Hoe lok je vogels naar je tuin?

Een tuin vol vogels geeft plezier. Er valt altijd wat te beleven. En zijn er vogels in je tuin dan zal je tuin over het algemeen een groene tuin zijn. Je levert een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit in je omgeving. Maar hoe lok je vogels naar je tuin? Dat verschilt per soort. Op deze pagina vind je een verzameling van artikelen die ik in de loop van de tijd publiceerde over hoe je tuinvogels kunt lokken. Soms is dat tamelijk eenvoudig en soms moet je er wel héél véél moeite voor doen.

Hoe lok je tuinvogels?


denneappel met vetbol
Algemeen

Wil je tuinvogels naar je tuin lokken dan moeten de omstandigheden goed zijn. Een tuin die alleen uit stenen tegels en een houten schutting bestaat, is weinig attractief. Een tuin met struiken, bomen, een grasveld en een voederplek is echter wel heel interessant. De belangrijkste aandachtspunten zijn grofweg:

  1. Voederplaats
  2. Schoon water
  3. Schuilplaats
  4. Nestelplaats
  5. Rust

De webshop Vivara.nl is gespecialiseerd in het aanbieden van natuurproducten. Koop je hier je vogelvoer of een nestkastje, dan steun je bovendien een aantal natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland. Het is om deze reden dat ik vaak naar deze webshop verwijs.

Andere dieren naar je tuin lokken

Natuurlijk kun je ook tal van andere dieren naar je tuin lokken. Het maakt je tuin toch een klein natuurreservaat. Waar je van heel dichtbij de natuur kunt bekijken en bestuderen. Lees ook mijn praktische tips om de volgende dieren naar je tuin te lokken:

jako van gorsel met verrekijker

Amfibieën
Bijen
Egels
Eekhoorns
Hommels
Insecten
Kolibrievlinder
Libellen
Ringslang
Vleermuizen