Indische Gans

Dacht ik me daar een zeldzame gans te hebben gefilmd in het Oudeland van Strijen, blijkt het een afstammeling van een ontsnapt exemplaar te zijn. Dus nee, in de nieuwe vogelgids van Kester Freriks komt de Indische gans niet voor. Dat is een deceptie, maar daar tegenover staat dat het de eerste keer was dat ik een Indische gans filmde. En dat vergoed veel. De Indische gans komt van nature voor in centraal Azië. Hij broedt daar op grote hoogte, zo zegt de ANWB Vogelgids van Europa. Ongetwijfeld in het Himalaya-gebergte. Maar dat vertelt de gids dan weer niet.

Twee strepen op de kop, niet heel groot en verder ontzettend licht. Zie je een Indische gans tussen de brandganzen en kolganzen, dan valt hij direct op. Zo’n gans zie je niet dagelijks. Volgens Sovon broedt de Indische gans in Nederland. Het aantal paartjes schommelt rond de 100. Dat is niet bijster veel. Dus in dat opzicht is het toch een zeldzame waarneming.

Ganzen in het Oudeland van Strijen

In het Oudeland van Strijen stromen de groepen ganzen weer binnen. Kolganzen, grauwe ganzen, brandganzen, een enkele dwerggans en dan die ene Indische gans. Waar een aantal jaar geleden er tientallen dwergganzen in het Oudeland overwinterden, daar zijn het er dit jaar nog slechts enkele. De populatie dwergganzen die jaarlijks naar de Hoeksche Waard vloog, is zo klein geworden dat je over een paar jaar geen dwerggans meer zult zien daar in de polder. Oftewel: wil je een dwerggans zien, dan op naar dit Zuid-Hollandse eiland.

Harde wind

Maar nu eerst de Indische gans. Hij liep even buiten het dorp, langs de Waleweg. Een vervelend weggetje om vanuit de auto vogels te filmen. Twee auto’s naast elkaar, dat gaat niet, behalve op de passeerplaatsen. En het valt me op dat zo ongeveer het hele dorp dat smalle weggetje kiest. Wandelen is beter en woon je er in de buurt, dan op de fiets. Je ziet, het stormde nogal vandaag. Dat komt de filmkwaliteit niet ten goede. Maar ondanks de harde wind alleszins acceptabel:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)