babykikker op het witte doek 750

Jonge groene kikker op het witte doek

CameraNU.nl

Toen vorige week mijn dochter met vriendinnetje jonge padden aan het redden waren, sprongen er ook een paar jonge groene kikkers in het rond. Tja, die worden evenals de padden geplet onder de onbarmhartige autobanden. De dames hadden ook compassie met de vlugge springers en zo belandden de amfibieën in het roze emmertje. Vaderlief kwam juist aanrijden en die nam zijn kans waar: een kikkertje op een witte vel papier en filmen maar. Nu zijn kikkers watervlug, in elk geval veel vlugger dan padden en dus viel dat filmen nog niet mee. Maar na een paar minuten had ik toch een paar acceptabele shots.
Nu springt het babykikkertje vrolijk rond in de tuin. Mits hij ondertussen niet het loodje heeft gelegd. Die kans is groot, want als al die padjes en kikkertjes in leven blijven, dan krijgen we taferelen die doen denken aan één van de Egyptische plagen ten tijde van Mozes en Aäron. Je weet wel, de Farao weigerde keer op keer de Israëlieten te laten vertrekken en haalde zich tien plagen op de hals. En één van die plagen bestond uit een enorme vermenigvuldiging van het kikkerlegioen. Wie van kikkerbilletjes hield, die at zich toen ongans, stel ik me zo voor. Dit verhaal lees je zoals je ongetwijfeld weet in het Oude Testament.

Terug naar mijn tuin waar van een Egyptische plaag gelukkig nog geen sprake is. Af en toe springt er een enorme groene kikker tussen lavendel en andere tuinplanten. Mooie beesten hoor. Ik heet ze van harte welkom in mijn tuin. Okay, ze zijn een beetje glibberig, maar koesteren hoor, de amfibieën in je tuin. Ze vreten insecten, slakken en alles wat beweegt en niet al te groot is. Een stuk milieu-vriendelijker dan al dat gif.


Leestip

Recensie ANWB Amfibieën en reptielengids Jeroen SpeybroeckDe ANWB Amfibieën- en reptielengids bevat alle amfibieën- en reptielensoorten die er in Europa te vinden zijn. De 221 soorten zijn gedetailleerd beschreven, compleet met hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat. Met de ruim 200 foto’s kun je een amfibie of reptiel snel herkennen.


 

Hier de jonge groene kikker, poserend op het witte doek:

De beste veldgidsen voor amfibieën en reptielen:

Een kwalitatief hoogstaande veldgids.

Duidelijke en uitgebreide omschrijvingen.

Veel en gedetailleerde foto's.

Prachtig vormgegeven als hardcover.

Alle Europese amfibieën en reptielen in één gids.

Talloze illustraties met oog voor details.

Gedetailleerde en uitgebreide omschrijvingen.

Een informatief boek over de gladde slang.

Compleet, toegankelijk geschreven en met veel achtergrondinformatie.