Hoe lok je de zwarte mees naar je tuin

De zwarte mees lijkt op de koolmees, maar is toch net een stukje anders. Hij is kleiner, minder geel, en heeft een langgerekte witte vlek op zijn zwarte kruin. Hij leeft vooral op de zandgronden, in naaldbossen, en dan weet je al een beetje wat je moet doen om een zwarte mees naar je tuin te lokken. Vandaag in mijn serie Hoe lok ik … de vraag: hoe lok ik de zwarte mees in mijn tuin?

De zwarte mees naar je tuin lokken


hoe lok ik de zwarte mees naar mijn tuin
Hang een nestkast op

Zwarte mezen nestelen in holtes en zijn daarbij opvallend niet-kieskeurig. Ik lees op de website van Vogelbescherming Nederland dat ze zelfs in muizenholen nestelen! Maar gelukkig ook in nestkastjes. Wil je dus een zwarte mees in je tuin lokken, hang dan een nestkast op. Let op: alleen wanneer je tuin grenst aan een naaldbos heb je kans op de zwarte mees. Woon je zoals ik in een veengebied zonder naaldbomen, dan kun je het wel vergeten met de zwarte mees. Gelukkig maak je dan nog wel kans op andere mezensoorten.

Bijvoeren

In het najaar gaan ook de zwarte mezen op trek. Zwarte mezen uit Scandinavië en zelfs uit Rusland passeren dan ons land. Ze kunnen dan overal opduiken: langs de kust, de rivieren en zelfs in tuinen. Voer de mezen tijdens de najaarstrek bij en wie weet hangt er opeens geen koolmees aan je vetbol, maar een heuse zwarte mees!

hoe lok ik een zwarte mees naar mijn tuin

Andere tips
  • Zwarte mezen broeden vooral of zelfs uitsluitend op de zandgronden. Wil je perse een zwarte mees in je tuin, ga dan op zoek naar een huis met een ruime en groene tuin aan de rand van een naaldbos. Op de Veluwe en in Noord-Brabant is het gelukkig prettig wonen.
  • Plant naaldbomen in je tuin. Vooral sparren doen het goed.
  • Zorg voor een rijk insectenleven in je tuin. Zwarte mezen voeren hun jongen immers insecten. Vul je tuin met insectenbloemen.