Hoe sla je het beste een mug dood?

Het is hartje zomer, de temperaturen lopen hoog op en soms valt er een mals regenbuitje. Ideale omstandigheden voor de mug om zich voort te planten. En iedereen weet wat een muggenvrouwtje nodig heeft om haar eitjes tot wasdom te brengen: bloed. Dat van dieren of dat van mensen. Bloed bevat eiwitten die nodig zijn om de eitjes te laten ontwikkelen. Maar ja, een mug die je uit je slaap houdt… die executeren veel mensen het liefst. En dus vandaag de vraag: Hoe sla je het beste een mug dood?

Om mee te beginnen: hoe komt een mug op een mensenlichaam terecht? Niet doordat ze op het licht afvliegen, zoals veel mensen menen. Nee, wie het vrouwtje van de mug goed bekijkt, die ontdekt dat ze voorzien is van enorme geurantennes. Zij ruikt jou al op meer dan 50 meter afstand! Dat maakt een mug toch best bijzonder!

De mooiste mug is een levende mug!

Pas woonde ik een interview bij van natuurschrijfster Aglaia Bouma naar aanleiding van haar nieuwe boek Huisgenoten. Het schijnt dat wij ons huis delen met honderden insecten, en de mug is er eentje van. Iemand uit de zaal vroeg haar: ‘Wat doe je met de mug die jou ‘s nachts uit je slaap houdt?’. Het antwoord van de auteur was duidelijk: ‘Ik bied haar mijn been aan. Ze prikt me één keer, vliegt dan naar de wc-pot om haar eitjes in het water te leggen en klaar is ze. De volgende ochtend zal ik de eitjes waarschijnlijk doorspoelen en ben ik ook daar van verlost.’ En gelijk heeft ze! Zeg nu zelf: een zwangere mug doodmeppen, het klinkt best barbaars.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Aglaia Bouma huisgenoten

En toch, de kans dat in mijn huis de mug sneuvelt, is best groot

Zojuist zag ik een mug op de deur van onze toilet zitten. Wat met het beestje te doen? Haar één van mijn ledematen aanbieden of toch … ? Ik biecht het maar op: de mug leeft niet meer. Mijn eerste mep was mis, maar mijn tweede mep, verrassend snel voor iemand van mijn leeftijd, was raak. De geplette vrouwtjesmug plakte aan mijn linkerhand. Even wassen en weg was het muggenlijkje. Ik zag zojuist een filmpje over het doden van een mug, en het in de lucht doodslaan van een mug met beide handen lijkt de beste methode te zijn. Waarom dat zo is, dat ontdek je hieronder.

Muggen kunnen een doodsklap voorspellen

De meeste insecten zijn voorzien van precies die eigenschappen die hen helpen te overleven. De mug heeft de eigenschap dat hij (en in ons geval zij) héél gevoelig is voor luchtverplaatsingen. Voelt ze de lucht in beweging komen door een naderend voorwerp, dan deinst ze achteruit. Probeer je dus met een gewone vliegenmepper, met je hand of met een krant een mug op deur of raam te pletten, dan is die klap vaak jammerlijk mis. Gelukkig maar, want zo blijft de vliegenmepper brandschoon. Hij zou anders toch ook maar een brandhaard vol smerige bacteriën worden. Handen die dichtklappen verplaatsen echter geen lucht. Een korte en ferme klap, en de mug is plat.

Tegen een elektrische muggenmepper kunnen muggen ook niet op

Dan is er nog een ander ultiem instrument: de elektrische muggenmepper. Het vreselijke ding dat lijkt op een tennisracket laat lucht door en verplaatst dus ook nauwelijks lucht. De mug voelt het executiemiddel dus niet naderen en vliegt haar dood tegemoet. Een korte knetter en dan valt de geroosterde mug op de grond. Ooit hadden wij ook zo’n apparaat maar gelukkig heeft de tand des tijds het onvindbaar gemaakt. Wat een vreselijk ding is dat toch! Eenmaal een vlieg, wesp of bij geroosterd, stinkt het naar verbrande insecten. En zo’n elektrische mepper moet toch ook verschrikkelijk smerig zijn? En dat leggen wij dan in onze kamer op tafel, bank, stoel of aanrechtblad?!

hoe sla je het beste een mug dood

Voorkomen is beter dan executeren

Het doden van een dier is toch eigenlijk in alle opzichten een vreselijk karwei. Wee degene die er toch behagen in schept. Die is vervuld van de geest van een middeleeuwse beul. Dat noopt mij tot deemoedig inkeren tot mijzelf. Laten we proberen te voorkomen om muggen in de slaapkamer te ontvangen en wel met deze tips:

  1. Kieper alle emmers en potjes die op je balkon en in je tuin volstaan met water leeg. In stilstaand water leggen muggen hun eitjes en uit die eitjes plegen … te kruipen, waaronder een aantal vrouwtjes. En dan begint de ellende van voren af aan. Nu alleen niet met één mug, maar met een complete horde! Geen stilstaan water, dan ook geen muggeneitjes.
  2. Heb je een vijver, zorg dan voor een vitaal waterleven. Ik bedoel: een dode vijver is ideaal voor de muggenlarven. Die zijn veilig in het lege water. In een evenwichtige vijver leven kikkers, salamanders, padden en waterinsecten. Kikkervisjes, larven van libellen en veel andere waterinsecten lusten wel een muggenlarve… Dat geldt ook voor goudvissen en andere uitheemse visjes, maar het nadeel is dat die ook de kikkereitjes, kikkervisjes en jagende waterinsecten verorberen.
  3. Hang een hor voor het slaapkamerraam.
  4. Sluit het raampje van de badkamer (staat bij ons vaak open en dan verbazen wij ons erover dat er muggen bij ons naar binnen vliegen).
  5. Sluit verder de deuren van alle andere kamers. De muggen in die vertrekken kunnen jou dan in elk geval niet bereiken.
  6. Slaap onder de klamboe. Je hebt ze in alle soorten en maten. Zo hou je de muggen zeker van je lijf.

En dan nog een paar tips voor de natuurbewuste mens:

  1. Doe oordopjes in als je gaat slapen. Dan hoor je de muggen niet en slaap je lekker door terwijl ze ongemerkt een miniem beetje bloed bij je aftappen. Dit schijnen de beste oordoppen te zijn.
  2. Kweek sterk riekende planten in de vensterbank. Munt en vooral citroengras schijnen het goed te doen. Muggen houden niet zo van deze luchtjes. En dan heb je meteen ook een vers kruidenrekje voor tijdens het koken.
  3. Strijk met de hand over je hart en bedenk dat je de biodiversiteit helpt door een druppeltje bloed af te staan aan de mug. Hoeveel vleermuizen, vogels en andere muggeneters ga je door die nobele daad de rest van je leven van voedsel voorzien? Daar wil je best een beetje jeuk voor verduren.
  4. Hoe verleidelijk ook: vergeet de geurkaars. De walm die brandende kaarsen uitstoten is kankerverwekkend (geldt ook voor wierook). Dan kun je maar beter een prikje van een mug oplopen.

Alleen voor de Lage Landen

Deze tips gelden voor Nederland en België. In de rest van de wereld vliegen soms muggen rond die ernstige ziekten overbrengen. Tja, die moet je op alle mogelijke manieren – inclusief executie – van je lijf proberen te houden. Maar voor de Lage Landen geldt: verbeter de wereld en dood de muggenbeul in jezelf! Ik ga het ook proberen.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!