Keizersmantel (Argynnis paphia)
De keizersmantel is een van de grootste parelmoervlinders in Europa. In Nederland staat deze prachtige vlinder op de Rode Lijst. Tot voor kort was hij uitgestorven, maar gelukkig plant hij zich weer een paar gebieden voor. De grootste kans om een keizersmantel te zien heb je in de duinstrook van Wassenaar tot Alkmaar. Meijendel, de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Noordhollands Duinreservaat zijn de beste gebieden. In Frankrijk heb ik de keizersmantel ontzettend veel gezien in de Haute-Savoie in de omgeving van La Chapelle d’Abondance. De bergen in deze regio zijn een van de beste vlindergebieden in Europa.

Uiterlijk
De dubbele rij stippen op de bovenkant van de boven- en ondervleugel en de dikke geurstrepen zijn kenmerkend voor de keizersmantel. Zie de keizersmantel vanaf de onderzijde, dan valt op dat dit op de onderzijde de parelmoerstippen ontbreken. De onderzijde fonkelt groen tot paars.

Leefgebied
Zoek de keizersmantel in bosgebieden met veel open en zonnige stukken. Brede bospaden, een perceel grasland of bosranden bijvoorbeeld. Hoe kruidenrijker hoe beter. Het viel me in de Jura op dat keizersmantel vooral op paarse bloemen naar nectar zoeken. Ze zaten vaak op de bloemen van distels. Dat is overigens geen wet van Meden en Perzen. In de middag draaide de zon rond de berg en volgden de keizersmantel te zonnestralen. Viel de volle zon dan op gele bloemen, dan streek daar opeens een grote groep keizersmantel op neer.

Vliegperiode
De keizersmantel vliegt op warme zomerdagen in juli en augustus.

Gelijkende soorten
Vanwege het ontbreken van de parelmoerstippen herken je de keizersmantel vrijwel meteen. Andere grote soorten zoals de grote parelmoervlinder of de bosrandparelmoervlinder hebben zonder uitzondering opvallende witte stippen op de achtervleugels.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids dagvlinders

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen