Kanoet voegt zich bij een groepje bonte strandlopers

Vandaag er weer op uitgetrokken met vriend Sjaak. Zeeland was het doel, zoals zo vaak. Na een aantal behoorlijk ijzige tussenstations belandden we achter Zierikzee, in de Prunje. Ook daar heerste het ijs, maar o geluk: er lag nog een ijsvrije sloot en dan is het in winterse tijden opletten geblazen. Want ijsvrij betekent voor steltlopers dat voedsel bereikbaar is. En jawel, op de oever van de ijsvrije sloot foerageerde een groepje bonte strandlopers.

Wat vrijwel alle vogels in deze winterse temperaturen kenmerkt is dat ze uit alle macht energie besparen. Ze blijven langer zitten, vliegen later op en vliegen een stuk korter dan normaal. Want energie is keihard nodig om de vorstperiode te overleven. Veel eten dus en uitrusten wanneer het kan of moet, maar zo kort mogelijk. Vooral veel eten dus, want eten is energie. 
Wij stonden op de dijk en de bonte strandlopers liepen aan de voet. Dat is geen bijster interessant perspectief. En dus voegde Sjaak de daad bij het eerder gesproken woord: hij stapte de auto uit, de kou in. En ik lachte hem vrolijk na, want ik gaf hem geen procentje kans. De vogels zouden zeker opvliegen. En jawel, ik kreeg nog gelijk ook. De hele groep vloog op, maar streek al aan de overkant van de sloot neer. Ver vliegen wilden ze niet. En dan wordt weer bewezen wat ik in een eerdere blog al schreef: hij weet de vogels nog op kleine afstand te naderen ook! Want wat was het geval: die slikrand was kennelijk bijzonder voedselrijk en de steltlopers vlogen al snel weer terug. En Sjaak lag toen al op zijn buik in de modder. En de vogels naderden en naderden, op het laatst op nog geen vijf meter! Niemand kan zich zo onzichtbaar maken als Sjaak en daar is onderstaand filmpje het resultaat van.

En wat ik dan ook zo mooi vind: Sjaak filmt met een 300 millimeterlens. En als ik dan anderen zie sjouwen met kanonnen die twee keer zo groot zijn, of zelfs nóg groter… Camouflage en sluipen, twee kwaliteiten die een goede fotograaf ook moet hebben.

Nu dan de bonte strandlopers die gezelschap krijgen van een kanoet. Ik heb de beelden sterk vertraagd, dat vond ik in dit geval wel passend:

De beste telescopen om vogels te kijken: