Juveniele kokmeeuw herkennen

Waaraan kun je de juveniele kokmeeuw herkennen? Eind juni en begin juli is het zover: de juveniele kokmeeuwen vliegen uit. Ze zijn een maand ervoor uit het ei gekropen. Ze zijn met veel zorg door hun krijsende ouders groot gebracht in een meeuwenkolonie. Ze hebben de aanvallen van jagende zwarte kraaien, buizerds en bruine kiekendieven overleefd. En de vogelgriep, want de laatste jaren eist vooral de vogelgriep zijn tol. En dan zie je als vogelaar plots overal bruine meeuwen rond zwemmen. Dit zijn juveniele kokmeeuwen.

De kenmerken van een juveniele kokmeeuw:

  • Rug is bruin in allerlei schakeringen.
  • Vrijwel effen bruine nek.
  • Een lichtbruine kop met hier en daar wit.
  • Een roze-bruine snavel en poten.
  • Slechts hier en daar in de flank een grijze veer.
  • Gedragen zich minder schuw dan volwassen kokmeeuwen.

Afbeeldingen van de juveniele kokmeeuw:

juveniele kokmeeuw herkennen
juveniele kokmeeuw herkennen

Na de zomer in de rui

Vlak na de zomer verwisselen de juveniele kokmeeuwen hun eerste veren. Je ziet dan op de rug met de week het aantal grijze veren groeien en het aantal bruine veren verminderen. In oktober zijn de juveniele kokmeeuwen plots kokmeeuwen in hun 1e winterkleed. Ze lijken dan al iets meer op volwassen kokmeeuwen, hoewel ook dan nog het bruin in het verenkleed duidelijk maakt dat het om kokmeeuwen gaat die dit jaar uit het ei gekropen zijn.

Goede plaatsen om juveniele kokmeeuwen te zien:

In al deze gebieden bevinden zich meeuwenkolonies. Hier broeden soms duizenden kokmeeuwen en in juni en juli kun je rond die kolonies de juveniele kokmeeuwen zien foerageren en uitrusten. De juveniele kokmeeuw herkennen. Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen.

Een goede meeuwengids:

Recensie Handboek meeuwen van Europa noord afrika en het midden oosten Peter Adriaens

Meeuwen herkennen valt vaak nog niet mee. Sommige meeuwensoorten zijn ongeveer even groot en ze lijken sterk op elkaar. Zeker wanneer ze nog niet volwassen zijn. Ik vind het nog altijd heel erg moeilijk om de Pontische meeuw en de geelpootmeeuw van elkaar te onderscheiden wanneer ze nog niet volwassen zijn. Het Meeuwen handboek voor Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is een bijzonder goede hulp bij het herkennen van meeuwen. Je leest hier mijn recensie over deze meeuwengids.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)