hortensia vliegenplaag vliegen

Hortensia en zijn vliegen

Mensen houden van de prachtige hortensia’s. Deze planten behoren tot de meest geliefde tuinplanten. Niet gek natuurlijk, want de bloemen zijn weldadig mooi. Maar voor insecten hebben ze eerlijk maar weinig nut. Op de lavendelbloemen gonst het van de hommels en de bijen, terwijl op de hortensia’s er niet eentje zit! Af en toe landt er een klein koolwitje of atalanta op de bloemen, maar die bezoekjes zijn meestal van korte duur. De vliegen blijven langer op de bladeren zitten. Het zijn er op mijn hortensia’s niet veel. Nee, ook vliegen komen in de regel niet massaal af op hortensia’s (maar soms helaas wel, zoals je hieronder kunt lezen).

Vliegenplaag op de hortensia

Nu komt het toch soms voor dat er toch een vliegenplaag ontstaat op de hortensia’s. Bij mij in de tuin zie ik dat de vliegen zich opwarmen op de brede bladeren van de hortensia. Gelukkig niet heel veel. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn: er ligt in de buurt van de hortensia’s iets dat vliegen aantrekt. Bijvoorbeeld een dode vogel of muis. Die trekken wel vliegen aan. Sterker nog: vliegen leggen hun eitjes in dode beestjes. En zodra de maden veranderen in vliegen, is het raak! Dat is vervelend, want de vliegen landen vervolgens ook op de tuintafel en op jouzelf! Gelukkig zijn er milieuvriendelijke manieren om de vliegen te bestrijden. Bekijk hier het overzicht op Bol.com. Gebruik in geen enkel geval gif, want dat maakt meer kapot dan je lief is. De vogels en andere dieren die de vergiftigde vliegen eten gaan er vervolgens ook aan dood. Gelukkig blijkt gif helemaal niet nodig om vliegen te bestrijden.

De hortensia is en blijft een prachtige tuinplant!

Overigens: de hortensia is en blijft ondertussen een prachtige plant die ook zijn nut heeft als bodembedekker. Onder de hortensia schuilen dieren als kikkers, padden en egels. En wil je toch een hortensia in de tuin die meer te bieden heeft voor insecten én vogels, overweeg dan de keuze voor een klimhortensia. Deze lokt wél insecten aan en in de dichte bladeren schuilen merels en mussen. Sterker nog: merels bouwen er gerust een nest in.

De kruisspinnetjes hangen ondertussen roerloos in hun web in de hortensia in onze tuin. Dat die daar hangen moet wel een teken zijn dat mijn observatie niet helemaal klopt. Waar insecten te vangen zijn, daar weven spinnetjes hun web. Nu ja, ik heb de beschikking over slechts één paar ogen en de spinnetjes over liefst vier (dus acht ogen in totaal). Die spinnetjes zullen het vermoedelijk wel beter zien dan ik. Er moeten dus wel vliegen en zo in de buurt zijn!

Ben je de vliegen (en muggen) in je tuin zo erg beu, plant dan ook eens wat sterk geurende planten aan in je tuin. Van die geur houden muggen en vliegen niet. Bekijk het overzicht van tuinplanten tegen vliegen en muggen onder mijn filmpje.

Tuinplanten tegen muggen en vliegen: