Hybride zilvermeeuw x Pontische meeuw

Een hachelijke zaak dit keer. Want een meeuwenkenner ben ik bepaald niet, hoewel ik toch ben opgegroeid tussen de Zeeuwse meeuwen. Maar vaak gun ik de meeuwen niet meer dan een oppervlakkige blik. Kokmeeuw, zwartkopmeeuw, zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw, grote mantelmeeuw en de stormmeeuw. Die herken ik nog wel. Althans, de volwassen exemplaren. Een volwassen geelpootmeeuw is ook niet heel lastig, je zult vast een vermoeden hebben waar je die aan herkent. Maar zodra die grotere meeuwen nog in hun juveniele fase zitten, wordt het een ander verhaal. Met als moeilijkste geval de Pontische meeuw die ik noch als adult noch als juveniel ooit bewust had gezien.

Een meeuw op de Brouwersdam

Twee weekenden achter elkaar bezocht ik de Brouwersdam. En twee keer viel mij bij de Spuisluis een juveniele meeuw op. Even groot als de juveniele zilvermeeuwen die hem omringden. Maar met een spierwitte kop. En als hij opvloog een opvallende bruine band op de staart en de al even opvallende witte stuit. Ik vermoedde een Pontische meeuw, en dat zou dan mijn eerste exemplaar ooit zijn. Maar ik moest het nog wel hard zien te maken en dat viel voor mij nog niet mee. Hij bleek namelijk ook nog eens behoorlijk schuw. Hij vloog veel eerder op dan de lome zilvermeeuwen.

Gelukkig bleef de bewuste meeuw afgelopen vrijdag (de tweede keer) wel naast mijn auto staan. Hij liet zich uitgebreid fotograferen en toen hij opvloog en op het talud neerstreek, had ik hem ook nog even in een wat natuurlijker omgeving in beeld. Het vermoeden van een Pontische meeuw werd sterker, maar ik twijfelde toch sterk. Want waar de Pontische meeuwen in mijn vogelgids een lange snavel hebben, vond ik deze snavel stevig als die van een zilvermeeuw en allesbehalve kort. En de platte kop die de Pontische meeuw moet hebben, vond ik bij deze meeuw helemaal niet platter dan bij de zilvermeeuwen die hem en mij omringden.

Gelukkig is daar dan internet. Op waarneming.nl kwam ik een recente foto van Hans Vonk tegen van eenzelfde meeuw op precies dezelfde plaats. Hij merkte de meeuw aan als een hybride zilvermeeuw x Pontische meeuw. Oftewel: een kruising tussen zilvermeeuw en Pontische meeuw. Ik plaatste mijn foto in de meeuwengroep op Facebook met de vraag of ‘mijn’ meeuw en die van Hans Vonk dezelfde waren, iets dat Bram Rijksen bevestigde. Aan beide heren mijn grote dank. Dat was de eerste stap.

De tweede stap was een onderbouwing. Want een uitleg waarom het nu precies een hybride zilvermeeuw x Pontische meeuw was, kreeg ik er niet bij. Dat is soms maar goed ook. Dat dwingt me ertoe om zelf op onderzoek uit te gaan. De veldgids Vogeldeterminatie bleek goede aanwijzingen te geven. En ook de gids Alle vogels van Europa gaf een duidelijke uitleg.

Kenmerken die wijzen op een Pontische meeuw zijn:

  1. De bijna spierwitte kop
  2. De kraag van bruin gestreepte veren in de nek
  3. De bruine tertials met witte randen

Kenmerken die wijzen op een zilvermeeuw zijn:

  1. De korte, stevige snavel (Pontische meeuwen hebben een lange, slanke snavel)
  2. De ronde bolle kop (Pontische meeuwen hebben een platte kop)
  3. En misschien ook het wat gedrongen lijf (waar de Pontische meeuw een lang lijf heeft)

Sommige van deze verschillen zijn zo genuanceerd dat je een geoefend oog moet hebben. Sommige meeuwensoorten zijn nog lastiger te determineren dan nachtvlinders!

Heb ik het mis? Reageer gerust!

Nou, ik hoop dat ik dit allemaal een beetje goed heb gezien en op de juiste manier in mijn filmpje heb verwerkt. Zo niet, reageer gerust onder de video. Want een meeuwenkenner ben ik nog steeds niet. Ik moet nog veel leren. Zo ben ik bijvoorbeeld bang dat ik een volwassen Pontische meeuw nog steeds zal aanmerken als een zilvermeeuw. Maar het begin is er. Mijn eerste halve Pontische meeuw staat op mijn lijstje!

PS.
Merijn Loeve, één van de auteurs van De Nederlandse Meeuwengids reageerde op Youtube dat dit een 2kj is, oftewel geen juveniel maar een meeuw in het tweede kalenderjaar. Hij reageerde zelfs een tweede keer waarin hij toch neigt naar een 100% zilvermeeuw. Een lastige klant dus, deze meeuw.