Elk jaar staat de vink heel hoog in de Nationale Tuinvogeltelling. Het is dan ook een van de meest algemene vogels in Nederland. Maar er zijn nog altijd meer tuinen dan vinken in Nederland. En dus kan het niet anders of heel veel tuinbezitters hebben nog nooit een vink in hun tuin gezien. Vandaar vandaag in mijn serie Hoe lok ik … de vraag: hoe lok ik vinken in mijn tuin?
Hoe lok ik vinken in mijn tuin?
De vink is een prachtige zangvogel. Het mannetje heeft een wijnrode borst en een blauwe pet. Plus hier en daar nog wat andere kleurtjes. Het vrouwtje is een stuk onopvallender. Geen wonder, zij moet de eieren uitbroeden en blijft dan het liefst zo onopgemerkt.
Vinken zijn echte zaadeters. Dat zie je aan hun snavel. Wil je dus vinken naar je tuin lokken, dan zorg je ervoor dat het hele jaar door zaad te vinden is in je tuin. Strooi gewoon wat vogelvoer op de tuintafel of op het terras. Zeker weten dat er vinken op afkomen.
Een groene tuin
Maar liefst groeien er wel bomen en struiken in je tuin. Want vinken komen niet regelrecht uit de lucht vallen. Ze strijken neer in een struik, inspecteren of de omgeving veilig is (en daar doen ze wel een tijdje over) om tenslotte neer te strijken om van het vogelvoer te eten. Je zult begrijpen dat een tuin in de buurt van een park(je) een voorsprong heeft.
En een grote tuin met oude bomen en struiken is natuurlijk helemaal een walhalla voor vinken. Laat het liefst een klimop groeien langs de dikke stammen. Wie weet besluit een vinkenpaartje in het voorjaar in je tuin te gaan broeden… Over dat broeden gesproken: zodra de eitjes zijn uitgekomen, gaan de oudervogels op zoek naar insecten. In de eerste weken eten jonge vinken namelijk geen zaad, maar insecten. Zaad is veel te zwaar verteerbaar. Insecten bevatten beter verteerbare eiwitten. Vandaar. Zorg daarom in het voorjaar voor insectenrijke struiken en bodembedekkers. En omdat vinken vooral in de strooisellaag naar voedsel zoeken: zorg voor een rijke humuslaag waarin het wemelt van de insecten.
Conclusie
Strooi vogelvoer, dat mag het hele jaar door. Plant wat struiken in je tuin. Laat de bladeren onder de bomen en struiken liggen. En dan komen de vinken waarschijnlijk ‘vanzelf’. Met in hun kielzog wellicht ook sijsjes, een goudvink, kneu, groenling of andere vinkachtigen.
Voor sterkere botten en een beter broedsucces: schelpengrit
Ik bedenk me dit eigenlijk nu pas: tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.