roodborst

Hoe lok je een roodborst in je tuin?

In het veelgeprezen boek Het roodborstje van Stephen Moss lees ik dat geen andere vogel zo zelfverzekerd en benaderbaar is dan de roodborst. En dat geen enkele andere vogel zo lang zingt gedurende het jaar. En gedurende het etmaal, want vaak zingen roodborsten dag én nacht. De roodborst is dan ook één van de populairste tuinvogels. Altijd leuk om er eentje in de tuin te zien. En daarom een bericht over de vraag: hoe lok je een roodborst in de tuin?

Hoe lok je een roodborst in de tuin?

De meest eenvoudige methode om een roodborst in je tuin te lokken is om hem bij te voeren. Ik lees in het hierboven genoemde boek het verhaal van Mr. Grey die begin van de twintigste eeuw jarenlang minister van Buitenlandse Zaken voor Groot-Brittannië was. Hij lokte roodborsten in zijn tuin door broodkruimels in de tuin te strooien. Vervolgens wierp hij de roodborst een meelworm toe. En daarna zette hij een doosje met meelwormen op de grond. Hij ging nog verder: hij ging op zijn knieën zitten en legde de rug van zijn hand plat op de grond met het doosje meelwormen op zijn handpalm. Heb je de roodborst eenmaal zo goed getemd, dan gaat hij uiteindelijk zelfs op je in de lucht uitgestoken hand zitten. Conclusie: strooi broodkruimels, zaad en meelwormen in de tuin en je krijgt geheid roodborsten in de tuin. Evenals tal van andere tuinvogels trouwens. En voeren mag je het hele jaar door. De kans dat je een roodborst door voeren in de tuin krijgt, is in najaar en winter het grootst.

Hou je van tuinieren, dan is de tuin spitten of ploegen ook een aanrader. Schuilt er een roodborst in de struiken, dan zal hij zeker gelokt worden door de regenwormen en andere insecten die door de werkzaamheden zichtbaar worden. Je kunt ook een natuurlijk gazon aanleggen. Nestelt er een roodborst in je buurt, dan zullen mannetje en vrouwtje vrijwel zeker voedsel komen zoeken op je gazon. Geen kunststof gazon dus, want daar leeft werkelijk niets meer in.

Roodborsten nestelen op de meest verrassende plekjes. Het zijn in elk geval beschutte plekjes. Ze kunnen variëren van een jampot, een brievenbus, een oude laars. Ik vond tijdens een vakantie in Frankrijk een nest van een roodborst in een kuiltje op de grond.

Je kunt ook nestgelegenheden maken door een speciale nestkast op te hangen. Er zijn ontzettend veel nestkasten voor roodborsten beschikbaar.

Om een roodborst in je tuin te lokken is het ook van belang dat je bomen en struiken in je tuin hebt staan waarin de roodborst kan schuilen. En vanwaaruit hij zijn parelende lied kan laten horen. Roodborsten zingen het hele jaar door, uitgezonderd in hartje zomer. En dat doen ze vanuit struik of boom.

De belangrijkste doodsoorzaak van roodborsten is ondertussen de huiskat. Wil je roodborsten in je tuin verwelkomen, dan is het handig om de huiskat niet in je tuin te laten jagen. Hou hem zoveel mogelijk binnen. En als dat niet lukt, doe hem dan op zijn minst een kattenbelletje om zodat de roodborst hem kan horen naderen en tijdig kan vluchten.


recensie het roodborstje stephen moss

Het roodborstje van Stephen Moss is een prachtig geïllustreerd, hartverwarmend lees-, kijk- en bladerboek. Een natuurklassieker die iedere vogelliefhebber als een dierbaar kleinood zal koesteren.
Moss’ kleine meesterwerk, waarvoor de auteur een jaar lang het roodborstje observeerde en diep in de boeken dook, laat het hart van iedere natuurliefhebber sneller kloppen. We volgen het roodborstje vanaf het moment dat het uit zijn ei kruipt en leren van alles over zang, voeding en migratie.