Huiszwaluwen in Ooltgensplaat (Fotograaf: Sjaak Huijer)

Huiszwaluwen plukken en rukken

Toen ik gisterochtend mijn voormalige woonplaats Ooltgensplaat binnenreed, had ik ze al in de smiezen: rukkende en plukkende huiszwaluwen. Op de parkeerstrook voor de eerste huizen. Dit tafereel had ik nog nooit eerder gezien. Huiszwaluwen die gras en strootjes verzamelen voor in hun nest.

Toen we de Prunuslaan uitreden, Sjaak zat inmiddels naast me, zagen we links een tweede groep huiszwaluwen op de straat zitten. Ook die waren druk in de weer met rukken en plukken. Het aardige van huiszwaluwen is dat ze gewend zijn aan mensen. Auto tegenover de parkeerplaats geparkeerd en filmen maar. Het klikken van de camera van Sjaak heb ik zorgvuldig uit deze opname weggepoetst. Oftewel: ik heb het geluid vervangen.

Hulde aan bewoners en woningbouwvereniging!

Huiszwaluw (Fotograaf: Sjaak Huijer)

Ondertussen natuurlijk in de eerste plaats hulde aan de bewoners van deze wijk in Ooltgensplaat! En de woningbouwvereniging die er huizen beheert. Waar elders vind je nog zoveel huiszwaluwen onder de overstekken? Ik ga er nog een keer vlog over maken. Soms hoor ik dat huiszwaluwen zo veel overlast veroorzaken. Ja, huiszwaluwen poepen zoals elke andere vogel. Maar echt waar, een plankje onder het nest is al een heel aardige oplossing. Let wel op dat je een kiertje houdt tussen plankje en muur, want anders bouwen de huiszwaluwen een nest onder het plankje. Er is zelfs een kant-en-klare mestplank voor huiszwaluwen verkrijgbaar.

Gemeenten of bewonersgroepen die het wel zien zitten met de huiszwaluw kunnen sinds kort ook iets anders doen: een huiszwaluwtil plaatsen. Speciaal ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland. Dat lijkt me wel wat. In plaats van een rij lantaarnpalen, een rijtje huiszwaluwtillen. Vind je dit een gek idee? Nou, bedenk dan dat huiszwaluwen en andere zwaluwsoorten een soort stofzuigers zijn van de lucht. Per dag vangen ze duizenden en duizenden insecten. Dat ga ik je laten zien in een volgend filmpje van een boerenzwaluw met een snavel propvol insecten. Nuttige beestjes dus, die huiszwaluwen. Koester ze, als je ze onder je overstek hebt. En bedenk: ze nestelen maar een paar maanden per jaar. En ook: het gaat helemaal niet goed met de huiszwaluw in Nederland. Wees er trots op dat je een bedreigde vogel onderdak kunt bieden.

De foto’s zijn uiteraard gemaakt door Sjaak Huijer.

Huiszwaluwen in Ooltgensplaat

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: