waarin sjaak de auto duwt

Over de ideale auto om vogels te kijken

Vrijdag verkenden Sjaak en ik de polders rond het buurtschap Zuidzuide bij Oude-Tonge. We passeerden een ondergelopen akker, en we stuitten op een akker die werd omzoomd door een prachtige bloemrand. Dit soort van (biologische) akkerbloemmengsels worden steeds meer gezaaid door boeren. Maar ook door tuiniers. Speciaal voor de insecten en zangvogels aangeplant. Zo’n rand is een eldorado voor putters, kneutjes, groenlingen, rietgorzen en houtduiven. En die trekken op hun beurt roofvogels als de slechtvalk aan (die we er ook zagen vliegen). Maar wij hadden een probleem: de zware dieselmotor van mijn Peugeot 308 deed de zwerm zangvogels telkens verschrikt opvliegen. Sjaak bedacht een oplossing.

‘Versnelling in zijn vrij, ik ga duwen,’ besliste hij. Zo gezegd, zo gedaan. Toen de zwerm een eindje voor de auto neerstreek, duwde Sjaak de auto geluidsloos vooruit. Het was natuurlijk een goeie grap, maar die grap werkte wel! De kwamen hoe langer hoe dichter bij de groep putters en op zeker moment konden we de vogels filmen en fotograferen. Maar een zwerm is onrustig en vliegt om de haverklap op. En zo kon Sjaak een paar keer zijn spieren spannen om de auto vooruit de krijgen. Zo bezien heeft hij ook nog eens een flinke dosis CO2 bespaard!

de ideale auto om vogels te kijken

De ideale auto om vogels te kijken

Zoals je ziet, samen met iemand vogels kijken kan reuze gezellig zijn. Zeker wanneer je helemaal op elkaar bent ingespeeld. Het hoeft er ook niet altijd bloedserieus aan toe te gaan. Sterker nog, daar streven we niet naar. Helaas voor Sjaak wordt mijn Peugeot 308 binnenkort vervangen door een Renault Mégane. Daar heb ik ook al het nodige commentaar over gehad. De één vindt het de keuze voor dit model het toppunt van burgerlijke truttigheid, en de ander, en dat is Sjaak, verafschuwt de zware dieselmotor die ook in die Mégane ligt. Sjaak rijdt zelf een Toyota Prius, en ik moet toegeven dat zo’n hybride auto de ideale auto is om vogels te kijken. De auto start geruisloos op de accu en de vogels blijven zitten. Een volledig elektrische auto is natuurlijk ook prima. Dus: ben je op zoek naar de ideale auto om vogels te kijken, kies dan een elektrische auto of een hybride apparaat. Geruisloos kunnen starten en rijden is een groot voordeel. Kies dan ook nog een kleur die niet te veel opvalt, en je hebt de ideale vogelkijkhut op wielen gecreëerd. Maar zolang ik in die Mégane rij, zal Sjaak af en toe de beenspieren moeten inzetten.

Vogels kijken vanuit de auto

Tijdens onze vogeltochten kijken Sjaak en ik vaak vanuit de auto naar vogels. Onze ervaring is dat vogels langer blijven zitten wanneer je ze vanuit de auto bekijkt, dan wanneer je op de vogels afloopt. Natuurlijk heeft de auto ook het voordeel dat je er droog in blijft. Of dat het niet al te koud wordt. Maar eerlijk is eerlijk: vogels kijken is toch echt het mooist wanneer je door een natuurgebied wandelt. Lekker erop uit, de vogels horen en zien. En het is ook nog een stuk beter voor je conditie! En toch, en toch. Wij zitten maar al te vaak in de auto!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)