Hoe lok je een roodborst in je tuin?

In het veelgeprezen boek Het roodborstje van Stephen Moss lees ik dat geen andere vogel zo zelfverzekerd en benaderbaar is dan de roodborst. En dat geen enkele andere vogel zo lang zingt gedurende het jaar. En gedurende het etmaal, want vaak zingen roodborsten dag én nacht. De roodborst is dan ook één van de populairste tuinvogels. Altijd leuk om er eentje in de tuin te zien. En daarom vandaag een blog in mijn serie Hoe lok ik … over de vraag: hoe lok je een roodborst in de tuin?

rooborst uitsnede

Hoe lok je een roodborst in de tuin?

De meest eenvoudige methode om een roodborst in je tuin te lokken is om hem bij te voeren. Ik lees in het hierboven genoemde boek het verhaal van Mr. Grey die begin van de twintigste eeuw jarenlang minister van Buitenlandse Zaken voor Groot-Brittannië was. Hij lokte roodborsten in zijn tuin door broodkruimels in de tuin te strooien. Vervolgens wierp hij de roodborst een meelworm toe. En daarna zette hij een doosje met meelwormen op de grond. Hij ging nog verder: hij ging op zijn knieën zitten en legde de rug van zijn hand plat op de grond met het doosje meelwormen op zijn handpalm. Heb je de roodborst eenmaal zo goed getemd, dan gaat hij uiteindelijk zelfs op je in de lucht uitgestoken hand zitten. Conclusie: strooi broodkruimels, zaad en meelwormen in de tuin en je krijgt geheid roodborsten in de tuin. Evenals tal van andere tuinvogels trouwens. En voeren mag je het hele jaar door. De kans dat je een roodborst door voeren in de tuin krijgt, is in najaar en winter het grootst.

jako van gorsel de visdief

Hou je van tuinieren, dan is de tuin spitten of ploegen ook een aanrader. Schuilt er een roodborst in de struiken, dan zal hij zeker gelokt worden door de regenwormen en andere insecten die door de werkzaamheden zichtbaar worden. Dus: koop een spade en ga aan de slag! Je kunt ook een natuurlijk gazon aanleggen. Nestelt er een roodborst in je buurt, dan zullen mannetje en vrouwtje vrijwel zeker voedsel komen zoeken op je gazon. Geen kunststof gazon dus, want daar leeft werkelijk niets meer in.

Nestgelegenheid

Roodborsten nestelen op de meest verrassende plekjes. Het zijn in elk geval beschutte plekjes. Ze kunnen variëren van een jampot, een brievenbus, een oude laars. Ik vond tijdens een vakantie in Frankrijk een nest van een roodborst in een kuiltje op de grond. Er lagen een stuk of tien eitjes in. Ik heb kort in het nest gekeken en ben toen maar snel weggegaan want de roodborst reageerde behoorlijk zenuwachtig.

Je kunt ook nestgelegenheden maken door een speciale nestkast op te hangen. Er zijn ontzettend veel nestkasten voor roodborsten beschikbaar.

Om een roodborst in je tuin te lokken is het ook van belang dat je bomen en struiken in je tuin hebt staan waarin de roodborst kan schuilen. En vanwaaruit hij zijn parelende lied kan laten horen. Roodborsten zingen het hele jaar door, uitgezonderd in hartje zomer. En dat doen ze vanuit struik of boom.

Kattenbel

De belangrijkste doodsoorzaak van roodborsten is ondertussen de huiskat. Wil je roodborsten in je tuin verwelkomen, dan is het handig om de huiskat niet in je tuin te laten jagen. Hou hem zoveel mogelijk binnen. En als dat niet lukt, doe hem dan op zijn minst een kattenbelletje om zodat de roodborst hem kan horen naderen en tijdig kan vluchten.

Schelpengrit strooien

Tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

roodborst in de nestkast uitsnede

Speciale voeren en nestkastjes voor roodborsten

Lees ook mijn artikel over hoe je roodborsten kunt helpen. Daarin bied ik je een overzicht van speciale voeren voor roodborsten en natuurlijk ook speciale nestkastjes.

recensie de slimste vogelgids jan rodts

Herken je de vogels in je tuin?

En dan heb je dit alles gedaan, en dan wemelt het opeens van de vogels in je tuin. Want deze tips lokken nog veel meer andere vogelsoorten naar je tuin. Herken je ze ook? Vogels herkennen levert veel meer plezier op. Een heel goede vogelgids om tuinvogels te herkennen is De slimste vogelgids. Door zijn uitgekiende opzet lukt het vrijwel iedereen om de juiste vogels heel snel te herkennen. Een aanrader dus. Wil je trouwens ook tips lezen hoe je andere vogels naar je tuin lokt (bijvoorbeeld de koolmees, sperwer of specht) bekijk dan dit overzicht eens…