Iepenpage (Satyrium w-album)
De iepenpage is lid van de familie van de kleine pages. Overigens behoren ze tot dezelfde familie als de blauwtjes. Ze zijn een stuk minder opvallend als de familie van de grote pages waarvan de koningspage en koninginnenpage lid zijn. Maar nu de iepenpage. Ik filmde hem langs een wandelpad bij Staffa, een bergdorpje in het noorden van Italië. Op dat moment wist ik nog niet dat het een iepenpage was, want ik film eerst en dan ‘s avonds pas kijk in mijn vlindergids.

Uiterlijk
De iepenpage is aan de bovenzijde onopvallend bruin. Ook de onderzijde is bruin. Twee fijne staartjes steken uit de vleugels. Die staartjes zijn fragiel, dus bij oude iepenpages willen die wel eens ontbreken. Dan is er op de onderzijde nog de oranje baan, het blauwe oog en natuurlijk de witte lijn die een W vormt. Aan die lijn herken je de iepenpage nog het best.

Leefgebied
Bossen waar natuurlijk ook iepen groeien. Dat maakte de iepenpage kwetsbaar, want iepen liepen nog niet zo heel lang geleden de iepenziekte op en sneuvelden en masse. En iepenpages hebben volgroeide iepen nodig om zich te kunnen voortplanten.

Vliegperiode
De iepenpage vliegt van juni tot eind juli. Maar in gebieden met een kouder klimaat kun je ze ook in augustus nog zien.

Gelijkende soorten
Zolang je maar onthoudt dat de witte lijn een W vormt, kun je de iepenpage niet verwarren met een andere page. Maar vergeet je het, dan zou je kunnen denken een pruimenpage te zien.

Tips van visdief

een verhaal met een angel dave goulson

vlinders en libellen

Orchideeën van Europa bo mossberg

anwb natuurgids