Vlieland. Wie dit autovrije waddeneiland ooit bezocht, zal altijd terugverlangen. Zo vergaat het mij in ieder geval. Telkens wanneer de vakantievraag ter tafel komt, oppert ik ‘Vlieland’ of: ‘Schiermonnikoog’. Om vervolgens vanwege de prijzen toch het aangezicht naar Frankrijk of Oostenrijk te wenden. Voor wie Vlieland wil bezoeken, verscheen een bijzonder reisgidsje: Vlieland… ander land, geschreven door Jolanda de Kruyf en Roelof Tienkamp.

In Vlieland… ander land maak je kennis met de cultuur en natuur op Vlieland. Voor natuurliefhebbers is Vlieland een aantrekkelijke bestemming, want Vlieland is autovrij. Een enkele bewoner toert er met een auto rond, maar in de praktijk hoor je zelden een auto. In de verte de golven die stukslaan in de branding, het suizen van de wind in de boomtoppen. Verder is het stil, aangenaam stil.
Vlieland heeft ook een roemruchte geschiedenis, zo lees ik in Vlieland… een ander land. Het eiland vormde in vroeger tijden één geheel met de andere waddeneilanden. Overstromingen en menselijk handelen gaven de zee vrij spel en zo ontstonden de afzonderlijke eilanden. Waar het leven niet altijd makkelijk was. Rijke perioden wisselden schrale tijden af. Eeuwenlang leefden de inwoners van het eiland van de handel, maar in de negentiende eeuw loopt de handel terug en slaat de armoe toe. Veel inwoners verlaten het eiland. Alleen de alleroudsten blijven achter. En toen ontdekten de toeristen het eiland, en kreeg de economie een grote vlucht. Trouwens, Vlieland was in de zeventiende en achttiende eeuw ook de uitvalsbasis voor walvisvaarders. Ze heten in deze reisgids onverschrokken te zijn. Dat moet wel. Wie op een ijskoude poolzee walvissen wil vangen, moet een mannetjesputter zijn.
Gelukkig biedt de reisgids Vlieland… een ander land ook informatie over de natuur op Vlieland. Grote delen van het eiland zijn opengesteld voor wandelaars. Je mag er dus struinen. Wie dat doet maakt kennis met de vele landschappen op het eiland. Van naaldbossen tot desolate zandplaten, van de woeste branding aan de kant van de Noordzee tot het rustig kabbelende water van de Waddenzee. En natuurlijk de kwelders. Je kunt heerlijk fietsen, wandelen en paardrijden op het eiland. Wie het hele eind niet wil lopen, die kan een ritje maken met de Vliehorst Expres die je over de grootste zandvlakte van Europa voert.
Vlieland… een ander land is een heel prettige kennismaking met dit bijzondere waddeneiland. Het boek is opgebouwd uit een heleboel korte hoofdstukken over heel uiteenlopende onderwerpen. Alle bladzijden zijn fraai vormgegeven met kleurenfoto’s. Laat ik besluiten met: mijn verlangen naar Vlieland is na het lezen van deze reisgids weer aangewakkerd. Trouwens, verlang jij naar een ander waddeneiland, dan verschenen er in dezelfde serie ook deeltjes over Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling. Het deeltje over Texel is niet leverbaar.
Vlieland… een ander land / Jolanda de Kruyf en Roelof Tienkamp / Friese Pers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |