Boktorren zijn niet de meest geliefde torren onder ons mensen. Wie oude balken in zijn gebouwen heeft, vreest de larven van deze insecten. Ze vreten zich een weg door het hout dat daardoor vermolmd raakt. Na verloop van tijd verliezen de balken hun kracht en breken ze door. Maar die ellende kwam niet in me op toen ik in de Brabantse Biesbosch deze enorme muskusboktor (Aromia moschata) tegenkwam. Wat een slagschip! Wat een beest!
Overigens lijk ik nu wel met de eer te gaan strijken, maar het was Carja die hem al eerste zag. Sterker nog: ik was er finaal langs gelopen en gelukkig zat hij er op de terugweg nog steeds. Een glanzende tor van bijna vier centimeter is natuurlijk nauwelijks te missen als je er gericht naar zoekt.
De muskusboktor heeft zijn naam te danken aan de vloeistof die hij uitscheidt zodra hij in gevaar komt. Die vloeistof ruikt naar muskus. Andere namen voor deze enorme glanzende tor zijn wilgenboktor en rozenboktor. Waar de laatste naam vandaan komt, heb ik niet weten te achterhalen. Die eerste naam, wilgenboktor, heeft hij te danken aan het feit dat het vrouwtje haar eitjes in het hout van wilgen deponeert. En je raadt het al: daar komen larven uit en die vreten zich een weg door het wilgenhout. Wel levend wilgenhout. Zodanig, dat in de loop van de jaren wilgen kunnen afsterven door de inwendige vraatzucht.
Helaas kom je dat in Nederland niet veel meer tegen. In de Lage Landen is de muskusboktor een schaarse soort geworden. Maar in de Biesbosch kwam ik hem dus tegen, bij het Gat van Lijnoorden om precies te zijn. Tja, dat is niet vreemd, want in de Biesbosch is de wilg op veel plaatsen dominant. Tafeltje dekje voor de muskusboktor dus. Maar dan ook voor de spechten die de dikke larven van deze boktor zéér weten te waarderen.