Huismussen in de kolen

Huismussen vreten ook van de kolen op de land. Zie ze hier de oogst van een respectabele boer aantasten! Wat het precies voor kolen zijn, weet ik niet. Groene kool, of spruiten? Doet er niet toe. Het was vroeg in de morgen, ik had even ervoor een buizerd gefilmd en dit vond ik wel een aardig plaatje. Deze bruine huismussen gezellig tjilpend op een bedauwd kolenland. De boer aan de Langeweg te Bruinisse zal er misschien niet heel blij mee zijn, maar laat hij dan maar genieten van dit schitterende decor. Er bivakkeerde trouwens een complete zwerm in de kolen, een paar honderd van die vretende huismussen. Toen wij kwamen aanrijden vlogen ze allemaal op. Voor een ogenblik geen vraatzucht op het land. De boer mocht ons wel dankbaar zijn. Wel mooi dat in de polders rond Bruinisse nog zoveel huismussen leven!

Huismussen in de kolen

Het gaat niet goed met de huismus in ons land

huismus uitsnede

Helaas gaat het op veel plaatsen niet zo goed met de huismus in ons land. In mijn tuin zie ik ze nog zelden. Nu heb ik geen grote tuin die ook nog eens grenst aan een drukke weg, maar toch. In de magnolia en de heg mag ik toch wel een huismus verwachten? Eerlijk is eerlijk: ons huis is ook niet bepaald uitnodigend. Het is een hermetisch gesloten vierkant gebouw opgetrokken uit baksteen. Op de zuidkant brandt de zon. Op de noordkant is het de hele dag schaduw.

De huismus helpen

Maar gelukkig zijn er tal van manieren waarop je de huismus helpen kunt. Lees bijvoorbeeld eens hoe mijn schoonmoeder dat doet. Zo heel moeilijk is dat niet. En ben je toch al van plan een haag in je tuin aan te planten, lees dan eens mijn artikel over de huismus en de beukenhaag. Je helpt de huismus dus al wanneer je een groene tuin inricht, er wat nestgelegenheid in aanbiedt, een plaats om te schuilen en te kwetteren en liefst ook wat voedsel.

recensie de huismus

Meer lezen over het leven van de huismus?

Kees Heij en Jacques Vos bestuderen de huismus al vanaf hun schooltijd, Heij is er zelfs op gepromoveerd. In hun boek De huismus beschrijven zij uitgebreid het leven van deze tegelijk zo bekende en volstrekt onbekende vogel en gaan zij op zoek naar de mogelijke oorzaken van hun achteruitgang en wat daaraan te doen is. Het lot van de huismus is onverbrekelijk verbonden met dat van de mens en deze monografie over de vogel is dan ook tevens een cultuurgeschiedenis van deze relatie