zelf een camouflagedoek maken

Hoe je zelf een camouflagedoek maakt

Vogels kijken, fotograferen of filmen kan grofweg op twee manieren: je gaat zelf actief op de vogels af, meestal te voet. Of je laat de vogels naar jou toe komen, waarbij jij in een vogelkijkhut of camouflagetent zit. Het voordeel van actief door het veld lopen is dat je een groot gebied kunt afgaan. Zit hier niets, dan wellicht verderop wel. Het nadeel is dat je vaak niet heel dicht bij de vogels komt. Ze zien jou meestal eerder dan jij hen en gaan snel op de wieken. Een camouflagedoek kan dan de perfecte oplossing zijn.

Bij het statische zitten in vogelkijkhut of camouflagetent speelt toeval een grotere rol. Soms komt er geen vogel voorbij en zit je uren voor niets. En zelfs een mobiele camouflagetent lost dit niet op. Je pak die tent vaak niet zomaar even in om hem verderop weer op te zetten. Het voordeel van de vogelkijkhut of camouflagetent is natuurlijk wel dat áls er vogels voorbij komen, ze vaak héél dichtbij komen.

Tussenoplossing: camouflagedoek
Nu dacht ik: het zou ideaal zijn wanneer je het voordeel van actief erop uit kunt combineren met dat van het zitten in een hut of tent. Je gaat actief op de vogels af en wacht tot ze heel dichtbij komen. Liggend, staand of zittend. En komen ze niet, geen probleem. Dan wandel je een stukje verder om op een ander veelbelovend plekje jezelf onzichtbaar te maken. En zo kwam ik uit bij het maken van een camouflagedoek. Twee om precies te zijn: één om onder te zitten en één om onder te liggen. Ik leg je hieronder uit hoe je zelf een camouflagedoek kunt maken. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar camouflagenet kopen. Dat is lekker groot, je kunt er zelfs een auto schuil onder laten gaan. Ik vond zelfs een Bivi tent waarin je met een slaapzak kunt liggen! Heerlijk warm. Maar ik vond het dus leuker om er zelf eentje te maken.

zelf een camouflagedoek maken

Zelf een camouflagedoek maken
Allereerst wat je nodig hebt om een camouflagedoek te maken:

 • Ongeveer vier meter camouflagedoek. Ik kocht twee lappen van ongeveer 4×1,5 meter bij Online stoffen. Mijn doek bestaat uit 100% polyester. Dat wordt flink zweten in de zomer. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor katoen, maar die stof is wel iets duurder en ook belangrijk: vooral zwaarder. Polyester weegt niets, je propt het zo in je tas.
 • Een naaimachine of iemand die voor jou de machine wil bedienen.

De camouflagedoeken heb ik als volgt geprepareerd:

 • In beide doeken knipte ik twee gaten: het onderste gat voor de lens, rond en precies om de lens passend. Het bovenste gat is het kijkgat, dat is een horizontaal balkje. Niet te smal, want dan zie je niets en niet te breed want dan valt het gat open en zien de vogels alsnog je gezicht.
 • In het doek om onder te zitten, knipte ik de gaten op een dertig á veertig centimeter van het midden. Dus op ongeveer 1,60 meter. Ga je zitten, dan bedekt de achterflap je rug tot aan de grond en voor je valt de flap over je voeten. Afhankelijk van je lengte zou je er zelfs onder kunnen staan (en anders gewoon een meter extra kopen).
 • In het doek om onder te liggen, knipte ik de gaten op ongeveer 75 centimeter. De flap voor je valt lekker ruim op de grond en zelf pas je prima onder de ruim 3 meter stof achter je. Ach, je kunt de formaten natuurlijk naar believen aanpassen.
 • Met de naaimachine stik je de randen van de gaten stevig vast zodat ze niet gaan rafelen. Dat heeft mijn lieve moeder voor me gedaan.

De camouflagedoeken die ik kocht zijn groen. Voor lente, zomer en najaar voldoen deze doeken prima. In de winter stukken minder. Dan kun je beter een bruin/geel doek gebruiken. Of, als het heeft gesneeuwd, een sneeuwwit doek (zo dat bestaat). Wat ik heel handig vind is het opvouwbare stoeltje dat ik voor een tientje bij de hengelsportzaak kocht. Ik kon er voor € 3,95 zelfs een hengsel bij kopen zodat je het stoeltje makkelijk om je schouder kunt hangen. Ik kan overal gaan zitten, nu de goede plekken zien te ontdekken.

Kom je binnenkort tijdens het vogels kijken een wat schuw figuur tegen die liefst onzichtbaar blijft, dan kan ik het wel eens zijn. Mijn signalement is als volgt:

zelfgebouwde camouflagetent2

Nadelen van mijn camouflagedoek
Nu kleven er ook aan een camouflagedoek als deze nadelen, heb ik inmiddels ondervonden. Het belangrijkste nadeel is de wind. Polyster is zo licht, een briesje doet de stof al flink opwaaien. Daar komen vogels bepaald niet op af. Ik ga daarom eens experimenteren met gewichtjes aan de stof.

Een ander nadeel is dat ik door het camouflagedoek enkel naar voren kan kijken. Wat er achter mij gebeurt, zal altijd een raadsel blijven. De groene specht die vlak achter me een stofbad neemt, krijg ik dus nooit te zien. Maar als diezelfde groene specht vlak voor mijn voeten neerstrijkt, zal het een onvergetelijke ervaring zijn! Dat is me helaas nog niet overkomen. Vanuit een schuiltentje vogels kijken of filmen vergt echt veel geduld. Dit voorjaar filmde ik vanonder mijn camouflagedoek de bosrietzanger. Ik maakte er de volgende vlog over:

Bosrietzanger vanonder mijn camouflagedoek

Met dank aan mijn goeie vriend Sjaak die de foto’s maakte.

De beste telescopen van dit moment:
Tips van visdief

11 reacties op “Hoe je zelf een camouflagedoek maakt

 1. Schuilen,

  Prachtig maar waar.
  Ik ben spotvogel niet als ik hier
  geen spot mee vier.
  Ik zag vreemde vogel vogels spotten.
  In een prachtig vermommings gewaad.
  Licht sierlijk, een klein beetje dreigend, aantrekkelijk, misschien iets lachwekkend.
  Nog steeds vreemd, maar de vogel is gevlogen.
  Niet meer te herkennen.
  (Sommige noemen het kaas van de boer.)
  En het werkt, zeker!
  vreemde vogel liet mij weten,
  dat soepganzen argloos voorbij dreven.
  Deze vermomming heeft hij ook nog in een lichtere variant.
  iets minder riskant, waarschijnlijk ook met witte rand.
  Dat laatste is vooral, tja … hmmm…. laat maar.
  Nou vooruit voor het geval dat het sneeuwt.
  Dit alles doet me ergens aan denken?
  Wie heeft toch die vreemde vogel en
  spottende spotvogel gemaakt.
  Of zijn we vissen op het droge?
  Ik zou schuilen.

  Een hartelijke groet,
  de spotvogel

Reacties zijn gesloten.