judasoor

Judasoor in de Slikken van Flakkee

In het aardige gidsje ANWB Paddenstoelen wandelboek lees ik het verhaal van het judasoor. Dat vind ik altijd een fraaie paddenstoel die je vooral op vlieren aantreft. Ik heb hem al een paar keer gefilmd, maar het vlierenstammetje in de Slikken van Flakkee intrigeerde me. Van onder naar boven was het begroeid met judasoor. Vast het resultaat van slechts één zwamvlok die al jaren in die stam verborgen zit. De paddenstoelen zijn slechts de uitwendige verschijningsvorm. In de stam zit de rest, de schimmeldraden en al die draden te samen noem je de zwamvlok.
Goed, dan nog even over het verhaal van het judasoor. Deze mooie verschijning is vernoemd naar een beroemde verrader. Judas Iskariot, één van de twaalf discipelen van Jezus. Aan het eind van het leven van Jezus verried Judas zijn leermeester. Hij kreeg echter al snel spijt van zijn daad en zag geen andere uitweg dan een zelfgekozen dood. Hij hing zichzelf op aan de tak of stam van een vlier. Dat van die vlier is overigens volksgeloof, want de struik wordt in het bijbelverhaal niet vermeld. In de Middeleeuwen wist men het echter wel. Iets dat lijkt op een mensenoor en groeit op een vlierenstam. Dat moet wel een vervloekte soort zijn. En wie is één van de meest vervloekte mensen in de Bijbel? Juist ja, Judas Iskariot.

Een andere verklaring is ook mogelijk, schrijft Quinten Lange in zijn paddenstoelengids annex wandelboek. Petrus, een andere discipel, hakte immers het oor van een Romeinse soldaat af. En dat oor wordt ook in verband gebracht het judasoor. Dat zou betekenen dat het judasoor in vervlogen tijden wellicht Petrusoor werd genoemd. Tot zover de cultuur-historische beschouwing van een wezen dat zich voedt met een stervend ander wezen. Want zie je een paddenstoel, dan weet je dat er dood plantenmateriaal ligt, of dat een plant of boom ten dode opgeschreven is.

Van onder naar boven: het judasoor.

De beste paddenstoelengidsen van dit moment: