Hoe vind ik een camera voor vogelfotografie?

Hoe vind ik een camera voor vogelfotografie? De meeste vogelaars lopen niet alleen met een verrekijker of telescoop rond, maar proberen hun waarnemingen ook vast te leggen met een camera. Vogelfotografie is niet meer weg te denken in de wereld van het vogels kijken. Maar hoe vind je een geschikte camera voor vogelfotografie en voor het filmen van vogels waarmee ik mij bezig hou? In dit artikel ontdek je waarop je moet letten, ontdek je sterke punten van populaire camera’s van dit moment en vergelijk ik een aantal populaire camera’s op een aantal vaste punten. Ik hoop dat ik je hiermee een stukje op weg help bij het vinden van de meest geschikte camera voor jou.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoe vind ik een camera voor vogelfotografie?

Waar moet je eigenlijk op letten als je een nieuwe camera voor vogelfotografie wilt aanschaffen? Het begint in de meeste gevallen met het nadenken over deze drie punten:

 1. Jouw budget.
 2. Jouw doel
 3. Jouw voorkeur voor een type camera

1. Jouw budget

Van je budget hangt alles af. Hoef je (haast) geen grenzen te stellen, dan kun je met een gerust hart kiezen voor het beste van het beste. Je komt al snel uit bij de nieuwste modellen systeemcamera’s. Het wordt pas echt spannend wanneer je budget wel degelijk begrensd is. Dan moet er gekozen worden. Ik geef per budget de meest voor de hand liggende opties weer. Klik vervolgens op

Hou er rekening mee dat je voor een systeemcamera losse lenzen moet aanschaffen. Deze zijn niet goedkoop. Wel behouden ze lange tijd hun waarde.

De microfourthirds systeemcamera

Een type camera waar ik helemaal géén ervaring mee heb is de microfourthirds systeemcamera. De sensor van deze camera is weer een slag kleiner dan die van een APS-C. Het vlaggenschip in deze categorie zijn momenteel de OM SYSTEM OM-1 en zijn opvolger de OM SYSTEM OM-1 Mark II. Deze modellen zijn toegerust met hoogwaardige functies zoals bijvoorbeeld Pre-Capture en ingebouwde ND-filters. Ik zie op YouTube hoogwaardige natuurvideo’s. En toch: ik geef zelf voorkeur aan full frame en als het echt niet anders zou kunnen, dan zou ik een APS-C camera aanschaffen. Hoe groter de sensor, hoe beter immers de beeldkwaliteit en hoe langer je in donkerder omstandigheden kunt fotograferen en filmen. Hou ook in je achterhoofd dat de lenzen voor de OM SYSTEM OM-1 behoorlijk hoog geprijsd zijn.

En hou ook in ogenschouw dat een wat ouder model full frame camera nog altijd uitstekend presteert. Je hebt vaak lang niet alle tot in het extreem doorgevoerde hoogwaardige functies nodig om mooie natuurbeelden te maken. Zelf film ik bijvoorbeeld nog altijd met ontzettend veel plezier met de Sony A7 III die inmiddels is opgevolgd door de Sony A7 IV.

2. Jouw doel

Natuurlijk speelt ook de vraag mee wat je doel is. Waarom wil je vogels fotograferen? Puur en alleen om je eigen herinneringen vast te leggen? Dan zou je kunnen volstaan met een compact camera of een goedkopere APS-C systeemcamera. De kwaliteit van de foto’s van compact camera’s is in de regel echter een stuk minder dan foto’s die met een systeemcamera zijn gemaakt. Wil je bijvoorbeeld meedoen met fotowedstrijden, wil je briljante plaatjes maken voor social media, wil je indrukwekkende fotoboeken maken of, in een extreem geval: foto’s te koop aanbieden, dan ligt de keuze voor een systeemcamera het meest voor de hand en dan kies je in mijn ogen het liefst voor een full frame camera.

3. Jouw voorkeur voor een type camera

En bij dit alles spelen natuurlijk ook persoonlijke voorkeuren een rol. Een compact camera heeft als grote voordeel dat die beschikt over een sterke zoom en dat het gewicht zeer beperkt is. Een compact camera heeft een vaste lens, die hoef je er dus niet apart bij te kopen.

Een systeemcamera heeft als grote voordeel dat de kwaliteit van de foto’s veel beter is dan die van een compact camera. Het nadeel van een systeemcamera is echter dat je er losse lenzen bij moet aanschaffen. Dat vergroot je investering weer. Bovendien zijn de telelenzen die je erbij aanschaf vaak ook behoorlijk zwaar. Zowel de APS-C systeemcamera’s als de full frame systeemcamera’s zijn er in verschillende soorten en maten en vooral ook: in verschillende prijscategorieën. Bekijk het aanbod dus goed en bepaal wat voor jou de belangrijkste criteria zijn waarop je je keuze gaat baseren.

vergelijking tussen de Sony A6700 en de Sony ZV-E10

Uitgebreide tips waar je op kunt letten bij de zoektocht naar een nieuwe systeemcamera

De drie bovenstaande criteria zijn er slechts een paar tussen de zovele. In mijn artikel Waar moet je op letten bij de aanschaf van een systeemcamera? geef ik je nog veel meer afwegingen die je kunt maken. Het lijken er veel, maar laat je ze even op je inwerken, dan denk ik dat ze een handig hulpmiddel zijn bij je zoektocht. Een goede keuze begint bij een goede voorbereiding.

Sony A1 systeemcamera Body

Camera’s met elkaar vergeleken

Op mijn website vind je ook vergelijkingen van camera’s. Soms lijken ze sterk op elkaar, soms wijken ze juist behoorlijk van elkaar af. Ik selecteer telkens een aantal vaste eigenschappen en presenteer die overzichtelijk naast elkaar. Zo kun je snel beoordelen op welke eigenschappen een camera sterker of juist minder sterk is dan zijn tegenhanger. Raadpleeg de volgende vergelijkingen:

 1. Vergelijking tussen de Sony A1 en de Sony A9 III
 2. De belangrijkste verschillen tussen de Sony A1 en de Nikon Z9
 3. De verschillen tussen de Sony A6700 en de Sony A7IV
 4. Welke camera is beter: de Nikon Z8 of de Sony A7R V?
 5. Vergelijking tussen de Sony A7IV en de Sony A7RV
 6. Vergelijking tussen de Sony A7RV en de Sony A7C R
 7. Vergelijking tussen de Sony A7III en de Sony A7IV
 8. Vergelijking tussen de Sony A7IV en de Sony A7C II
 9. Vergelijking tussen de Sony A6700 en de Fujifilm X-H2S
 10. Vergelijking tussen de Sony A6700 en Canon EOS R7
 11. Vergelijking tussen de Sony A6700 en de Sony ZV-E10
 12. Vergelijking tussen de Sony ZV-E10 en de Sony ZV-E1
 13. Vergelijking tussen de OM System OM-I en OM System OM-I Mark II
 14. Vergelijking tussen de Sony A7C II en de Sony A7CR
nikon z8

Sterke punten van systeemcamera’s

Op mijn website plaats ik soms een artikel over de sterke punten van een populaire camera. Raadpleeg de volgende artikelen:

 1. Tien sterke punten van de Nikon Z8
 2. Tien sterke punten van de Sony A6700