jonge kievit in de crezeepolder

Jonge kievit met zijn kop in de plant

Nee, het verdient geen aanbeveling om vogelnesten te verstoren. Sterker nog: dat is bij wet verboden. Stuit je op een nest, laat het dan met rust. En heb je een hond, laat hem dan niet vrij lopen in een natuurgebied. Geldt trouwens nog sterker voor katten. Maar ja, wat doe je als de eieren in het nest zijn uitkomen en de kuiken het nest hebben verlaten? En je plots een kuiken voor je voeten ziet…

Dat overkwam mij in de Crezéepolder. Ik wandelde langs de rietkraag onder dijk en daar renden plots twee jonge kieviten voor me langs. En even plots waren ze verdwenen, en ik wist waar. En inderdaad: daar zag ik een lijfje ademen. De kop in de plant gestoken en de kont achteruit. Haast onzichtbaar, zoals het hoort. Zo houdt een jonge kievit zich schuil zodra er gevaar dreigt. Van het filmpje heb ik slechts een paar seconden rafelwerk afgeknipt. Oftewel: niet langer dan dertig seconden gefilmd. En daarna snel verder wandelen, want een jonge kievit moet je niet in de stress jagen. Hopelijk redt hij het. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Overal loert voor een jonge kuiken gevaar. Een rat komt voorbij. Een bruine kiekendief komt over, of een zwarte kraai of een buizerd. Ook een blauwe reiger laat een kuiken niet ontsnappen.

Het is ondertussen natuurlijk prachtig dat je jonge kieviten kunt zien. Want ook met de kievit gaat het niet best in ons land. In de Vogelatlas van Nederland lees ik dat de populatie gestaag achteruit kachelt. Hopelijk helpt het weidevogelvriendelijk beheer van de boeren in de Alblasserwaard de soort er weer een beetje bovenop.

Jonge kievit in de Crezéepolder

De beste verrekijkers voor jonge mensjes:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Bushnell Powerview 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.