jonge kievit in de crezeepolder

Jonge kievit met zijn kop in de plant

Nee, het verdient geen aanbeveling om vogelnesten te verstoren. Sterker nog: dat is bij wet verboden. Stuit je op een nest, laat het dan met rust. En heb je een hond, laat hem dan niet vrij lopen in een natuurgebied. Geldt trouwens nog sterker voor katten. Maar ja, wat doe je als de eieren in het nest zijn uitkomen en de kuiken het nest hebben verlaten? En je plots een kuiken voor je voeten ziet…

Dat overkwam mij in de Crezéepolder. Ik wandelde langs de rietkraag onder dijk en daar renden plots twee jonge kieviten voor me langs. En even plots waren ze verdwenen, en ik wist waar. En inderdaad: daar zag ik een lijfje ademen. De kop in de plant gestoken en de kont achteruit. Haast onzichtbaar, zoals het hoort. Zo houdt een jonge kievit zich schuil zodra er gevaar dreigt. Van het filmpje heb ik slechts een paar seconden rafelwerk afgeknipt. Oftewel: niet langer dan dertig seconden gefilmd. En daarna snel verder wandelen, want een jonge kievit moet je niet in de stress jagen. Hopelijk redt hij het. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Overal loert voor een jonge kuiken gevaar. Een rat komt voorbij. Een bruine kiekendief komt over, of een zwarte kraai of een buizerd. Ook een blauwe reiger laat een kuiken niet ontsnappen.

Het is ondertussen natuurlijk prachtig dat je jonge kieviten kunt zien. Want ook met de kievit gaat het niet best in ons land. In de Vogelatlas van Nederland lees ik dat de populatie gestaag achteruit kachelt. Hopelijk helpt het weidevogelvriendelijk beheer van de boeren in de Alblasserwaard de soort er weer een beetje bovenop.

Jonge kievit in de Crezéepolder

De beste verrekijkers voor jonge mensjes: