Hoogwatervluchtplaatsen in de Oosterschelde

Eb en vloed bepalen het ritme in de Oosterschelde, en natuurlijk ook in de Westerschelde, de Noordzee en de Waddenzee. Zandbanken liggen een aantal uur per dag droog, lopen bij vloed weer onder om vervolgens opnieuw droog te vallen. Leuk voor waddenlopers, en een uitdaging voor wadvogels. Want waar blijf je als de zandbank waarop je naar pieren, kokkels en krabbetjes zoekt zodra je er niet meer kunt staan? Juist, dan zoek je een hoger gelegen plekje op. Door vogelaars ‘hoogwatervluchtplaatsen’ genoemd.

Zitten de wadvogels bij laag water mijlenver op de Oosterschelde, bij hoog water komen ze naar de kant. Ze wachten op het talud van een dijk of dam tot het water weer gaat zakken. Ze vliegen naar een binnendijks natuurgebied en drommen er samen. Of ze besluiten op een akker te landen om daar op zoek te gaan naar wormen en insecten. Je begrijpt: de uren voor en na hoog water zijn rond de Oosterschelde de beste uren om wadvogels te kijken.

In de vlog hieronder sta ik op de Grevelingendam. Op het talud kun je daar bij hoog water grote groepen steltlopers zien staan. Scholeksters, tureluurs, wulpen, soms rosse grutto’s en trouwens ook rotganzen. Ze staan rustig op de stenen. Hoewel ze zich niets aantrekken van fietsers en auto’s, blijven ze echt niet zitten als je vlakbij ze stopt. Wees daarom voorzichtig en bekijk ze op gepaste afstand. Opvliegen kost de vogels namelijk energie en dat is zonde. Zeker in de winter kunnen ze elke gram energie goed gebruiken om de kou te overleven. Onnodige verstoring kan regelrecht funest zijn voor de vogels.

Mooie hoogwatervluchtplaatsen rond de Oosterschelde:

Wil je ook wel eens wadvogels op een hoogwatervluchtplaats gaan bekijken, dan kun je terecht op de volgende locaties:

  1. De Prunje. Dit natuurgebied achter Zierikzee ‘ontvangt’ de wadvogels van de Roggeplaat, één van de grootste zandbanken in de Oosterschelde. Eén van de beste hoogwatervluchtplaatsen van Zeeland.
  2. De Karrenvelden bij de Oesterdam. In dit kleine natuurgebiedje kun je tijdens de voor- en najaarstrek grote groepen rosse grutto’s, wulpen en scholeksters zien.
  3. De Slikken van de Dortsman achter Sint-Maartensdijk. Waar soms tienduizenden steltlopers samen drommen. Staat hoog op mijn verlanglijst om nog eens te bezoeken.
  4. Schor Wilhelminapolder. Een klein buitendijks gebiedje waar je de steltlopers van redelijk dichtbij kunt bekijken. Leuk om te bezoeken.
  5. Klein Beijerenpolder bij Viane. Ook één van die leuke kleine natuurgebiedjes waar je bij hoog water veel steltlopers kunt zien.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)