Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)
Het hooibeestje is een van die dagvlinders waar veel mensen niet van zullen opkijken. Hij zit evenals andere zandoogjes veelal met de vleugels gesloten en laat dan zijn onopvallende onderkant zien. Veel mensen zullen het hooibeestje niet eens zien zitten. In Nederland komt het hooibeestje op veel plekken voor. Vrijwel overal in het land kun je het hooibeestje tegenkomen. Alleen in de veengebieden is zijn aanwezigheid iets minder.

Uiterlijk
Het hooibeestje is een onopvallende vlinder. Dat komt doordat bij in rust vrijwel altijd zijn alleen de onderkant van zijn vleugels toon. De onderkant van zijn ondervleugel is bruingrijs. Die van de bovenvleugel is weliswaar oranje met een witgekernde zwarte stip, maar heel kleurig wordt het niet. Zou je een hooibeestje op de bovenzijde zien, dan zie je een mooi oranje vlinder met een zwart stipje op de bovenvleugel.

Leefgebied
Heel hoge eisen stelt het hooibeestje niet aan zijn omgeving. Bermen, graslanden en heidegebieden, je vind hem vrijwel overal. Zolang er maar verschillende soorten grassen groeien. In een weiland met alleen Engels raaigras zul je hem nauwelijks aantreffen.

Vliegperiode
Het hooibeestje kom je tegen in de periode april tot en met september. In die periode lost een nieuwe generatie de oude af.

Gelijkende soorten
Het hooibeestje is familie van de zandoogjes. Je zou het hooibeestje kunnen verwarren met het oranje zandoogje. Maar die is niet egaal oranje op de bovenzijde en heeft op de onderkant een zwarte stip met vaak twee witte kernen. Het oranje zandoogje is bovendien iets groter dan het hooibeestje.

Tips van visdief
zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen
kompact gids vlinders
vlinders en libellen