Hortensia en zijn vliegen

Mensen houden van de prachtige hortensia’s. Deze planten behoren tot de meest geliefde tuinplanten. Niet gek natuurlijk, want de bloemen zijn weldadig mooi. Maar voor insecten hebben ze eerlijk maar weinig nut. Op de lavendelbloemen gonst het van de hommels en de bijen, terwijl op de hortensia’s er niet eentje zit! Af en toe landt er een klein koolwitje of atalanta op de bloemen, maar die bezoekjes zijn meestal van korte duur. De vliegen blijven langer op de bladeren zitten. Het zijn er op mijn hortensia’s niet veel. Nee, ook vliegen komen in de regel niet massaal af op hortensia’s (maar soms helaas wel, zoals je hieronder kunt lezen).

Vliegenplaag op de hortensia

Hortensia en zijn vliegen

Nu komt het toch soms voor dat er toch een vliegenplaag ontstaat op de hortensia’s. Bij mij in de tuin zie ik dat de vliegen zich opwarmen op de brede bladeren van de hortensia. Gelukkig niet heel veel. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn: er ligt in de buurt van de hortensia’s iets dat vliegen aantrekt. Bijvoorbeeld een dode vogel of muis. Die trekken wel vliegen aan. Sterker nog: vliegen leggen hun eitjes in dode beestjes. En zodra de maden veranderen in vliegen, is het raak! Dat is vervelend, want de vliegen landen vervolgens ook op de tuintafel en op jouzelf! Gelukkig zijn er milieuvriendelijke manieren om de vliegen te bestrijden. Bekijk hier het overzicht op Bol.com. Gebruik in geen enkel geval gif, want dat maakt meer kapot dan je lief is. De vogels en andere dieren die de vergiftigde vliegen eten gaan er vervolgens ook aan dood. En ook voor jezelf en je (klein)kinderen is gif echt verschrikkelijk slecht! Wist je bijvoorbeeld dat de landbouwgif één van de belangrijke oorzaken is van de ziekte van Parkinson? Helaas merk je de negatieve effecten van het gif in je lijf pas op latere leeftijd en dan is het te laat. Gelukkig blijkt gif helemaal niet nodig om vliegen te bestrijden.

De hortensia is en blijft een prachtige tuinplant!

Overigens: de hortensia is en blijft ondertussen een prachtige plant die ook zijn nut heeft als bodembedekker. Onder de hortensia schuilen dieren als kikkers, padden en egels. En wil je toch een hortensia in de tuin die meer te bieden heeft voor insecten én vogels, overweeg dan de keuze voor een klimhortensia. Deze lokt wél insecten aan en in de dichte bladeren schuilen merels en mussen. Sterker nog: merels bouwen er gerust een nest in. Je kunt natuurlijk ook bodembedekkers in je tuin aanplanten die nog beter zijn voor de biodiversiteit.

De kruisspinnetjes hangen ondertussen roerloos in hun web in de hortensia in onze tuin. Dat die daar hangen moet wel een teken zijn dat mijn observatie niet helemaal klopt. Waar insecten te vangen zijn, daar weven spinnetjes hun web. Nu ja, ik heb de beschikking over slechts één paar ogen en de spinnetjes over liefst vier (dus acht ogen in totaal). Die spinnetjes zullen het vermoedelijk wel beter zien dan ik. Er moeten dus wel vliegen en zo in de buurt zijn!

Sterk geurende tuinplanten tegen de vliegen

Ben je de vliegen (en muggen) in je tuin zo erg beu, plant dan ook eens wat sterk geurende planten aan in je tuin. Van die geur schijnen muggen en vliegen niet te houden. Ik geef echter geen garantie voor deze tip, want wij hebben een aantal van deze planten in de tuin staan, maar hebben toch af en toe last van muggen. De meeste kans maak je denk ik met een citroenmelisse in je slaapkamer. Het gaat om de volgende planten:

lavendel


Lavendel
Pepermunt
Citroenmelisse
Rozemarijn
Goudsbloem
Kattenkruid

Hoe lok je dieren naar je tuin

koolmees uitsnede 1

Nee, dit keer geen vliegen. Maar wel koolmezen, pimpelmezen, ransuilen, spreeuwen en andere dieren. Die wil je natuurlijk wel in je tuin zien! De meest aantrekkelijke tuin is immers een groene tuin met allerlei vogels. In mijn serie Hoe lok ik … geef ik allerhande praktische tips om vogelsoorten naar je tuin te lokken. En niet alleen vogels trouwens. Ook de vlinders doen mee, en amfibieën!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!