jong visdiefje talud oosterschelde sjaak huijer

Jonge visdieven

Vreemd genoeg is er één vrij algemene vogel die behoorlijk afwezig is op visdief.nl, en dat is de visdief zelf. Voor mezelf natuurlijk ook een vraag hoe dat nu komt. Ik denk dat de belangrijkste reden is dat een visdief zich niet zomaar laat filmen. Zitten doet hij zelden, vrijwel altijd is hij in de lucht. Zie deze ranke en behendige stern maar eens fatsoenlijk te filmen met mijn niet heel bijzondere camera.

Als de visdief op de grond zit, dan vooral omdat hij (zij) zit te broeden. Maar een broedkolonie verstoren om de vogels te filmen, dat is tegen de ethische code. Vogels moeten ongestoord hun eieren uitbroeden en hun jongen groot brengen. Overigens: de meeste broedkolonies van visdiefjes bereik je zomaar niet. Je hebt er op zijn minst een bootje voor nodig. En dat sjouw ik toch ook zomaar niet mee.

Weet je wat geluk is?

Soms echter valt het geluk je toe. Weet je wat geluk is? Dat je zelf moet werken en vriend Sjaak nog eens naar Inlaag Keihoogte en het landbouwhaventje bij Colijnsplaat rijdt. ‘s Ochtends in alle vroegte. En daar op de dijk pardoes op een gezinnetje visdieven stuit. Ouder en jongen zitten genoeglijk op het talud. Sjaak kennende ging hij languit op de grond en tijgerde hij net zolang naar de familie tot hij ze tot op een paar meter was genaderd. Dat kan hij als geen ander en ik doe hem dat niet na. Zie het stukje lucht nog boven de visdief. Dat kan alleen als de fotograaf plat als een schol op de grond gelegen is.

En dan vallen er bij de harde en vermoeide werker plots een paar foto’s van een jonge visdief in de box. ‘Speciaal voor mister visdief,’ schrijft de vrije vogel er nog bij. Wel, als de kaarten er zo bij liggen, dan maak ik er schaamteloos misbruik van. Hier de foto’s van de jonge visdief op het talud van de Oosterschelde. Prachtig gefotografeerd door mister Sjaak himself. Ik ben hem uiteraard weer zeer erkentelijk. Dit is trouwens de Oosterschelde optima forma. Het gras hoog opgeschoten op het talud en de gele korstmossen op de kale stenen.

jong visdiefje talud oosterschelde sjaak huijer
Jonge visdief (Foto: Sjaak Huijer)
jonge visdief talud oosterschelde sjaak huijer
Jonge visdief, close-up (Foto: Sjaak Huijer)

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: