kanoet op de brouwersdam bij laag water

Kanoet bij afgaand water

Afgelopen zondag was ik van plan om mijn vissersstoeltje op de Brouwerdam aan de vloedlijn te zetten. En ik zou er dan een uur of zo gaan zitten, en filmen wat er voorbij zou komen. Dat heb ik ook gedaan, en het resultaat heb je kunnen zien: mijn 51e vlog over de rotganzen. Maar toch ontkwam ik er niet aan om ook een paar filmpjes vanuit de auto te maken. Van deze kanoet bijvoorbeeld.

Deze kanoet liep op het talud te foerageren. Het water was nog maar net geweken en in de plasjes wemelde het nog van het leven. Kleine krabbetjes, kreefachtigen, wellicht een enkele grondel, wat algen, slakjes, enzovoort. Zou ik naar beneden zijn gelopen, dan was alles en iedereen opgevlogen en had ik deze kanoet nooit meer gezien. En dus bleef ik nog even in de auto zitten, met de camera op mijn raamstatief.

Kanoeten zijn vrij plompe steltlopers. Ongeveer even groot als een steltloper. De poten zijn geelgroen, de snavel kort en stevig. In winterkleed een tikkeltje saai en in zomerkleed vurig gekleurd. Wat gaat deze kanoet doen? Vliegt hij door om zijn soortgenoten te ontmoeten voor de kust van Mauritanië, diep in Afrika? Of blijft hij hangen en kun je hem de hele winter op de Brouwersdam gaan zien? Ik ben geen profeet, dus zal geen voorspelling doen. Wat wel zeker is: hij gaat het taai krijgen. Of vlucht van duizenden kilometers of gure omstandigheden aan de Nederlandse kust, je hebt het als kanoet allemaal maar te overleven. Hoe kwetsbaar de vogels er ook mogen uitzien, het zijn toch taaie rakkers. Denk daar maar eens over na als je naar zo’n beestje staat te kijken!

Minigids voor het herkennen van steltlopers

De Minigids Wad- en kustvogels helpt je bij het herkennen van meer dan 80 vogelsoorten die je tegen kunt komen langs de kust boven zee, in de branding, op het strand, op het wad en in de duinen. Een handzame gids voor wandelingen en vogelkijktochten. Met prachtige illustraties van Elwin van der Kolk.

Kanoet op de Brouwerdam

Praktische natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!