Hoe je zelf een camouflagedoek maakt

Vogels kijken, fotograferen of filmen kan grofweg op twee manieren: je gaat zelf actief op de vogels af, meestal te voet. Of je laat de vogels naar jou toe komen, waarbij jij in een vogelkijkhut of camouflagetent zit. Het voordeel van actief door het veld lopen is dat je een groot gebied kunt afgaan. Zit hier niets, dan wellicht verderop wel. Het nadeel is dat je vaak niet heel dicht bij de vogels komt. Ze zien jou meestal eerder dan jij hen en gaan snel op de wieken. Een camouflagedoek kan dan de perfecte oplossing zijn.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Twee manieren van vogels kijken

jako van gorsel met verrekijker

Vogels kijken kun je op grofweg twee manieren doen: je probeert actief dichterbij de vogels te komen of je laat de vogels dichterbij jou komen. Zelf actief bij de vogels komen betekent voorzichtig lopen en jezelf een beetje onzichtbaar maken door camouflagekleding aan te trekken. Kies je er echter voor om de vogels dichterbij jou te laten komen, dan kun je in een vogelkijkhut gaan zitten. Maar die staat op een vaste plaats en tenzij jij Jerom of Obelisk heet, verplaats je die niet zo maar even. Dan is een camouflagetent een uitkomst. Die kun je in principe neerzetten waar je maar wilt en hij is nog betrekkelijk licht van gewicht ook. Laat je de vogels dichterbij komen, dan zet je jouw tent liefst neer op een plaats waar je veel vogels kunt verwachten. Je kunt ook proberen ze te lokken met wat vogelvoer. Maar eerlijk is eerlijk: het toeval speelt altijd een zekere rol. Het grote voordeel van de vogelkijkhut of camouflagetent is natuurlijk wel dat áls er vogels voorbij komen, ze vaak héél dichtbij komen.

zelf een camouflagedoek maken

Tussenoplossing: camouflagedoek

Nu dacht ik: het zou ideaal zijn wanneer je het voordeel van actief erop uit kunt combineren met dat van het zitten in een hut of tent. Je gaat actief op de vogels af en wacht tot ze heel dichtbij komen. Liggend, staand of zittend. En komen ze niet, geen probleem. Dan wandel je een stukje verder om op een ander veelbelovend plekje jezelf onzichtbaar te maken. En zo kwam ik uit bij het maken van een camouflagedoek. Twee om precies te zijn: één om onder te zitten en één om onder te liggen. Ik leg je hieronder uit hoe je zelf een camouflagedoek kunt maken. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar camouflagenet kopen. Dat is lekker groot, je kunt er zelfs een auto schuil onder laten gaan. Ik vond zelfs een Bivi tent waarin je met een slaapzak kunt liggen! Heerlijk warm. Maar ik vond het dus leuker om er zelf eentje te maken. En zo moeilijk is dat nu ook weer niet.

Zelf een camouflagedoek maken

Allereerst wat je nodig hebt om een camouflagedoek te maken:

  • Ongeveer vier meter camouflagedoek. Ik kocht twee lappen van ongeveer 4×1,5 meter bij Online stoffen. Mijn doek bestaat uit 100% polyester. Dat wordt flink zweten in de zomer. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor katoen, maar die stof is wel iets duurder en ook belangrijk: vooral zwaarder. Polyester weegt niets, je propt het zo in je tas.
  • Een naaimachine of iemand die voor jou de machine wil bedienen.

De camouflagedoeken heb ik als volgt geprepareerd:

  • In beide doeken knipte ik twee gaten: het onderste gat voor de lens, rond en precies om de lens passend. Het bovenste gat is het kijkgat, dat is een horizontaal balkje. Niet te smal, want dan zie je niets en niet te breed want dan valt het gat open en zien de vogels alsnog je gezicht.
  • In het doek om onder te zitten, knipte ik de gaten op een dertig á veertig centimeter van het midden. Dus op ongeveer 1,60 meter. Ga je zitten, dan bedekt de achterflap je rug tot aan de grond en voor je valt de flap over je voeten. Afhankelijk van je lengte zou je er zelfs onder kunnen staan (en anders gewoon een meter extra kopen).
  • In het doek om onder te liggen, knipte ik de gaten op ongeveer 75 centimeter. De flap voor je valt lekker ruim op de grond en zelf pas je prima onder de ruim 3 meter stof achter je. Ach, je kunt de formaten natuurlijk naar believen aanpassen.
  • Met de naaimachine stik je de randen van de gaten stevig vast zodat ze niet gaan rafelen. Dat heeft mijn lieve moeder voor me gedaan.

De camouflagedoeken die ik kocht zijn groen. Voor lente, zomer en najaar voldoen deze doeken prima. In de winter stukken minder. Dan kun je beter een bruin/geel doek gebruiken. Of, als het heeft gesneeuwd, een sneeuwwit doek (zo dat bestaat). Wat ik heel handig vind is het opvouwbare stoeltje dat ik voor een tientje bij de hengelsportzaak kocht. Ik kon er voor een luttel bedrag zelfs een hengsel bij kopen zodat je het stoeltje makkelijk om je schouder kunt hangen. Ik kan overal gaan zitten, nu de goede plekken zien te ontdekken.

Kom je binnenkort tijdens het vogels kijken een wat schuw figuur tegen die liefst onzichtbaar blijft, dan kan ik het wel eens zijn. Mijn signalement is als volgt:

zelfgebouwde camouflagetent2

Nadelen van mijn camouflagedoek

Nu kleven er ook aan een camouflagedoek als deze nadelen, heb ik inmiddels ondervonden. Het belangrijkste nadeel is de wind. Polyster is zo licht, een briesje doet de stof al flink opwaaien. Daar komen vogels bepaald niet op af. Ik ga daarom eens experimenteren met gewichtjes aan de stof. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een camouflagedoek te kopen. Die zijn vaak gemaakt van zwaarder materiaal dat niet opwaait zodra er een zuchtje wind opsteekt.

Een ander nadeel is dat ik door het camouflagedoek enkel naar voren kan kijken. Wat er achter mij gebeurt, zal altijd een raadsel blijven. De groene specht die vlak achter me een stofbad neemt, krijg ik dus nooit te zien. Maar als diezelfde groene specht vlak voor mijn voeten neerstrijkt, zal het een onvergetelijke ervaring zijn! Dat is me helaas nog niet overkomen. Vanuit een schuiltentje vogels kijken of filmen vergt echt veel geduld. Dit voorjaar filmde ik vanonder mijn camouflagedoek de bosrietzanger. Ik maakte er de volgende vlog over:

Bosrietzanger vanonder mijn camouflagedoek

Met dank aan mijn goeie vriend Sjaak die de foto’s maakte.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!