jonge tureluur

Jonge tureluur in het plasdrasgebied
Gisteren schreef ik al over het plasdrasgebiedje achter Oud-Alblas. Er streek onverwacht een witgatje neer en die filmde ik in een flits. Er liepen ook tureluurs rond en een paar van die tureluurs bleken jonge vogels te zijn. Dit jaar uit het ei gekropen en de fase dat ze kunnen vliegen gehaald. Dat is goed nieuws. Weidevogels die zichzelf hebben gereproduceerd. Dat is al een wonder op zich, met al het vroege maaien van tegenwoordig. Veel nesten sneuvelen vroegtijdig in de maaimachines.

Maar niet in dit weiland, en dat valt te verklaren. Dit plasdrasgebiedje wordt gespaard voor de maaimachines. Ik vermoed in de eerste plaats om praktische redenen: in die blubber zou zelfs een tractor zich al snel vastrijden. Ik vermoed echter dat de boer er stiekem of minder stiekem ook wel plezier aan zal beleven, aan dat plasdrasgebiedje. Een paar weken geleden was ik er namelijk ook en toen had hij een draad gespannen in het weiland. Opdat de koeien niet bij het plasdras konden komen. Ongetwijfeld om de nesten en kuikens te beschermen tegen de toch ietwat lompige poten van de koebeesten. Zeg nu zelf: een kuiken onder een koeienpoot is plots een dood kuiken.

En nog wat: een boer die dat plasdrasgebiedje niet ziet zitten is meestal handig genoeg om de boel droog te pompen en te veranderen in een stukje net weiland. Hulde dus aan de boer.

Of zo’n plasdrasgebiedje op de kopse kant van een weiland de boer veel inkomsten scheelt, weet ik niet. Het zou toch wel mooi zijn als er veel meer van dit soort gebiedjes zouden komen. Al was het maar in het voorjaar, van pak’em beet maart tot en met juni. Doortrekkers kunnen er aansterken en weidevogels kunnen zich erin voortplanten.

Genoeg gemijmerd over het land en bezit van een ander. Dat is altijd heel makkelijk vanaf de zijlijn of vanachter een sloot. Het zou ook mooi zijn als in mijn tuin de metselbijen mijn bijenhotel zouden ontdekken. Deze week dacht ik er eentje bij de gaten in mijn boomstam te zien, maar helaas heb ik het insect niet meer gezien. Ik blijf het volgen en als het niet werkt hang ik een ‘echt’ bijenhotel op.

Dan nog even terug naar de jonge tureluur. Zoals je ziet gaan de poten van deze tureluur meer naar geel dan naar oranje. De snavel is overwegend zwart en het verenkleed erg licht. Typisch een jonge vogel.


Leestip

steltlopers van europaHet boek Steltlopers van Europa is het eerste en meest complete Nederlandstalige handboek dat álle 82 Europese soorten steltlopers beschrijft. Deze uitgave behandelt 44 algemeen voorkomende broed- en trekvogels en 38 zeldzamere Noord-Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten. Ideaal voor als je je kennis van steltlopers wil vergroten. En al helemaal als je moeite hebt om jonge steltlopers van volwassen dieren te onderscheiden.


Hier de jonge tureluur die foerageert in het plasdrasgebiedje:

De beste vogelgidsen voor kinderen: