zelf een camouflagedoek maken

Hoe je zelf een camouflagedoek maakt

Vogels kijken, fotograferen of filmen kan grofweg op twee manieren: je gaat zelf actief op de vogels af, meestal te voet. Of je laat de vogels naar jou toe komen, waarbij jij in een vogelkijkhut of camouflagetent zit. Het voordeel van actief door het veld lopen is dat je een groot gebied kunt afgaan. Zit hier niets, dan wellicht verderop wel. Het nadeel is dat je vaak niet heel dicht bij de vogels komt. Ze zien jou meestal eerder dan jij hen en gaan snel op de wieken. Een camouflagedoek kan dan de perfecte oplossing zijn.

Bij het statische zitten in vogelkijkhut of camouflagetent speelt toeval een grotere rol. Soms komt er geen vogel voorbij en zit je uren voor niets. En zelfs een mobiele camouflagetent lost dit niet op. Je pak die tent vaak niet zomaar even in om hem verderop weer op te zetten. Het voordeel van de vogelkijkhut of camouflagetent is natuurlijk wel dat áls er vogels voorbij komen, ze vaak héél dichtbij komen.

Tussenoplossing: camouflagedoek
Nu dacht ik: het zou ideaal zijn wanneer je het voordeel van actief erop uit kunt combineren met dat van het zitten in een hut of tent. Je gaat actief op de vogels af en wacht tot ze heel dichtbij komen. Liggend, staand of zittend. En komen ze niet, geen probleem. Dan wandel je een stukje verder om op een ander veelbelovend plekje jezelf onzichtbaar te maken. En zo kwam ik uit bij het maken van een camouflagedoek. Twee om precies te zijn: één om onder te zitten en één om onder te liggen. Ik leg je hieronder uit hoe je zelf een camouflagedoek kunt maken. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar camouflagenet kopen. Dat is lekker groot, je kunt er zelfs een auto schuil onder laten gaan. Ik vond zelfs een Bivi tent waarin je met een slaapzak kunt liggen! Heerlijk warm. Maar ik vond het dus leuker om er zelf eentje te maken.

zelf een camouflagedoek maken

Zelf een camouflagedoek maken
Allereerst wat je nodig hebt om een camouflagedoek te maken:

  • Ongeveer vier meter camouflagedoek. Ik kocht twee lappen van ongeveer 4×1,5 meter bij Online stoffen. Mijn doek bestaat uit 100% polyester. Dat wordt flink zweten in de zomer. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor katoen, maar die stof is wel iets duurder en ook belangrijk: vooral zwaarder. Polyester weegt niets, je propt het zo in je tas.
  • Een naaimachine of iemand die voor jou de machine wil bedienen.

De camouflagedoeken heb ik als volgt geprepareerd:

  • In beide doeken knipte ik twee gaten: het onderste gat voor de lens, rond en precies om de lens passend. Het bovenste gat is het kijkgat, dat is een horizontaal balkje. Niet te smal, want dan zie je niets en niet te breed want dan valt het gat open en zien de vogels alsnog je gezicht.
  • In het doek om onder te zitten, knipte ik de gaten op een dertig á veertig centimeter van het midden. Dus op ongeveer 1,60 meter. Ga je zitten, dan bedekt de achterflap je rug tot aan de grond en voor je valt de flap over je voeten. Afhankelijk van je lengte zou je er zelfs onder kunnen staan (en anders gewoon een meter extra kopen).
  • In het doek om onder te liggen, knipte ik de gaten op ongeveer 75 centimeter. De flap voor je valt lekker ruim op de grond en zelf pas je prima onder de ruim 3 meter stof achter je. Ach, je kunt de formaten natuurlijk naar believen aanpassen.
  • Met de naaimachine stik je de randen van de gaten stevig vast zodat ze niet gaan rafelen. Dat heeft mijn lieve moeder voor me gedaan.

De camouflagedoeken die ik kocht zijn groen. Voor lente, zomer en najaar voldoen deze doeken prima. In de winter stukken minder. Dan kun je beter een bruin/geel doek gebruiken. Of, als het heeft gesneeuwd, een sneeuwwit doek (zo dat bestaat). Wat ik heel handig vind is het opvouwbare stoeltje dat ik voor een tientje bij de hengelsportzaak kocht. Ik kon er voor € 3,95 zelfs een hengsel bij kopen zodat je het stoeltje makkelijk om je schouder kunt hangen. Ik kan overal gaan zitten, nu de goede plekken zien te ontdekken.

Kom je binnenkort tijdens het vogels kijken een wat schuw figuur tegen die liefst onzichtbaar blijft, dan kan ik het wel eens zijn. Mijn signalement is als volgt:

Nadelen van mijn camouflagedoek
Nu kleven er ook aan een camouflagedoek als deze nadelen, heb ik inmiddels ondervonden. Het belangrijkste nadeel is de wind. Polyster is zo licht, een briesje doet de stof al flink opwaaien. Daar komen vogels bepaald niet op af. Ik ga daarom eens experimenteren met gewichtjes aan de stof.

Een ander nadeel is dat ik door het camouflagedoek enkel naar voren kan kijken. Wat er achter mij gebeurt, zal altijd een raadsel blijven. De groene specht die vlak achter me een stofbad neemt, krijg ik dus nooit te zien. Maar als diezelfde groene specht vlak voor mijn voeten neerstrijkt, zal het een onvergetelijke ervaring zijn! Dat is me helaas nog niet overkomen. Vanuit een schuiltentje vogels kijken of filmen vergt echt veel geduld. Dit voorjaar filmde ik vanonder mijn camouflagedoek de bosrietzanger. Ik maakte er de volgende vlog over:

Bosrietzanger vanonder mijn camouflagedoek

Met dank aan mijn goeie vriend Sjaak die de foto’s maakte.

De beste telescopen van dit moment:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. Degelijk, helder, grote klasse. Deze typeringen kenmerken deze telescoop. Dit is echt één van de vlaggenschepen van Kowa. Nadeel vind ik zelf dat het een telescoop is met een rechte inkijk. Ik geef voorkeur aan een schuin oculair. Maar goed, de optische kwaliteit van deze telescoop is excellent.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

Tips van visdief