putter

Kepen, groenlingen, putters en vinken op een vogelakker

Pas las ik op de website NatureToday een interessant artikel over vogelakkers. De auteur schreef: ‘Een bezoekje aan een vogelakker is altijd spannend, omdat je er onverwachte waarnemingen kan doen, een velduil of een bokje die plots vlak voor je voeten opvliegt…, foeragerende ijsgorzen, grote groepen kleine zangvogels waarvan je de verschillende soorten op naam en aantallen moet zien te brengen.’ En gelijk heeft hij, want ook ik weet zo’n vogelakker te vinden. Op Westenschouwen, vlakbij de Koudekerkse Inlaag. Tijdens onze bezoeken zagen we weliswaar geen velduil of bokje, maar bijzonder is het er vrijwel altijd.
Het was al eerder dat ik met mijn goeie vriend Sjaak langs het struweel, de uitgedroogde zonnebloemen en de bomen langs de Stolpweg en omgeving bij Burgh-Haamstede reed. In december wemelde het al van de groenlingen, vinken, kepen en andere zangvogels. En afgelopen weekend nog steeds! In het verdorde struweel zat een grote groep vinken. Ze pendelden wat heen en weer tussen de zonnebloemen en het struweel. Vanuit de auto een mooi schouwspel, maar Sjaak kon het niet laten de vogels eens van dichtbij te fotograferen. En wat een ander niet lukt, lukt hem dan weer wel: hij weet ze nog tot op een paar meter te benaderen ook!

In de struiken zagen we vier soorten vinken: groenling, keep, putter en vink. Mogelijk dat er ook een frater tussen vloog, zoals tijdens ons vorige bezoek een rietgors de zwerm versterkte. Een torenvalk wiebelde ondertussen op de kop van een zonnebloem, op jacht naar muizen. Dat dit een interessante locatie is voor vogelaars, bewees ook de ijsvogel die in de brakke slootjes jaagt. In een wateropvang foerageerden wat tureluurs. Een buizerd bleek te schuw om zich te laten filmen, evenals een grote groep kramsvogels. En in een van de slootjes zwom een zwarte ruiter naar de overkant. Er zouden in dit gebied ook patrijzen moeten zitten. Die hebben we dan weer niet gezien, helaas. Alleen het informatiebord vermeldt een patrijs. Reden voor sommige vogelaars om die dan maar te fotograferen bij gebrek aan levende exemplaren. En dan de foto opgetogen aan de ander te tonen die dan verbaasd en enigszins jaloers opveert… Spotvogels blijf je altijd houden, zelfs in de winter.

Ik was vooral blij met de keep die hoog boven mijn hoog in de boom zat. Kepen heb ik nog niet vaak gezien, maar deze winter gaat het me goed af. Op de Brouwersdam filmde ik er al een paar, en nu dus ook in de polder van Westenschouwen. Ik lees in de gloednieuwe Vogelkijkgids (een leuke gids voor beginners) dat kepen vooral afkomen op beuken want hun lievelingsvoedsel schijnen beukennootjes te zijn. Geen beuk te bekennen daar in die polder, maar wel zonnebloempitten en andere zaden. Kennelijk ook goed genoeg voor deze fraai vinkachtige.

Hier mijn filmpje van de zangvogels langs de vogelakker. Ik heb er ook een paar prachtige foto’s van vriend Sjaak in gemonteerd. Eén ervan zie je boven dit artikel. Die zonovergoten putter mocht niet op de digitale plank blijven liggen:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars.


Geschreven door Nico de Haan.

Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

Gedetailleerde beschrijving van vogels die sterk op elkaar lijken.

Uitgebreide beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen.

De standaard in Nederland en België voor het herkennen van roofvogels.

Gedetailleerde beschrijvingen van vliegbeelden van roofvogels en een overvloed aan foto's.

De klassieker onder de vogelgidsen.

Beschrijft 526 verschillende soorten en 170 dwaalgidsen.

Bij de omschrijving worden ook de Engelse, Franse en Duitse naam gegeven, handig in het buitenland. Ga je met buitenlanders vogels kijken, realiseer je dat zij heel vaak de Petersons Vogelgids gebruiken. Dan is het handig dat jij die ook hebt vanwege de identieke indeling. Dat maakt de communicatie een stuk eenvoudiger, weet ik uit ervaring.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Een briljante vogelgids die het begrip vogels kijken een andere dimensie geeft. Je ziet de vogel niet, maar herkent hem wel aan de hand van veer, ei of pootafdruk. Geweldig!

Beschrijft alle broedende roofvogels van Europa.

Toegankelijke beschrijvingen en ontzettend veel foto's.

Op elkaar lijkende soorten worden naast elkaar gezet.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.