vechtende kemphanen inlaag keihoogte wissenkerke sjaak huijer

Kemphanen in Zeeland

CameraNU.nl

Dit weekend bezocht ik niet alleen de Brouwersdam. We reden ook even een stukje door naar Inlaag Keihoogte bij Wissenkerke. In dit charmante natuurgebiedje staat een van de beste vogelkijkhutten die ik ken, zo niet de beste. We hadden het geluk dat vlak voor de hut een kemphaan rond scharrelde. En ook op het eiland landde er een aantal.

De kemphanen zijn dus weer in het land. Al een tijdje trouwens. Eerst de mannetjes (die na de paring de broedgebieden in het Hoge Noorden meteen verlaten) en nu ook de vrouwtjes en jonge vogels. Helaas is de kemphaan in ons land zo goed als uitgestorven als broedvogel. In het Handboek Vogels van Nederland en België lees ik dat in Nederland nog zo’n 10 tot 25 paren tot broeden komen. Ik ben benieuwd wat de Vogelatlas van Nederland er van zal zeggen. Dit alles omvattende naslagwerk verschijnt later dit jaar en kun je nu al reserveren. Wanneer je precies wil weten hoe het er met een vogelsoort voorstaat in Nederland dan is de vogelatlas een absolute must-have. Hij is samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland en dan is de kwaliteit gewaarborgd.

vechtende kemphanen inlaag keihoogte wissenkerke noord beveland
Foto: Sjaak Huijer

Terug naar de kemphanen in Inlaag Keihoogte. Sjaak en ik zaten er dus in de hut die al bezet was door een groep gezellige vogelaars. Niets mooiers dan om met elkaar de natuur in te gaan om vogels te kijken. De grappen en grollen zijn vaak niet van de lucht. En met meer zie je beter dan in je eentje. De ‘witte’ kemphaan in het filmpje liep vlak voor de hut. Hij had nog wat testosteron in zijn aderen stromen, want elke andere kemphaan die op het stukje drasland neerstrijken wilde, werd op agressieve wijze verjaagd. Sjaak maakte de fraaie foto’s van dit zinloze geweld.

Kemphanen dus. Voor mij mythische vogels. Ik heb het denk ik wel eens eerder genoemd: het allereerste nummer van tijdschrift Grasduinen dat ik ooit las, bevatte een artikel over weidevogels en kemphanen in het bijzonder. Sindsdien is elke kemphaan die ik zie een combinatie van een verrassing en een feestje.

De beste vogelgidsen van dit moment: