putter

Kepen, groenlingen, putters en vinken op een vogelakker

Pas las ik op de website NatureToday een interessant artikel over vogelakkers. De auteur schreef: ‘Een bezoekje aan een vogelakker is altijd spannend, omdat je er onverwachte waarnemingen kan doen, een velduil of een bokje die plots vlak voor je voeten opvliegt…, foeragerende ijsgorzen, grote groepen kleine zangvogels waarvan je de verschillende soorten op naam en aantallen moet zien te brengen.’ En gelijk heeft hij, want ook ik weet zo’n vogelakker te vinden. Op Westenschouwen, vlakbij de Koudekerkse Inlaag. Tijdens onze bezoeken zagen we weliswaar geen velduil of bokje, maar bijzonder is het er vrijwel altijd.




Het was al eerder dat ik met mijn goeie vriend Sjaak langs het struweel, de uitgedroogde zonnebloemen en de bomen langs de Stolpweg en omgeving bij Burgh-Haamstede reed. In december wemelde het al van de groenlingen, vinken, kepen en andere zangvogels. En afgelopen weekend nog steeds! In het verdorde struweel zat een grote groep vinken. Ze pendelden wat heen en weer tussen de zonnebloemen en het struweel. Vanuit de auto een mooi schouwspel, maar Sjaak kon het niet laten de vogels eens van dichtbij te fotograferen. En wat een ander niet lukt, lukt hem dan weer wel: hij weet ze nog tot op een paar meter te benaderen ook!

In de struiken zagen we vier soorten vinken: groenling, keep, putter en vink. Mogelijk dat er ook een frater tussen vloog, zoals tijdens ons vorige bezoek een rietgors de zwerm versterkte. Een torenvalk wiebelde ondertussen op de kop van een zonnebloem, op jacht naar muizen. Dat dit een interessante locatie is voor vogelaars, bewees ook de ijsvogel die in de brakke slootjes jaagt. In een wateropvang foerageerden wat tureluurs. Een buizerd bleek te schuw om zich te laten filmen, evenals een grote groep kramsvogels. En in een van de slootjes zwom een zwarte ruiter naar de overkant. Er zouden in dit gebied ook patrijzen moeten zitten. Die hebben we dan weer niet gezien, helaas. Alleen het informatiebord vermeldt een patrijs. Reden voor sommige vogelaars om die dan maar te fotograferen bij gebrek aan levende exemplaren. En dan de foto opgetogen aan de ander te tonen die dan verbaasd en enigszins jaloers opveert… Spotvogels blijf je altijd houden, zelfs in de winter.

Ik was vooral blij met de keep die hoog boven mijn hoog in de boom zat. Kepen heb ik nog niet vaak gezien, maar deze winter gaat het me goed af. Op de Brouwersdam filmde ik er al een paar, en nu dus ook in de polder van Westenschouwen. Ik lees in de gloednieuwe Vogelkijkgids (een leuke gids voor beginners) dat kepen vooral afkomen op beuken want hun lievelingsvoedsel schijnen beukennootjes te zijn. Geen beuk te bekennen daar in die polder, maar wel zonnebloempitten en andere zaden. Kennelijk ook goed genoeg voor deze fraai vinkachtige.

Hier mijn filmpje van de zangvogels langs de vogelakker. Ik heb er ook een paar prachtige foto’s van vriend Sjaak in gemonteerd. Eén ervan zie je boven dit artikel. Die zonovergoten putter mocht niet op de digitale plank blijven liggen:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.






Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 







Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. 



Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. 



De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.



Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 



Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.



Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.