italiaanse kwikstaart of iberische kwikstaart

Italiaanse of Iberische kwikstaart? Of toch een gewone gele kwikstaart?

Het wemelde van de gele kwikstaarten langs het semi-verharde pad achter Domaine de Méjanes in de Camargue. Ik sloeg er eerlijk gezegd geen acht op, want gele kwikstaarten, die heb ik al genoeg gefilmd. Toen er eentje vlak naast de auto neerstreek, richtte ik mijn camera toch maar op de vogel. Je kunt hem maar hebben gefilmd, nietwaar? Immers: weer een soort erbij tijdens mijn vogelvakantie. Een beetje soortenjagen is altijd leuk, zeker in de Camargue.

Even later sprak ik een medevogelaar uit Nederland. Hij was bezig geweest een gele kwikstaart te fotograferen in de top van een boom. ‘Een Italiaanse kwikstaart,’ vertelde hij opgetogen. ‘Want hij heeft een witte keel.’ En toen viel bij mij het kwartje. ‘Mijn’ gele kwikstaart was weliswaar geel, maar had ook een witte keel. Ook een Italiaanse kwikstaart dus! Een ondersoort van de gele kwikstaart die in ons land als aparte soort wordt beschouwd, zo lees ik in de ANWB Vogelgids.

Daarmee was de kous nog niet af. Want bij nadere beschouwing in dezelfde ANWB Vogelgids, zag ik dat de Italiaanse kwikstaart geen wenkbrauwstreep heeft, of hooguit een heel vage. Was mijn Italiaanse kwikstaart wel zo Italiaans? Voldoet hij niet veel meer aan de kenmerken van de Iberische kwikstaart? Even geel, kop even grijs, keel even wit, maar een opvallend witte wenkbrauwstreep. Zelfs de bijzonder deskundige mensen van de Dutch Birding Assocation discussiëren heel wat af over dit bijzonder nijpende probleem. Een discussie die ik niet kan volgen en waaruit ik concludeer: ut is zo simpel nog niet. Ook de door mij veel geraadpleegde gids Vogeldeterminatie laat zich niet 1-2-3 toepassen in de praktijk.

Het wordt zelfs nóg ingewikkelder: ik filmde vorig jaar een gele kwikstaart in de Crezéepolder, en die heeft ook een witte keel en een witte wenkbrauwstreep! En zoek ik op Google naar afbeeldingen van de gele kwikstaart, dan kom die ook tegen. Mannetjes natuurlijk. Vrouwtjes zijn niet zo knalgeel. Hoe dit op te lossen?

Ik overweeg het volgende:

  1. De witte keel van de vermeende Italiaanse kwikstaart loopt een stuk verder door naar de nek dan bij een ‘gewone’ gele kwikstaart. Hij heeft meer wit in de keel dan de gewone gele kwikstaart. Dus ik handhaaf mijn conclusie dat het een Italiaanse of een Iberische kwikstaart moet zijn.
  2. Gezien de tekening van de kop kies ik ervoor om deze Italiaanse kwikstaart om te dopen tot een Iberische kwikstaart. Vooral gebaseerd op de wenkbrauwstreep die zo prominent aanwezig is.

Met de gele kwikstaart gaat het redelijk in Nederland, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Je hoeft in het voorjaar ook weer niet zo heel veel moeite te doen om hem te zien. Hoeveel gele kwikstaarten heb ik in mijn leven al wel niet gezien? En dan nu deze puzzel? En ik kan het zomaar compleet fout hebben als een kenner meent dat de Iberische kwikstaart een ‘gewone’ gele kwikstaart blijkt. Reageer gerust, als je dat laatste denkt, maar wel graag met een zekere onderbouwing.

Bekijk hier mijn Iberische kwikstaart:

Iberische kwikstaart in de Camargue

De beste telescopen om vogels te kijken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.