Jagende dwergsterns bij Battenoord

Vandaag met Sjaak (die de actiefoto boven deze blog ook maakte) een paar gebieden op Goeree-Overflakkee afgestruind op zoek naar vogels en andere levende wezens. Een van die gebieden was het buitendijkse gebied bij Battenoord in het Grevelingenmeer. Hier verblijft elke winter een grote groep flamingo’s, maar dit jaar is een aantal van deze tropische vogels ‘blijven hangen’.  We zagen er namelijk nog negen tot hun knieën (eigenlijk hun enkels) in het water staan. Daarover later meer. Pal voor het havenkanaal zagen we namelijk ook dwergsterns jagen. Prachtige kleine sterns die het helaas niet makkelijk hebben in ons land.

Dwergsterns broeden op verlaten stranden en zandeilanden. Dat soort verlaten stukken zand zijn héél schaars in Nederland. Noem een strand op en er lopen mensen met honden. Funest voor een rustzoeker als de dwergstern. Gelukkig vind je rond het Grevelingenmeer nog wel een paar van die stukken natuur. Over het eiland Markenje bij Ouddorp schreef ik vorige week al. En ook het buitendijkse gebied bij Battenoord is er een voorbeeld van. We konden niet goed zien of de dwergsterns er ook broeden op de kokkelhopen langs het water, maar we vermoeden van wel. De dwergsterns landden er namelijk verschillende keren en in juni doen sterns dat niet zomaar.

Een dwergstern te filmen valt helaas niet mee. De ranke vogels, een stuk kleiner nog dan een visdief, zijn continu in beweging. Met snelle vleugelslagen vliegen ze over het water. Af en toe ‘staan ze stil’, biddend gelijk een torenvalk. Zien ze een visje, dan storten ze zich met omhoog gevouwen vleugels in het zilte nat. Met wisselend resultaat, maar altijd spectaculair om te zien.

In de boeiende studie Reizen langs de waterkant schetst onderzoeker René Beijersbergen een boeiend beeld van de dwergstern in de Westerschelde. Toen zijn boek net was verschenen, maakte ik een afspraak met hem om de kolonie dwergsterns bij de Hooge Platen te bekijken. René verrichte jarenlang onderzoek naar het wel en wee van de dwergsterns aldaar. Wil je alles te weten komen over het gedrag van de dwergstern, dan deze studie zeker lezen.

Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad heb ik toch een paar filmbeelden kunnen maken van vliegende dwergsterns. Het kan natuurlijk stukken beter, maar daar heb ik de camera niet voor. En ook niet de tijd, want een paar uur aan de waterkant kan prima, maar een hele dag aan de waterkant zitten voor een paar shots, dat gaat me iets te ver. Hier mijn filmpje met de korte conversatie tussen Sjaak en mij: