We wandelden om het Breede Water in Voornes Duin en opeens doemde er een gordijn voor ons op. Het leek alsof we in een film van Indiana Jones terecht waren gekomen. Duizenden rupsen deinden in de wind, pal boven het pad. Zouden we in één streep rechtdoor zijn gelopen, dan hadden we ons ingesponnen in de spinsels van de rupsen en waren we bedekt met deze larven van de kardinaalsmutsstippelmot.
Nooit had ik gehoord van deze nachtvlinder. Gelukkig was een wandelaar even te voren zo vriendelijk geweest ons uit te leggen dat het de rupsen van een stippelmot waren. En had ik de soort al snel gevonden op internet.
Je zou misschien denken dat dit de rupsen zijn van de veelbesproken eikenprocessievlinder. Dat zijn ze niet, want die van de kardinaalsmutsstippelmot hebben geen haartjes. Geen centje pijn dus voor wie de rupsen passeert. Want het zijn de haartjes die branden op de huid, in de ogen en in de keel. En die ontbreken dus bij deze soort.
Ondertussen doen die onschuldige rupsen hetzelfde als hun irriterende achterneven en -nichten. Ze vreten de struiken kaal, in dit geval de kardinaalsmuts. En dat doen ze goed, want sommige struiken waren inmiddels geheel bladerloos. En ze spinnen zich in kleverige pakketjes in en vormen complete kluwen. Terwijl ik ze filmde waren de rupsen uit hun gesponnen nesten gekropen en wandelden ze over een zelf gesponnen draad naar beneden.
Zoveel rupsen bij elkaar, dat roept om roofdieren die het op hen hebben voorzien. Want dat is meestal het geval in de natuur. Veel individuen van eenzelfde soort maakt rovers inventief. Wie zou zo’n rijke bron aan proteïnen niet willen aanboren? Zo zijn er sluipvliegen die het hebben voorzien op de rupsen. En er is een schimmel die het speciaal op de poppen van deze (en andere) nachtvlinders heeft voorzien.
Tja, als beleidsmakers dat eens zouden bedenken bij de bestrijding van de eikenprocessierups… Maar ja, die gebruiken op grote schaal gif, biologisch of chemisch, dat maak niets uit. Ze doden daarmee niet alleen de eikenprocessierupsen, maar ook alle insecten die het hebben voorzien de de rupsen. En ja, spuit je die rovers ook allemaal dood (en dat gebeurt want gif is niet selectief), dan heb je de periode erna dus ook geen natuurlijke bestrijders meer. Waardoor de eikenprocessierupsen nog meer kansen krijgen zich ongebreideld uit te breiden. Waardoor er nog meer gif gespoten moet worden. Enzovoorts.
En dan staat iedereen plots beteuterd te kijken dat de kuikens van koolmezen, pimpelmezen, gekraagde roodstaarten, tjiftjaf en fitis plots massaal dood gaan. En niemand die de vraag stelt of het wettelijk wel is toegestaan om lukraak met gif in het rond te spuiten. Want met dat gif tref je ook soorten die op de Rode Lijst staan en dus beschermd zijn. Ik geef een bodemprocedure daarom beste kans. Beter zou het zijn wanneer beleidsmakers een beetje natuur-inclusief zouden denken. Goed beleid begint met wetenschap en niet met lukraak maar wat doen.
Terug naar de kardinaalsmutsstippelmot. Dat blijkt een prachtige nachtvlinder te zijn die gelukkig nog algemeen voorkomt in Nederland.
Wil je weten waar wij deze kardinaalsmutsstippelmotrupsen hebben gefilmd?
Wandel dan ook eens de Vogelwandeling Breede Water.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |