ijsvogel op tak philipsdam sjaak huijer

IJsvogel als toetje

Vandaag was ik weer in de gelegenheid een vogeltocht te maken. Ook Sjaak had daar wel oren naar en dus trokken we vanmorgen de polders van Overflakkee in. Later dan gewoonlijk, want niet alleen woei het behoorlijk, er viel ook aardig wat regen. Die combinatie alleen al is een matige om vogels te kijken. Voor wie wil fotograferen of filmen is het helemaal funest: in deze tijd van het jaar is er onder die omstandigheden heel weinig licht. Verre van ideaal om fraaie plaatjes te schieten.

Onze vogeltocht startte bij Sluishaven waar we de eerste beelden schoten van grote zaagbekken. Bij de uitlaat van het gemaal doken mannetjes en vrouwtjes naar vis. Grote groepen kuifeenden en meerkoeten en een enkele tafeleend dreven in het kabbelende water van het haventje.
Een fuut dook op met een grondel in zijn snavel.

Via Oude-Tonge, jawel, ook daar weer grote zaagbekken, reden we naar de Philipsdam. De vogelkijkhut voor de Plaat van Vliet staat in de beschutting. Ideaal om de ijsvogel te zien. Die we inderdaad te zien kregen, maar op behoorlijke afstand. Een jagende grote zilverreiger liet zich van dichterbij vastleggen, evenals een grauwe gans die vlak voor de hut kwam foerageren. Een familie knobbelzwanen dreef aan ons voorbij. En in de verte waren het grote groepen brilduikers, kuifeenden, tafeleenden, middelste zaagbekken en andere duikeenden die zich lieten opschrikken door twee grote mantelmeeuwen.

Het middaguur naderde en we wilden die ijsvogel wel eens van dichterbij bekijken. We meenden een kans te maken: twee stokken hingen pal voor de hut horizontaal over het water. Een heldendaad van wie dat heeft gefixt! Elke beheerder van een hut voor water zou zoiets moeten bedenken. Een stok vlak boven het water zal van menig hut een bedevaartsoord maken. Eerst even eten bij Broodjeszaak Toff bij Oosterland. Een aanrader voor wie op het oostelijke deel van Schouwen-Duiveland gaat vogelen. Op de Grevelingendam rotgans, pijlstaart, tureluur en wulp belaagd, wat niet meeviel vanwege de felle wind.

Na Broodjeszaak Toff even langs de Klein Beijerenpolder gereden. Hier zagen we de eerste groep kleine zwanen. En toen als een speer weer terug naar de vogelkijkhut op de Philipsdam waar de stokken gelukkig nog steeds horizontaal over het water hingen. Een uur namen we ons voor. We gaan een uur zitten en dan moet de ijsvogel op een van die stokken zijn geland. Na een kwartier kwam de ijsvogel weer voorbij, maar ver aan de overzijde in de rietkraag op het eiland. Een tweede ijsvogel verjaagde de eerste en beide vogels verdwenen in een snelle vlucht naar rechts. Even later kwam er weer een terug, maar nog altijd in die rietkraag aan de overzijde. Dat is kennelijk zijn vaste rondje. Na een half uur geen ijsvogel op de stokken. En na drie kwartier ook niet. En na vijfenvijftig minuten nog steeds niet. Tijd om even vanaf de tweede verdieping te gaan kijken, dacht Sjaak. Zijn camera stond uit en hij had de moed al verloren. Ondanks dat hij had gezien dat de ijsvogel aan de overzijde een paar keer in onze richting had gekeken. En dus ook naar de stokken. ‘Daar komt’ie,’ siste ik zo hard als ik kon in de zestigste minuut. De arme Sjaak wist niet hoe snel hij zonder lawaai te maken naar beneden moest komen. En dat is haast onmogelijk in die ouwe, afstandse houten hut. En toen schoten we de beelden die je op deze pagina kunt zien. De ijsvogel bleef meer dan een minuut op de stok zitten en toen vloog hij op en weg. Wat wij vanuit de hut niet zagen, maar nu wel in het filmpje, is dat die tweede ijsvogel het toneel weer betrad. In de laatste seconden van het filmpje zie je hem achter de eerste ijsvogel aanjagen. In de zestigste minuut, de allerlaatste van onze vogeldag, kregen we een ijsvogel als toetje. Maar hij smaakte als het hoofdgerecht.

Met dank aan de held die met gevaar voor natte benen de stokken heeft geplaatst. Ik heb precies op diezelfde plek in een ver verleden ook al eens een poging gedaan, maar ik stond na twee stappen tot mijn knieën in het water. Dat werd dus een ijskoude vogeldag. En natuurlijk met grote dank aan Sjaak die mij de serie foto’s van de ijsvogel toestuurde. Het was weer een gezellige dag, ouwe jongen!

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.