holenduiven op een zeeuwse akker

Honderden holenduiven op een Zeeuwse akker

Nadat we de voormalige veerhaven en omstreken hadden verkend, reden we langs Anna-Jacobapolder alwaar we een akker met wel honderden holenduiven zagen. Honderden holenduiven bij elkaar, dat zijn taferelen die ik zelden zie! Schitterend om er zo veel bij elkaar te zien.

Schuw zijn ze wel, die holenduiven. We vermoeden dat dit geen wonder is. Even ervoor waren we een jager tegengekomen in zijn jeep. Dat er wordt gejaagd in de Zeeuwse polders, is een feit. Maar ik lees dat de jacht op de holenduif niet is toegestaan. Alleen wanneer er een ontheffing wordt verleend om op deze prachtige vogels te jagen, is het toegestaan. Of er op Sint-Philipsland sprake is van een ontheffing is me niet bekend. Ik hoop het niet, want deze holenduif eten van het spruitenloof. Ze veroorzaken geen enkele schade. Maar vogelsoorten waarop in het verleden fel is gejaagd, zijn vaak nog altijd heel schuw. De argwaan zit ze in de genen, lijkt het wel. En daarop vormen deze holenduiven geen uitzondering. Heel ver weg zitten ze. En over dichterbij komen piekeren ze niet.

Felle discussie op Facebook

Ik schrijf dit nadat ik zojuist een behoorlijk felle discussie op Facebook voerde over het verstoren van vogels tijdens het vogels kijken. Aanleiding was het filmpje dat ik maakte bij de voormalige veerhaven op Sint-Philipsland. Ik maak een opmerking over het met de auto berijden van het fietspad bij het duikstation. Tot overmaat van ramp vliegen de enige twee tureluurs op en trek ik er een jammerlijk gezicht bij. Verweten wordt me dat ik met de auto op een fietspad rijdt (terecht verwijt, maar dat weet ik zelf ook wel) en dat ik de vogels verstoor. Juist dat laatste was nu net niet mijn intentie. De auto is een ideale vogelkijkhut. Ik had juist de intentie om de vogels niet te verstoren door met de auto langs de slikrand te rijden. Zouden we zijn gaan wandelen, dan was in de verre omtrek alles opgevlogen. Wie mijn kanaal langer volgt, weet dat ik heel vaak vanuit de auto film. Voor mijn lichamelijke conditie niet best, voor de vogels een stuk minder verstorend.

Ik ben zo stom geweest om het filmpje in een Facebook-groep voor vogelaars te plaatsen. Dan kun je dit soort felle reacties verwachten, hoewel geen enkele vogelaar kan beweren dat hij of zij geen vogels verstoort. Je probeert het te voorkomen, maar lukken doet het nooit voor de volle honderd procent. Daarbij komt ook dat ik bij nader inzien het filmpje zelf ook een beetje onevenwichtig vind. Misschien voor het ‘leuke’ aardig, maar om te plaatsen in vogelgroepen op Facebook is het gehalte ‘vogels’ iets te weinig. Mijn idee dat ik met het eerste deel mensen zou wijzen op een mooi uitkijkpunt, komt nauwelijks uit de verf. Doel gemist dus met deze vlog.

PS. Wie wil reageren, die kan dat doen door het invullen van het formulier onder Over mij (even naar beneden scrollen). Open vizier graag en op al te heftige reacties reageer ik niet.

Daarom nu een filmpje tjokvol met vogels. Holenduiven. Een prachtige duivensoort die terecht wordt beschermd:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)