jonge lepelaars inlaag keihoogte wissenkerke zeeland wit

Jonge lepelaars

CameraNU.nl

De vraag in de Vogelscheurkalender 2019 op dinsdag 16 juli luidt: ‘Waar herken je uit de verte aan dat het een lepelaar is?’ Het antwoord is niet moeilijk: de lepelaar is ongeveer 80 centimeter hoog en hij houdt zijn lichaam niet rechtop, maar horizontaal. Daarbij is de lange, brede snavel zelfs op afstand een belangrijk kenmerk.

Ook de volgende dagen in juli zijn gewijd aan de lepelaar. Over wat het belangrijkste voedsel is voor deze prachtige waadvogels. En wat de beste gebieden zijn om in lepelaars te zien. Ga gerust naar de Oostvaardersplassen of naar Quackjeswater. In het ondiepe water zie je ze geheid met hun snavel heen en weer maaien in het water. Vangen ze iets, dan gooien ze het in de lucht en dan is het hap, slik, weg.

In de zomer kun je vrijwel overal lepelaars tegenkomen, mits er maar ondiep water is. Sjaak en ik bezochten zaterdag de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte bij Wissenkerke en op het vogeleiland stond een groepje jonge lepelaars. Je herkent ze van ver aan hun snavel. Die is nog roze. Een volwassen lepelaar heeft een zwarte snavel met op de lepel een grote gele vlek. Sommige vogels zijn voorzien van vrolijk gekleurde ringen. Vrolijk inderdaad, fraai is anders.

Het leuke van de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte is dat je op relatief korte afstand van de vogels zit. Dat zie je ook wel aan het filmpje. Ik heb de lepelaar lekker groot in beeld. Heel veel groter kan niet, want dan steken kop of poten buiten het scherm.

Gelukkig gaat het met de lepelaar de laatste jaren stukken beter in Nederland. Nederland is één van de belangrijkste landen voor de lepelaar. Nergens broeden zoveel lepelaars als hier. De lepelaar staat zelfs niet meer op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare vogelsoorten in Nederland! Het Handboek Vogels van Nederland en België geeft aan dat er ongeveer 3.000 paartjes in Nederland broeden. Ter vergelijk: in Vlaanderen maximaal 34. Ik ben benieuwd wat de Vogelatlas van Nederland straks te melden heeft (verschijnt in november).

De beste verrekijkers voor kinderen (goed en betaalbaar):