jonge putter crezeepolder ridderkerk

Jonge putters in de distels

Putters heten ook wel distelvinken en bekijk je dit filmpje, dan weet je waarom: ze eten het zaad van distels. De putter die ik op de dijk langs de Crezéepolder en de rivier de Noord filmde, bleef met nog één of twee soortgenoten zitten. De rest van de groep, een stuk of twintig vogels, was al opgevlogen en verdwenen achter de rietkraag.

Volwassen putters behoren tot de mooiste zangvogels in ons land. De gele veren in de flank, het vuurrood op de kop en alles erop heen nodigen uit om vastgelegd te worden. Op de foto, maar in het verleden ook op schilderijen waarvan Het Puttertje van Carel Fabritius ongetwijfeld de bekendste is. Een paar geleden bezochten we het Mauritshuis in Den Haag en kon ik het van dichtbij bekijken.

het puttertje carel fabricius mauritshuis distelvink
Het Puttertje.

Het schilderij stamt duidelijk uit de tijd dat het ook in ons land nog heel normaal was om wilde vogels te vangen en in huis te houden. Ongetwijfeld verdwenen ze ook in de pot. In het duurste boekwerk ooit verschenen in Nederland, de Nederlandsche Vogelen, staat zelfs een heus recept met grutto. Een grutto eten, kom daar nu nog eens mee om! Maar wacht even. In Nederland wordt er naar verluid ook nog flink gestroopt in de natuur. Zo kwam ik vorig jaar een verdacht iemand tegen in de Hellegatsplaten. Aan zijn draf en gang en vooral het samenspel met zijn metgezel was duidelijk te zien dat hij kwalijks in de zin had. Toen ik ernaar vroeg, ging hij er schielijk vandoor. In zuidelijker landen als Frankrijk, Italië, Spanje en vooral – o schrikbeeld – Malta wordt er nog lustig op losgeschoten. Of gelijmd, want dat is ook een heel prettige vangmethode. Je smeert een paar takken in met lijm en de vogels blijven er als vanzelf aan vast plakken. Miljoenen zangvogels laten er zo het leven. Waar Vogelbescherming Nederland en vele natuurorganisaties er alles aan doen om hier de vogels te beschermen, worden ze daar onverschillig neergehaald. Wulp, grutto, slechtvalk en wielewaal zijn er allemaal flink de klos. Je zou ze haast mijden als vakantieland, denk ik dan. Maar misschien kunnen wij vogelaars er wel beter massaal naar op vakantie. Om te laten zien dat vogels kijken ook economisch gewin oplevert. En hoe hoger dat gewin, hoe eerder een regering zal besluiten de jacht te verbieden. 

Hoe kwam ik hier nou toch weer op? O ja, de jonge putters in de Crezéepolder. Toen ik ze filmde had ik slechts oog voor deze zangvogels. Het relaas hierboven ontsproot zojuist aan mijn brein.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)