Kanoet voegt zich bij een groepje bonte strandlopers

Vandaag er weer op uitgetrokken met vriend Sjaak. Zeeland was het doel, zoals zo vaak. Na een aantal behoorlijk ijzige tussenstations belandden we achter Zierikzee, in de Prunje. Ook daar heerste het ijs, maar o geluk: er lag nog een ijsvrije sloot en dan is het in winterse tijden opletten geblazen. Want ijsvrij betekent voor steltlopers dat voedsel bereikbaar is. En jawel, op de oever van de ijsvrije sloot foerageerde een groepje bonte strandlopers.

Wat vrijwel alle vogels in deze winterse temperaturen kenmerkt is dat ze uit alle macht energie besparen. Ze blijven langer zitten, vliegen later op en vliegen een stuk korter dan normaal. Want energie is keihard nodig om de vorstperiode te overleven. Veel eten dus en uitrusten wanneer het kan of moet, maar zo kort mogelijk. Vooral veel eten dus, want eten is energie. 
Wij stonden op de dijk en de bonte strandlopers liepen aan de voet. Dat is geen bijster interessant perspectief. En dus voegde Sjaak de daad bij het eerder gesproken woord: hij stapte de auto uit, de kou in. En ik lachte hem vrolijk na, want ik gaf hem geen procentje kans. De vogels zouden zeker opvliegen. En jawel, ik kreeg nog gelijk ook. De hele groep vloog op, maar streek al aan de overkant van de sloot neer. Ver vliegen wilden ze niet. En dan wordt weer bewezen wat ik in een eerdere blog al schreef: hij weet de vogels nog op kleine afstand te naderen ook! Want wat was het geval: die slikrand was kennelijk bijzonder voedselrijk en de steltlopers vlogen al snel weer terug. En Sjaak lag toen al op zijn buik in de modder. En de vogels naderden en naderden, op het laatst op nog geen vijf meter! Niemand kan zich zo onzichtbaar maken als Sjaak en daar is onderstaand filmpje het resultaat van.

En wat ik dan ook zo mooi vind: Sjaak filmt met een 300 millimeterlens. En als ik dan anderen zie sjouwen met kanonnen die twee keer zo groot zijn, of zelfs nóg groter… Camouflage en sluipen, twee kwaliteiten die een goede fotograaf ook moet hebben.

Nu dan de bonte strandlopers die gezelschap krijgen van een kanoet. Ik heb de beelden sterk vertraagd, dat vond ik in dit geval wel passend:

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!