IJsvogels in Schiedam

Een paar weken geleden kreeg ik de tip om eens naar Schiedam af te reizen om de ijsvogels te gaan bekijken. In de bebouwde kom bevindt zich een nest in het wortelgestel van een omgevallen boom. In de klei hebben de ijsvogels een nest uitgegraven en tegenover het nest bevindt zich een vogelkijkwand. Vanachter deze gluurmuur laten de ijsvogels zich gewillig bekijken. Hieronder leg ik uit hoe je het snelst bij de vogelkijkwand komt.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

IJsvogels in Schiedam

De vogelkijkwand voor het nest van de ijsvogels bevindt zich langs een fietspad. De gluurmuur is opgebouwd uit wilgentenen die langs palen zijn gevlochten. De grote gaten bieden uitzicht op het nest en de ijsvogels. Vaak zitten ze nu tussen de bladeren van de overhangende takken. Maar soms strijken ze neer op een kale tak voor het nest en dan laten ze zich goed bekijken. Neem dus zeker een verrekijker mee. De beste tijd om de gluurmuur te bezoeken is rond een uur of vijf in de middag. Dan staat de zon achter je en heb je het licht in je rug. De rest van de dag is het licht niet ideaal, maar dat neemt niet weg dat je ook dan de ijsvogels prima kunt zien.

Route naar de nestwand

Kom je met de auto, parkeer die dan op de parkeerplaats aan de Piet van Gentstraat, Schiedam. Rij langs de flat en langs de garageboxen met de opvallende glazen daken. Ga de trambaan onderdoor en parkeer dan je auto op de parkeerplaats. Wandel over het fietspad langs het water. Je wandelt nu over het Piet van Gentpad. Op het fietspad (rood asfalt) rechtsaf en na ongeveer 100 meter zie je aan je rechterhand de vogelkijkwand. Heel moeilijk is het dus niet om deze locatie te vinden. De locatie van de gluurmuur is 51°54’47.9″N 4°22’25.2″E.

Voorproefje

Wil je ongeveer weten wat je kunt verwachten? Bekijk dan mijn filmpje over de ijsvogels in Schiedam:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)