‘Ik zou het liefst mijn buks pakken.’

Nee, de populairste vogel van Nederland zal de aalscholver niet zijn. Niet bij professionele vissers, niet bij viskwekers, niet bij sportvissers en misschien ook niet bij natuurliefhebbers en zelfs vogelaars. Van de eerste groepen kun je je het nog voorstellen. De aalscholver eet vis en als je bestaan zakelijk of hobbymatig verweven is met vis, dan zie je de geschubde dieren liever niet in de snavel van een aalscholver verdwijnen. Ik heb trouwens ook maar weinig vogelaars enthousiast zien worden van een aalscholver. Hooguit van een kuifaalscholver of grote aalscholver. Dat zijn zeldzame soorten waar veel vogelaars op ‘jagen’. Maar de ‘gewone’ aalscholver? Die is zo gewoon dat hij het bekijken niet waard is.

Deze week maakte een bezoeker van mijn Youtube-kanaal het echter wel heel erg bar. ‘Ik wil oprecht mijn buks pakken en ze allemaal doodschieten, sorry hoor maar ik heb een hekel aan die beesten.’ Aalscholvers maken dus haatgevoelens los. Ik snap dat wel. Ik heb zelf ook veel gevist. En als er dan een stel aalscholvers of een zeehond bij mijn dobber opdook, dan zag ik die ook liever gaan. Met die efficiënte visvangers in de buurt zijn je eigen vangstkansen immers nihil.

Toch is dat verkeerd gedacht. Allereerst omdat die vis niet voor de mens is gemaakt. Vissen, zeker de wilde, behoren tot de natuur en die natuur is er om zichzelf. En niet om ons mensen te entertainen. Zelfs niet om ons te voeden. De natuur is niet functioneel. De natuur is er gewoon. Simpel is dat. Dat wij mensen de natuur op schaamteloze wijze exploiteren en vernietigen is een heel andere zaak. Dat tekent de arrogantie van onze soort. En waar vissen zijn, daar zijn ook aalscholvers. Dat is ook de natuur.

Er is nog een ander bezwaar tegen aalscholverhaat. Het is namelijk niet terecht aalscholvers de schuld te geven van het instorten van vispopulaties. Waar je veel aalscholvers ziet, daar zit ook veel vis. Zo simpel is het. Water waar je geen aalscholvers ziet, dat is pas erg. Daar leeft geen vis meer en dus zijn die wateren oninteressant voor aalscholvers. Op plekken waar je veel aalscholvers ziet, daar is het water rijk aan vis. Dat is de juiste manier van denken. En laat dus je buks maar thuis, bozige kijker. Geniet van de aalscholvers die jagen op vis. Nu kun je denken dat visloos water het gevolg is van een overschot aan aalscholvers. Wel, tegen de tijd dat de aalscholver een overschot aan vis heeft weggevangen, heeft de aalscholver het water al verlaten. En kan de visstand zich herstellen. De natuur is altijd op zoek naar evenwicht. Nee, als water visloos is geworden, dan heeft dat vrijwel altijd een menselijke oorzaak.

Op een regenachtige zaterdagochtend filmde ik deze aalscholver bij de Spieringsluis in de Brabantse Biesbosch:

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

  Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

   Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

   Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

   Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

   Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

   Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

   Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.