De Camargue geniet grote faam onder vogelaars. In de broedperiode (maart tot en met juni) kun je hier heel bijzondere waarnemingen doen: van kuifkoekoek tot bijeneter en dunbekmeeuw. Maar hoe is het om in de winter vogels te kijken in de Camargue? In de laatste week van 2021 bezocht ik de Camargue gedurende een week. In dit artikel ontdek je welke vogels ik heb gezien.
Goede reden om naar de Camargue te gaan in de winter
De Camargue is een heerlijk gebied om in de winter vogels te kijken. Allereerst vanwege het klimaat. Het is er een stuk warmer dan in de Lage Landen. Vijftien graden en zelfs twintig graden is er normaal. In de kerstvakantie vind je in de slaperige dorpjes weliswaar niet veel vertier, maar boek je een huisje in een stadje als Saintes-Maries-de-la-Mer dan ben je verzekerd van het vermaak. Voor de Fransen is de week na kerst een feestweek. Toeristen weten Saintes-Maries-de-la-Mer wel te vinden zonder dat het extreem druk wordt. Elke dag valt er wel iets te beleven in het dorp, maar je zult begrijpen dat ik die vormen van vermaak niet heb gezocht. Ik was op zoek naar iets anders: naar vogels! Trouwens, nog een goede reden om de jaarwisseling in de Camargue te beleven is het feit dat particulieren nauwelijks vuurwerk afsteken. Om zeven uur in de avond is er een vuurwerkshow op het strand en daar blijft het bij. Om twaalf uur hoor je nog een paar klappen, waarschijnlijk van Hollandse toeristen, en dat is het dan wel. Een stuk beter dan het ordinaire gooi-en-schietwerk in ons land!
Welke vogels kun je in de Camargue zien in de winter?
Het deel van de Camargue dat tegen de Middellandse Zee aan ligt, het zuidelijke deel, is eigenlijk een heel uitgestrekt kweldergebied. Het zoute water komt tot diep landinwaarts en bepaald de vegetatie. Overal zie je zeekraal dat in de winter natuurlijk niet groen is, maar rood. Het geeft de velden een feeërieke gloed, zeker op windstille dagen. Meer naar het noorden liggen rijst- en graanvelden. En overal vind je fraaie heggen en rietkragen.
Het strand van Saintes-Maries-de-la-Mer
Mijn vogeltochten begonnen echter op het strand. Gewoon het strand van Saintes-Maries-de-la-Mer. Mijn allereerste waarneming was een 1e winter geelpootmeeuw en dat was niet vreemd, want geelpootmeeuwen zijn in dit deel van Frankrijk wat bij ons de zilvermeeuwen zijn. Alomtegenwoordig dus. Wil je geelpootmeeuwen in de verschillende stadia leren herkennen, dan is een vakantie naar de Camargue beslist een aanrader. Veel blijer was ik met de vier kuifleeuweriken die op datzelfde strand rond scharrelden. Ik zag ze zelfs op de boulevard! In Nederland is deze vogelsoort helaas uitgestorven als broedvogel maar hier in de Camargue broedt hij nog wel en kun je hem dus ‘gewoon’ zien tijdens een strandwandeling. In de vissershaven zag ik bovendien wat kleine zilverreigers, een fuut, een grote stern, een grote gele kwikstaart en natuurlijk aalscholvers.
Kwelders
Ga je de kwelders in, en dat kan zelfs vanuit Saintes-Maries-de-la-Mer, dan zie je geheid de flamingo’s. Ze foerageren er in het zilte water met op de voorgrond steltlopers als zilverplevier, zwarte ruiter, groenpootruiter, drieteenstrandloper en bonte strandloper. Geelpootmeeuwen miauwen er onophoudelijk. Grote en kleine zilverreigers jagen er in het ondiepe water samen met de blauwe reigers. En in de lage begroeiing hoor je voortdurend de ratel van de kleine zwartkop. Af en toe steekt een rietgors zijn kop boven het riet of zie je een groepje kneuen vliegen. Let in de sloten op witgat en oeverloper.
Ornithologisch park Pont de Grau
Even buiten Saintes-Maries-de-la-Mer ligt het ornithologische park Pont de Grau. Het eerste deel van dit vogelpark doet een beetje aan als een dierentuin, hoewel de vogels vrij in en uit mogen en kunnen vliegen. Maar omdat de flamingo’s worden bijgevoerd, kun je deze in grote getale van héél dichtbij bekijken. Verbazingwekkend hoeveel mensen dit park elke dag weer bezoeken! De ‘echte’ vogelaars haal je er echter direct van tussenuit. Die kijken om naar de koereigers, de kwakken en waterrallen die ook in het park leven en die je soms van betrekkelijk dichtbij kunt zien. Naast het park ligt een natuurgebied dat voor vogelaars veel interessanter is. Hier bevindt zich een aantal vogelkijkhutten van waaruit je soorten ziet als kleine zilverreiger, zwarte ruiter, watersnip, kluut, steltkluut, wintertaling, bergeend, slobeend en natuurlijk ook een enkele flamingo. Nergens zag ik zoveel kleine zilverreiger bij elkaar als juist in dit natuurgebied.
Kraanvogels in de Camargue
Ronduit spectaculair vond ik de kraanvogels op de rijst- en graanvelden. Honderden kraanvogels overwinteren in de Camargue en ze laten zich nog goed bekijken ook! Op soms enkele tientallen meters vanaf de weg foerageren ze en blijf je in de auto dan gedogen ze je nog ook! ‘s Avonds vliegen ze in grote groepen naar hun slaapgebieden wat indrukwekkende taferelen oplevert. Niet minder spectaculair zijn de enorme zwermen grauwe gorzen die ik zag. Ze zitten met honderden exemplaren in de struiken en vliegen soms op om een rondje te vliegen. Adembenemend mooi! Op één van mijn tochten hoorde en zag ik ook een baltsende rode patrijs tegen. De kraanvogels vind je op de rijst- en graanvelden ten zuiden van Saint-Gilles en Arles. Rond het reservaat Étang de Scamandre kwam ik ze op elke akker tegen.
Roofvogels in de Camargue
Roofvogels vliegen ook rond. De bruine kiekendief boven de rietvelden. Het smelleken boven de kwelders. De torenvalk in de buurt van de rijstvelden. En de buizerd vrijwel overal. Ik heb één blauwe kiekendief gezien. En mag ik de klapekster gemakshalve ook tot de roofvogels rekenen? Die overwintert in kleine aantallen in de Camargue en kun je in rustige gebieden bovenin de struiken zien zitten.
Over soorten als groenling, putter, vink, sijs, huismus, roodborsttapuit, cetti’s zanger, graspieper, winterkoning, zwarte kraai, kauw en roek hoef ik het denk ik niet te hebben. Wel zag ik opvallend veel tjiftjaffen. Die overwinteren kennelijk veel in de Camargue. De zwartkop zag ik slechtst één keer. De ijsvogel zag ik één keer vliegen en hoorde ik in een ander gebied piepen. Ik had eerlijk gezegd op meer plaatsen gerekend op deze prachtige vogels.
Les Baux de Provence
Ga je met je gezin op vakantie, dan zijn culturele uitstapjes af en toe verplichte kost. Een aanrader is dan om Les Baux de Provence te bezoeken. Dit bergdorp ligt net buiten de Camargue. Het dorpje zelf is ontzettend toeristisch. Let op de fossiele schelpen in de stenen. Veel interessanter is het echter om in de periode december tot maart om het dorpje heen te wandelen. Deze wandeling van een kleine 2 kilometer voert je langs steile bergwanden waar je de rotskruiper kunt zien. Les Baux de Provence is in de winter één van de beste plekken om deze bijzondere vogel te zien. Een tip: zoek hem op de helling die uit de wind ligt en neem een verrekijker mee. Met het blote oog zie je hem nauwelijks. Je schijnt hier ook kans te maken op de blauwe rotslijster maar die heb ik niet gezien. Wel zag ik hier het goudhaantje, een zwarte mees, een rotszwaluw (!), de kleine zwartkop en opvallend veel sijzen.
In de winter vogels kijken in de Camargue vond ik een bijzondere ervaring. Ik zag er vogels die ik in Nederland niet zie. Het totaal aantal soorten dat ik zag is redelijk beperkt, maar daar teken ik bij aan dat ik het ook rustig aan heb gedaan. Zo heb ik het hele oostelijke deel van de Camargue niet bezocht en heb ik ook de Crau aan me voorbij laten gaan. Ik heb me puur en alleen beperkt tot de omgeving van Saintes-Maries-de-la-Mer. Lekker vroeg uit de veren, uit wandelen en kijken naar alles wat op mijn pad kwam.
Praktische informatie
Wij verbleven in Les pieds dans l’eau in Saintes-Maries-de-la-Mer. Boek je rechtstreeks bij de eigenaar dan ben je werkelijk honderden euro’s goedkoper uit dan boeken via online tussenpersonen. Bekijk ook het aanbod op natuurhuisjes.nl.
In Saintes-Maries-de-la-Mer bevinden zich tientallen restaurants. Vermijd echter de restaurants rond de kerk. Lokale bewoners beoordelen deze restaurants veelal met een resolute ‘zéro’. De zeebaars die ik op de avond van arriveren geserveerd kreeg bij Lou Planet Provence (één van dit restaurantjes), was werkelijk de slechtste zeebaars die ik ooit heb geproefd. Beter ga je op het het centrale plein op zoek naar een restaurant met een goede menukaart. Ook langs de weg tegenover het strand bevinden zich een paar uitstekende restaurants. Voor vers brood ga je naar Le Fournil Saintois langs de D570 (naast de Spar). Véél beter dan de bakkers in het centrum!
Lees ook mijn artikel over de beste plekken om vogels te kijken in de Camargue. Dit artikel schreef ik naar aanleiding van mijn bezoek aan de regio in de meivakantie. En dat leverde natuurlijk ook weer héél andere vogelsoorten op!
Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. |