Hoe lok je het goudhaantje in je tuin?

Het goudhaantje is met het vuurgoudhaantje het kleinste vogeltje van Europa. Deze dwergen komen vooral in naaldbossen voor. Ze broeden ook in ons land en niet geheel verwonderlijk vooral op de zandgronden waar flinke arealen naaldbos te vinden zijn. In de winter waaieren ze uit over het hele land en kun je ze ook in struiken en dichte loofbosjes vinden. Maar naaldbomen blijven favoriet. De vraag vandaag in de serie Hoe lok ik … is: hoe lok ik een goudhaantje in mijn tuin?

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Hoe lok je het goudhaantje in je tuin?

Tip N° 1: Plant een taxus (of andere naaldboom)

Zoals hierboven al aangegeven houden goudhaantjes (en ook zijn neef het vuurgoudhaantje) van naaldbomen. Tuinen die helemaal vol staan met naaldbomen ken ik niet, maar het aanplanten van een taxus is al een heel goed begin. Achter onze eerste woning in Ooltgensplaat (typisch een gebied van loofbomen) stond één enorme taxusboom. Ik keek er vanuit het keukenraam zo in. En in die boom zaten elk najaar goudhaantjes. Op een keer zelfs een vuurgoudhaantje! Op een meter van het raam. Op de een of andere manier zuigen taxusbomen dus goudhaantjes aan, zeker wanneer de bomen flink groot zijn. Hou er wel rekening mee dat de besjes, en dan vooral de pitjes, van de taxus zéér giftig zijn, soms zelfs dodelijk giftig. Heb je kleine kinderen, dan raad ik je de taxus eerlijk gezegd niet aan als tuinboom.

Tip N° 2: Zorg voor dicht struweel

Goudhaantjes vliegen vaak mee op met zwermen mezen. Die schuimen dicht struweel af op alles wat eetbaar is en dat zijn in hun geval: insecten. Je ziet goudhaantjes ook vaak ondersteboven hangen om bladluizen van de onderkant van bladeren te pikken. In dicht struweel hoor ik in najaar en winter vaak goudhaantjes. Willekeurige struiken zijn prima. Misschien kun je er een conifeer of taxus tussen zetten om de boel te optimaliseren.

Herken het goudhaantje

Tip N° 3: Zorg voor veel insecten in de tuin

Goudhaantjes eten insecten. En veel ook! Ze weten maar 5 gram en moeten ook tijdens een strenge winter op gewicht blijven. Zo’n klein vogeltje verliest zo maar een gram en dan is zijn einde al snel nabij. Geef insecten ruim baan in je tuin. Wees niet bang voor bladluizen in je struiken en gebruik vooral géén gif. Je leest in dit artikel hoe je insecten naar je tuin kunt lokken.

Verschil tussen goudhaantje en vuurgoudhaantje

Tip N° 4: Voer de mezen bij

Eerlijk is eerlijk: op mijn voedertafel heb ik nog nooit een goudhaantje gezien. Wel zie ik in Alblasserdam de nodige mezen: koolmees, pimpelmees en staartmees. In het Elzenpad hoor ik af en toe een goudhaantje. Die trekt dus met die mezen mee. Bijvoeren werkt dus naar twee kanten: je krijgt er mezen mee in de tuin en wie weet, trekt het goudhaantje mee op. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt energierijk voer aan voor al deze soorten, waarbij ze ook het goudhaantje expliciet noemen. Bekijk hier het overzicht van deze energierijke voeren voor mezen en goudhaantjes.

Tip N° 5: Koop een huis in de duinen

Goudhaantjes trekken elk najaar van zuid naar noord en volgen daarbij de kustlijn. Het is dan ook een soort die je vanaf september overal aan de kust kunt zien. Wil je dus een goudhaantje in de tuin, dan moet je een huis in de duinen kopen. Plant hem vol met struiken en naaldbomen, voer bij en de kans is groot dat het goudhaantje in je tuin gaat zien. Enigszins bezwaarlijk vind ik deze tip wel, want ik vind dat de duinen zo veel mogelijk onbebouwd moeten blijven. Je kunt je ook richten op andere vogels dan het goudhaantje. Dan kun je de duinen ongerept laten. Blader maar eens door mijn rubriek Hoe lok ik …

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.