Hoe lok ik vleermuizen naar mijn tuin?

Vleermuizen zijn bijzondere dieren. Ze behoren tot het selecte groepje zoogdieren dat kan vliegen of zweven. Die zijn er niet veel. Ze jagen bovendien op hun gehoor of beter gezegd: door sonar-geluiden uit te zenden en die weer op te vangen. Zo lokaliseren ze het insect dat ergens om hen heen vliegt. Helaas gaat het niet zo heel goed met de vleermuis. Alle reden dus om de vleermuizen hartelijk welkom te heten in je tuin of huis. En daarom in mijn serie Hoe lok ik … vandaag de vraag: Hoe lok ik vleermuizen naar mijn tuin?

Hoe lok ik vleermuizen naar mijn tuin?

Nu zul je misschien in eerste instantie reageren: laat de vleermuizen liever een eind uit mijn buurt blijven. Veel mensen vinden vleermuizen namelijk maar eng. Het zijn immers dieren van het nachtelijk donker en die dieren zijn vaak door angstmysteriën omhuld. Vleermuizen zouden je in de haren vliegen. Zouden hondsdolheid veroorzaken. Zouden volgens het bijgeloof ongeluk verspreiden. Het is allemaal onwaar of héél sterk overdreven (het aantal vleermuizen dat hondsdolheid veroorzaakt is zo minimaal dat de kans dat het jou treft grenst aan nul). Vleermuizen zijn wel heel effectieve insectenbestrijders en zijn in die zin nuttig te noemen. Ze bestrijden de muggen en zorgen ervoor dat je zelf geen gif hoeft te gebruiken. Gif keert zich uiteindelijk ook tegen jou of je kinderen dus het gebruik ervan zou geen optie moeten zijn. Ze eten ook nachtvlinders als buxusmot en eikenprocessievlinder. Alle reden om van vleermuizen te leren houden.

Nog een reden

hoe lok ik vleermuizen naar mijn tuin

Er is nog een reden om vleermuizen naar je tuin te lokken. De afgelopen jaren zijn veel spouwmuren volgespoten met isolatiemateriaal en juist in die spouwmuren verblijft de vleermuis. Veel vleermuizen overleven de isolatiewerkzaamheden niet. Of kunnen na gedane arbeid hun verblijfplaats niet meer in. In de komende jaren zullen nog talloos veel meer huizen in Nederland worden geïsoleerd. Hoe kunnen we vleermuizen toch nog een verblijfplaats aanbieden? Hieronder geef je in een aantal praktische tips:

#1. Leer de vleermuizen waarderen

Ik denk dat dit de belangrijkste tip is. Leer je vleermuizen waarderen, dan zul je ze ook graag zien en verwelkomen in je huis. Verdiep je dus in het leven van de vleermuis. En leer de verschillende soorten herkennen. Dit prettig geprijsde veldgidsje kan je daarbij prima helpen. Kijk eens met je kinderen in de schemering naar vleermuizen. Hoor je de hoge piepjes die ze uitzenden nog? Dan heb je uitstekende oren. Besef overigens dat de meeste sonar-geluiden die de vleermuizen voortbrengen voor ons mensen niet hoorbaar zijn.

#2. Hang een kast voor vleermuizen op

Zijn jouw spouwmuren ook volgespoten met isolatiemateriaal, biedt dan een alternatieve verblijfplaats aan in de vorm van een vleermuizenkast. Deze is te koop bij Vivara.nl, een gespecialiseerde webshop. Met je aanschaf bij Vivara ondersteun je het werk van verschillende natuurorganisaties. En je helpt er natuurlijk de vleermuizen bij jou in de buurt mee!

#3. Zorg voor een groene tuin

Een groene tuin trekt insecten aan. Nachtvlinders en andere vliegende insecten. Vleermuizen eten insecten en je groene tuin zal dus zeker als een magneet werken op vleermuizen. Goede onderdelen van de groene tuin zijn onder meer bloeiende planten, een vijver (waar vleermuizen ook uit drinken) en bomen. In bomen en struiken kunnen de vleermuizen bovendien schuilen.

#4. Laat de vleermuizen in huis zitten of zorg dat ze de spouwmuur verlaten hebben voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen

Ben je bevoorrecht om vleermuizen in huis te hebben, bijvoorbeeld op zolder, onder dakpannen of achter een rolluik, laat ze dan zitten. Kun je ze bekijken, doe dat dan eens. Je zult ontdekken dat het bijzonder mooie beestjes zijn. En ben je er aan toe om je spouwmuren te isoleren, hang dan een vleermuizenkast in de tuin of tegen de gevel. Die dient dan als alternatieve verblijfplaats. Maak indien mogelijk de openingen in de spouwmuur één voor één dicht voor de werkzaamheden beginnen. Zo voorkom je dat de vleermuizen dood gaan tijdens de isolatiewerkzaamheden. Wordt het isolatiemateriaal namelijk ingebracht terwijl de vleermuizen nog in de spouwmuren zitten, dan kunnen ze er niet meer uit en sterven ze een jammerlijke hongerdood.

#5. Gebruik géén gif!

Dit is een tip die ik niet genoeg kan benadrukken. Gif in de tuin is echt uit den boze. Zelfs als je buxus wordt kaalgevreten door de beruchte buxusmot. Vleermuizen eten namelijk de insecten die vergeven zijn van het gif. Het gif hoopt zich op in het lijf van de vleermuis en die zal er uiteindelijk aan dood gaan. Evenals veel andere insecteneters uiteraard. Het gif is bovendien op termijn ook heel schadelijk voor ons mensen. Het hoopt zich namelijk ook op in onze lichamen of het heeft al meteen een effect op de werking van onze hersenen. Denk ook aan je (klein)kinderen die in de tuin spelen. Die wil je toch niet bloot stellen aan gif dan hen op termijn zal schaden?

#6. Laat de tuinverlichting uit

Dit lijkt een tegenstrijdige tip. Licht trekt immers insecten aan en dat is gunstig voor de vleermuis, zou je denken. Maar insecten raken gedesoriënteerd rond een lichtbron en hetzelfde geldt voor vleermuizen. Wil je toch verlichting in je tuin, kies dan voor een timer. Die zorgt ervoor dat het licht na een paar minuten weer dooft. Ook nog eens beter voor je portemonnee.

jako van gorsel met verrekijker

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om de vleermuis naar je tuin te lokken. Je doet er heel goed werk mee. Naar verwachting zullen bepaalde soorten vleermuizen het de komende jaren heel moeilijk krijgen vanwege de doorgaande isolatie van veel huizen. En zeg nu zelf: een natuurlijke bestrijder van buxusmot en muggen is toch verreweg te verkiezen boven het gebruik van gif dat zich uiteindelijk ook tegen de mensheid keren zal?

Ontdek ook hoe je andere dieren, zoals vogels, naar je tuin kunt lokken.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)