ijsvogels camouflagedoek maken

IJsvogels filmen vanonder mijn camouflagedoek

IJsvogels zijn ontzettend schuwe vogels. Zien ze mij, dan vliegen ze á la minute op en zijn ze verdwenen. Ik begrijp het wel, want je zult maar zo’n tronie-met-hoed-op tegenkomen… Maar het blijft wel jammer, want de ijsvogel is één van de mooiste vogels in ons land. En dus trok ik er dit weekend weer eens op uit met mijn zelfgemaakte camouflagedoek. In de hoop dat de ijsvogels dan wel dichtbij komen. En eerlijk is eerlijk: dat is me gelukt!

Eén van de leukste manieren om vogels te kijken, is vanonder een camouflagedoek. Je zit een paar uur doodstil in de natuur en wacht tot er een vogel voor je neerstrijkt. Zo zat ik dit weekend urenlang stil op mijn visserskrukje te wachten. De ijsvogels flitsten voorbij, maar te snel om te kunnen filmen. Of ze streken neer in een struik pal voor mij, maar ook achter takjes en bladeren waardoor ze wazig bleven.

De volgende dag echter had ik meer geluk. Ik keek nu uit over een andere kreek en plots hoorde ik vlak naast me een harde plons. Waarna ik een ijsvogel zag neerstrijken op een tak voor me. Die ijsvogel had misschien wel een half uur op nog geen meter van me vandaag gezeten zonder dat ik het doorhad. Dat kan dus ook. Je ziet vanonder een camouflagedoek immers alleen wat voor je zit. Vogels die naast je zitten, of achter je, die zie je niet. Want draai je jezelf om, dan zijn die vogels alsnog direct verdwenen.

IJsvogels kun je gelukkig op steeds meer plekken in ons land zien. Door de zachte winters overleven steeds meer ijsvogels. Bekijk hier mijn overzicht van de beste gebieden om de ijsvogel te zien.

In deze vlog laat ik de ijsvogels zien die ik vanonder mijn camouflagedoek heb weten te filmen. Echt waar, ik raad het gebruik van zo’n doek enorm aan. En wil je er zelf geen maken, dan koop je gewoon een kant-en-klaar camouflagenet. Niet duur, wel heel leuk! Een camouflagetent kan natuurlijk ook, maar die is wat lastiger mee te sjouwen in de natuur. Trouwens, sommige camouflagetenten zijn wel geweldig hoor. Bekijk deze Bivi tent eens. Heerlijk liggen, al dan niet in een heerlijk warme slaapzak, en ondertussen plaatjes schieten!