De huismus is één van de gezelligste vogeltjes van ons land. Ze leven in groepen, tjilpen de hele dag door en als je ze bij voert, komen ze heel dichtbij. Jammer dat het leefgebied van de huismus nogal verslechtert. Zoveel beton en asfalt, daar houdt een huismus niet van. Weet je waar een huismus wel van houdt? Van een beukenhaag. Ik leg in dit artikel waarom.
Schuilen in een struik
Huismussen schuilen vaak in een struik die dik in het blad staat. Denk aan een klimop. Die is het hele jaar door groen en als je die een beetje laat opschieten, wordt hij lekker breed. Ideaal voor groepen huismussen om in te schuilen. Maar ook de beukenhaag is ideaal voor huismussen. Ook die staat het hele jaar in blad. In najaar en winter echter in bruin blad en dat is voor de huismus ook heel goed! Want: de bruine huismus kan zich lekker verstoppen in zo’n beukenhaag. Ze zitten heerlijk verstopt tussen de bladeren die in de winter even bruin zijn als de mussen. Nestelen doet de huismus echter niet in de beukenhaag. Dat doet hij liever onder je dakpannen of in een nestkast.
Bekijk het filmpje hieronder maar eens. Ik maakte het op de Donk bij Bleskensgraaf. Daar staat een boerderij waarvan het erf is omzoomd door een hoge beukenhaag. Het wemelt er altijd van de huismussen. De huismussen tjilpen in de zon. Af en toe duiken ze de haag in om er van weer voorzichtig uit te voorschijn te komen.
Beukenhaag aanplanten?
De beuk is een dankbare boom. Hij stelt geen hoge eisen. Een ideale erfscheiding dus voor je tuin. De haag biedt perfecte bescherming voor huismussen, merels en roodborstjes. In de zomer worden de bladeren donkergroen en prachtig goudgeel in de herfst. De haag trekt ook insecten aan, die op hun beurt natuurlijk weer vogels aantrekken. Bij de gespecialiseerde webwinkel Vivara bestel je goedkoop en eenvoudig je beukenhaag. Je steunt er bovendien de natuur mee.
Gerelateerd artikel
Lees ook hoe mijn schoonmoeder erin slaagt om elke dag heel veel huismussen in de tuin te lokken.
Meer lezen over het leven van de huismus?
Kees Heij en Jacques Vos bestuderen de huismus al vanaf hun schooltijd, Heij is er zelfs op gepromoveerd. In hun boek De huismus beschrijven zij uitgebreid het leven van deze tegelijk zo bekende en volstrekt onbekende vogel en gaan zij op zoek naar de mogelijke oorzaken van hun achteruitgang en wat daaraan te doen is. Het lot van de huismus is onverbrekelijk verbonden met dat van de mens en deze monografie over de vogel is dan ook tevens een cultuurgeschiedenis van deze relatie