Dagvlinders kijken op Huttopia campings

Deze zomer overnachtten we op maar liefst drie campings van Huttopia. Op onze heenreis naar de camping in de Vanoise (Bozel en Vanoise) brachten we de nacht door in een ingerichte tent bij Meursault. Daarna volgde de week op de camping in Bozel en daarna reden we door naar Les Vignes, waar we ook een week doorbrachten in een ingerichte tent van Huttopia. Op alle campings ging mijn blik natuurlijk vanaf het allereerste moment uit naar dagvlinders. En het leuke is: ik heb heel mooie soorten gezien! In deze blog kun je lezen welke vlinders ik op de campings heb gezien.

1. Dagvlinders op Huttopia Meursault

Heel bijzonder: deze camping wordt omringd door wijngaarden. Dit is een van de meest bekende wijnstreken van Frankrijk. Zoveel landbouw, en nog intensief ook, zou dat nog dagvlinders opleveren? Nu arriveerden wij laat in de middag. En we vertrokken de volgende dag weer vroeg. Niet veel tijd dus om vlinders te kijken. Maar op de vlinderstruik op de hoek zag ik toch maar mooi een koningspage. Een kleine ijsvogelvlinder scheerde over het pad. Een icarusblauwtje vloog op in de berm langs de wijngaarden. En in het dorpje Meursault zag ik mijn allereerste parelmoervlinder van de vakantie. Het bleek een keizersmantel, in Frankrijk een algemene soort.

2. Dagvlinders op Huttopia Bozel en Vanoise

Wist je dat op Booking.com heel eenvoudig een chalet boekt op Huttopia Bozen en Vanoise?
Bekijk hier het aanbod.

Huttopia Bozel en Vanoise ligt verscholen in de bossen en wordt begrensd door een snelstromend riviertje. Hier en in de nabije omgeving wemelt het werkelijk van de dagvlinders. Hotspots zijn:

  1. De zanderige oevers van het riviertje waar vlinders mineralen zoeken.
  2. De bloemenweides in de directe omgeving van de camping. Hier zocht ik naar slapende dagvlinders.
  3. De bloemweiden in het dal achter Champagny-en-Vanoise, gelegen op een paar kilometer afstand.
  4. De bloemweiden achter Pralognal-la-Vanoise, qua aantal kilometers niet ver, maar wel een aardige klim met de auto.

Wil je dagvlinders zien, dan is Huttopia Bozel en Vanoise een uitstekende uitvalsbasis. Op de camping zie je soorten als keizersmantel, bosrandparelmoervlinder, damblauwtje, boswitje, kleine ijsvogelvlinder en bleek blauwtje. Op de oevers van het riviertje zie je soorten als bruin blauwtje, icarusblauwtje, bleek blauwtje, pluimdikkopje, zwartsprietdikkopje en groot dikkopje naar mineralen zoeken. Op de bloemweiden boven de camping vind je bleek blauwtje, icarusblauwtje, vals heideblauwtje dambordje en westelijke parelmoervlinder.

De bloemweiden boven de dorpen Champagny-en-Vanoise en Pralognan-la-Vanoise zijn ontzettend rijk aan vlinders. Bleek blauwtje, witstreepblauwtje, tijmblauwtje, heideblauwtje, dwergblauwtje, woudparelmoervlinder, knoopkruidparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder, alpenparelmoervlinder, steppeparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, purperstreepparelmoervlinder, geelsprietdikkopje, zwartsprietdikkopje, kommavlinder, zomererebia, apollovlinder, rode vuurvlinder, bruine vuurvlinder, morgenrood, het vliegt er allemaal rond. En dan heb ik vast soorten niet gezien.

3. Dagvlinders bij Huttopia Gorges du Tarn

Wist je dat je op Booking.com heel eenvoudig een chalet boekt op Huttopia Gorges du Tarn?
Bekijk hier het aanbod.

Het dorpje Les Vignes (in het Nederlands: wijngaarden) ligt in de prachtige Gorges du Tarn. De rivier de Tarn stroomt er langs en even buiten het dorp ligt Huttopia Gorges du Tarn. Toen we laat in de middag arriveerden, dwarrelden de vlinders al om mijn oren. Bleek hooibeestje, grote boswachter, witbandzandoog, adonisblauwtje, icarusblauwtje, bleek blauwtje, blauwe ijsvogelvlinder, blauwoogvlinder, keizersmantel en het ‘gewone’ hooibeestje vliegen er rond.

Ook hier is de rivier een hotspot. Overal op de zanderige oevers zoeken vlinders naar mineralen. Dambordje, blauwe ijsvogelvlinder, bleek blauwtje en het rood spikkeldikkopje zag ik er. Op de oever bij het dorp Le Rozier zag ik zowaar ook een zuidelijk staartblauwtje en een koningspage. Op een bergweide tegenover de camping filmde ik nog een knoopkruidparelmoervlinder, zomererebia, veel bleek blauwtjes, boswitje en adonisblauwtje.

Op de causses, de hoogvlakten, zag ik daarnaast ook de oranje steppevlinder, kommavlinder, westelijk vachtblauwtje en grote aantallen Spaanse vlag.

De ligging van de campings in de Alpen en de Cévennen was ideaal voor mij als natuurliefhebber. In de Cévennen zag ik dagelijks bovendien de vale gieren zweven. In de Tarn jagen ijsvogel, grote gele kwikstaart en de waterspreeuw. Op de causses zag ik grauwe klauwier, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, raaf, slechtvalk, provencaalse grasmus, ‘gewone’ grasmus, cirlgors, geelgors en gekraagde roodstaart. Vanaf de veranda van onze tent luisterde ik elke avond naar de nachtzwaluw. En we werden gewekt door de roep van de groene specht, matkop en zwarte mees.

Kortom, met name de twee laatste campings van Huttopia waren voor mij als natuurliefhebber uitstekende keuzen. Ik sluit niet uit dat we ook volgend jaar weer een Huttopia-tent boeken.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.