Parelduiker Mattenhaven (Fotograaf: Sjaak Huijer)

IJsduiker en parelduiker kijken op de Neeltje Jans

Dinsdag ging ik al op zoek met mijn zoon Jelle, maar toen vergiste ik me in de locatie. Stonden we over de Binnenhaven op de Neeltje Jans uit te kijken op zoek naar de ijsduiker in plaats van dat we langs de Mattenhaven stonden. Toen had ik ook nog niet door dat er ook een parelduiker ter plekke was. Vandaag ging ik met Sjaak terug en wisten we de Mattenhaven wel te vinden. En de twee duikers eveneens en zelfs een derde!

In de Mattenhaven worden mosselen gekweekt. Hangcultures, dus in netten onder boeien. En tussen die boeien jagen ze, de ijsduiker en de parelduiker. Soms zwemmen ze samen op, soms jagen ze solitair. We zien ze op grote afstand. Lang blijft onduidelijk welke duiker wat is. Het schermpje op mijn camera is zo groot niet en het is nog behoorlijk donker. Maar dan zien we er eentje met een knobbel op zijn kop. Dat is overduidelijk een ijsduiker. De andere is wel groot, maar de knobbel ontbreekt. Dat is dus de parelduiker.

Maar dan roept Sjaak dat hij nog een derde duiker ziet, helemaal aan de overkant van de Mattenhaven! Tegen de oever aan, links van de metalen beschoeiing. Wij zaten op het strandje aan het einde van de Faelweg, de overkant is dus het deel van de haven tegen de dam aan. Ik geloof hem niet. Het zal wel een fuut zijn. Maar dan tuur ik wat beter door de verrekijker en jawel, dat is ook een duiker! Dan zit er dus een derde duiker in de Mattenhaven!

[Tekst gaat verder onder de foto’s die natuurlijk gemaakt zijn door Sjaak:]

Ondertussen rillen we van de kou. De wind komt uit het oosten en dat is lang geleden. Het is bar en bar koud. Maar dat vergeten we wanneer zich plots een grote stern meldt. En daarna ook een aantal bruinvissen, sommige zelfs met kalf! Dan zie je een grote rugvin boven water komen met direct er achterna een kleinere variant. IJsduiker, parelduiker, futen, middelste zaagbekken, grote stern, zeehond en bruinvis. Het eet allemaal vis en dat zit er kennelijk genoeg in de Mattenhaven!

We lopen terug naar de oude en schuimen het korte piertje in de Binnenhaven af. We hopen op sneeuwgors, maar het wordt één dodaars. Dan nog even naar de derde duiker in de Mattenhaven. We steken onze hoofden maar net over de rand en we zien hem dobberen, pal tegen de oever aan. Zullen de vogelaars met hun telescopen op het talud hem ook zien? We betwijfelen het. We rennen naar de glooiing en nemen nog een paar glimpen van de parelduiker waar. Dan verdwijnt hij langzaam maar zeker in de verte.

Hier moet je zijn:

De Mattenhaven bevindt zich aan de binnenzijde van de Neeltje Jans. De haven grenst dus aan de Oosterschelde. Je neemt de afslag richting Deltapark Neeltje Jans. Je rijdt in de richting van de Oosterschelde (dus naar het Deltapark) en slaat rechtsaf. Vervolgens de eerste rechts, dat is de Faelweg. Op de Faelweg de eerste links, dat is de eerste pier langs de Binnenhaven. Aan de andere kant van de pier bevindt zich de Mattenhaven. Speur vanaf het betonnen talud naar de duikers. Ze kunnen zich in de hele haven bevinden. Wij zagen ze bij laag water vanaf de kop van de pier. En de parelduiker ‘aan de overkant’ zat in de hoek links van de pier. Les van de dag: sla geen hoekje over, overal speuren!

Hier mijn vlog over ons koude avontuur in de Mattenhaven. Met natuurlijk de ijsduiker en parelduiker in beeld. Dat wij lange tijd twijfelden welke duiker welke soort was, ontdek je aan het eind. We meenden de parelduiker te zien, maar al snel werd duidelijk dat het de ijsduiker was. Soms is het leven van een vogelaar beslist niet eenvoudig.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)