Hoe lok je vogels naar je tuin?

Een tuin vol vogels geeft plezier. Er valt altijd wat te beleven. En zijn er vogels in je tuin dan zal je tuin over het algemeen een groene tuin zijn. Je levert een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit in je omgeving. Maar hoe lok je vogels naar je tuin? Dat verschilt per soort. Op deze pagina vind je een verzameling van artikelen die ik in de loop van de tijd publiceerde over hoe je tuinvogels kunt lokken. Soms is dat tamelijk eenvoudig en soms moet je er wel héél véél moeite voor doen.

Hoe lok je tuinvogels?


denneappel met vetbol
Algemeen

Wil je tuinvogels naar je tuin lokken dan moeten de omstandigheden goed zijn. Een tuin die alleen uit stenen tegels en een houten schutting bestaat, is weinig attractief. Een tuin met struiken, bomen, een grasveld en een voederplek is echter wel heel interessant. De belangrijkste aandachtspunten zijn grofweg:

  1. Voederplaats
  2. Schoon water
  3. Schuilplaats
  4. Nestelplaats
  5. Rust

De webshop Vivara.nl is gespecialiseerd in het aanbieden van natuurproducten. Koop je hier je vogelvoer of een nestkastje, dan steun je bovendien een aantal natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland. Het is om deze reden dat ik vaak naar deze webshop verwijs.