italiaanse kwikstaart of iberische kwikstaart

Italiaanse of Iberische kwikstaart? Of toch een gewone gele kwikstaart?

Het wemelde van de gele kwikstaarten langs het semi-verharde pad achter Domaine de Méjanes in de Camargue. Ik sloeg er eerlijk gezegd geen acht op, want gele kwikstaarten, die heb ik al genoeg gefilmd. Toen er eentje vlak naast de auto neerstreek, richtte ik mijn camera toch maar op de vogel. Je kunt hem maar hebben gefilmd, nietwaar? Immers: weer een soort erbij tijdens mijn vogelvakantie. Een beetje soortenjagen is altijd leuk, zeker in de Camargue.

Even later sprak ik een medevogelaar uit Nederland. Hij was bezig geweest een gele kwikstaart te fotograferen in de top van een boom. ‘Een Italiaanse kwikstaart,’ vertelde hij opgetogen. ‘Want hij heeft een witte keel.’ En toen viel bij mij het kwartje. ‘Mijn’ gele kwikstaart was weliswaar geel, maar had ook een witte keel. Ook een Italiaanse kwikstaart dus! Een ondersoort van de gele kwikstaart die in ons land als aparte soort wordt beschouwd, zo lees ik in de ANWB Vogelgids.

Daarmee was de kous nog niet af. Want bij nadere beschouwing in dezelfde ANWB Vogelgids, zag ik dat de Italiaanse kwikstaart geen wenkbrauwstreep heeft, of hooguit een heel vage. Was mijn Italiaanse kwikstaart wel zo Italiaans? Voldoet hij niet veel meer aan de kenmerken van de Iberische kwikstaart? Even geel, kop even grijs, keel even wit, maar een opvallend witte wenkbrauwstreep. Zelfs de bijzonder deskundige mensen van de Dutch Birding Assocation discussiëren heel wat af over dit bijzonder nijpende probleem. Een discussie die ik niet kan volgen en waaruit ik concludeer: ut is zo simpel nog niet. Ook de door mij veel geraadpleegde gids Vogeldeterminatie laat zich niet 1-2-3 toepassen in de praktijk.

Het wordt zelfs nóg ingewikkelder: ik filmde vorig jaar een gele kwikstaart in de Crezéepolder, en die heeft ook een witte keel en een witte wenkbrauwstreep! En zoek ik op Google naar afbeeldingen van de gele kwikstaart, dan kom die ook tegen. Mannetjes natuurlijk. Vrouwtjes zijn niet zo knalgeel. Hoe dit op te lossen?

Ik overweeg het volgende:

  1. De witte keel van de vermeende Italiaanse kwikstaart loopt een stuk verder door naar de nek dan bij een ‘gewone’ gele kwikstaart. Hij heeft meer wit in de keel dan de gewone gele kwikstaart. Dus ik handhaaf mijn conclusie dat het een Italiaanse of een Iberische kwikstaart moet zijn.
  2. Gezien de tekening van de kop kies ik ervoor om deze Italiaanse kwikstaart om te dopen tot een Iberische kwikstaart. Vooral gebaseerd op de wenkbrauwstreep die zo prominent aanwezig is.

Met de gele kwikstaart gaat het redelijk in Nederland, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Je hoeft in het voorjaar ook weer niet zo heel veel moeite te doen om hem te zien. Hoeveel gele kwikstaarten heb ik in mijn leven al wel niet gezien? En dan nu deze puzzel? En ik kan het zomaar compleet fout hebben als een kenner meent dat de Iberische kwikstaart een ‘gewone’ gele kwikstaart blijkt. Reageer gerust, als je dat laatste denkt, maar wel graag met een zekere onderbouwing.

Bekijk hier mijn Iberische kwikstaart:

Iberische kwikstaart in de Camargue

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.

Plaats hier je reactie