‘Ik zou het liefst mijn buks pakken.’

Nee, de populairste vogel van Nederland zal de aalscholver niet zijn. Niet bij professionele vissers, niet bij viskwekers, niet bij sportvissers en misschien ook niet bij natuurliefhebbers en zelfs vogelaars. Van de eerste groepen kun je je het nog voorstellen. De aalscholver eet vis en als je bestaan zakelijk of hobbymatig verweven is met vis, dan zie je de geschubde dieren liever niet in de snavel van een aalscholver verdwijnen. Ik heb trouwens ook maar weinig vogelaars enthousiast zien worden van een aalscholver. Hooguit van een kuifaalscholver of grote aalscholver. Dat zijn zeldzame soorten waar veel vogelaars op ‘jagen’. Maar de ‘gewone’ aalscholver? Die is zo gewoon dat hij het bekijken niet waard is.

Deze week maakte een bezoeker van mijn Youtube-kanaal het echter wel heel erg bar. ‘Ik wil oprecht mijn buks pakken en ze allemaal doodschieten, sorry hoor maar ik heb een hekel aan die beesten.’ Aalscholvers maken dus haatgevoelens los. Ik snap dat wel. Ik heb zelf ook veel gevist. En als er dan een stel aalscholvers of een zeehond bij mijn dobber opdook, dan zag ik die ook liever gaan. Met die efficiënte visvangers in de buurt zijn je eigen vangstkansen immers nihil.

Toch is dat verkeerd gedacht. Allereerst omdat die vis niet voor de mens is gemaakt. Vissen, zeker de wilde, behoren tot de natuur en die natuur is er om zichzelf. En niet om ons mensen te entertainen. Zelfs niet om ons te voeden. De natuur is niet functioneel. De natuur is er gewoon. Simpel is dat. Dat wij mensen de natuur op schaamteloze wijze exploiteren en vernietigen is een heel andere zaak. Dat tekent de arrogantie van onze soort. En waar vissen zijn, daar zijn ook aalscholvers. Dat is ook de natuur.

Er is nog een ander bezwaar tegen aalscholverhaat. Het is namelijk niet terecht aalscholvers de schuld te geven van het instorten van vispopulaties. Waar je veel aalscholvers ziet, daar zit ook veel vis. Zo simpel is het. Water waar je geen aalscholvers ziet, dat is pas erg. Daar leeft geen vis meer en dus zijn die wateren oninteressant voor aalscholvers. Op plekken waar je veel aalscholvers ziet, daar is het water rijk aan vis. Dat is de juiste manier van denken. En laat dus je buks maar thuis, bozige kijker. Geniet van de aalscholvers die jagen op vis. Nu kun je denken dat visloos water het gevolg is van een overschot aan aalscholvers. Wel, tegen de tijd dat de aalscholver een overschot aan vis heeft weggevangen, heeft de aalscholver het water al verlaten. En kan de visstand zich herstellen. De natuur is altijd op zoek naar evenwicht. Nee, als water visloos is geworden, dan heeft dat vrijwel altijd een menselijke oorzaak.

Op een regenachtige zaterdagochtend filmde ik deze aalscholver bij de Spieringsluis in de Brabantse Biesbosch:

De beste verrekijkers voor kinderen: