Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin?

Veel mensen kijken met ontzag naar roofvogels. Wat een kracht en souplesse combineren deze rovers toch! Zie de sperwer door het struweel flitsen. En kijk hoe de woeste havik zich op een meerkoet stort. En dan hebben we het nog niet gehad over de slechtvalk die met honderden kilometers per uur neervalt op zijn prooi. Roofvogels dus. Fascinerend. Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin? Dat is de vraag in mijn rubriek Hoe lok ik… die ik in dit artikel probeer te beantwoorden.

De mooiste boeken over roofvogels:

Roofvogels van Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten
recensie roofvogelgids lars gejl noordboek
recensie veldgids roofvogels en uilen walther thiede

Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin?

#1. Lok veel zangvogels in je tuin

Veel roofvogels eten zangvogels. Denk aan sperwer, havik, boomvalk en slechtvalk. Wil je één van deze soorten dus in je tuin verwelkomen, dan zul je moeten zorgen voor prooidieren. Het liefst levende. En dat betekent dus dat je zangvogels in je tuin moet lokken. Plant dicht struweel aan waarin zangvogels kunnen schuilen. Haakbeuk bijvoorbeeld, en klimop. Mussen, mezen en vinken zijn er dol op.

Wat ook helpt, is de aanplant van struiken die lange tijd bessen dragen. Veel vogels zijn namelijk dol op deze vruchten. Welke struiken het goed doen? De meidoorn bijvoorbeeld, en de kardinaalsmuts. Mijn favoriet is de lijsterbes. Daar komen ontzettend veel vogels op af.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zangvogels bij te voeren. Vogelvoer is er in alle soorten en maten, en hoeft beslist niet duur te zijn. Een voederplank midden in de tuin kan door geen enkele sperwer worden gemist. En ook een drinkschaal kan natuurlijk geen kwaad. Daar komen trouwens niet alleen zangvogels in badderen. Zit er een sperwer in de buurt, dan heb je kans dat hij ook een bad komt nemen…

#2. Voer de roofvogels bij

Sommige roofvogels jagen niet alleen op levende prooidieren. Havik en buizerd blieven ook dood aas. Ken je een jager die wel eens op konijnen jaagt, vraag dan eens een konijntje. Klinkt misschien wat luguber, maar het kan wel werken. Hou er rekening mee dat roofvogels ontzettend schuw zijn. Je moet dus wel van goede huize komen wil je een roofvogel lokken door het neerleggen van dood aas. En vooral: héél veel geduld.

De kans dat je in de bebouwde kom een havik of buizerd in je tuin lokt, is trouwens bijzonder klein. Daar zou ik beslist niet aan beginnen. Woon je echter in het buitengebied en, beter nog, in het bos, dan kun je het zeker proberen. En al helemaal wanneer je havik of buizerd regelmatig ziet vliegen. Het bijvoeren met dood aas is trouwens de grote truc bij veel vogelkijkhutten die je kunt afhuren. Op deze wijze kunnen de verhuurders haast ‘garanderen’ dat er roofvogels naar de hut komen.

Tja, nog een tip waarvan de werking bewezen is: ga duiven houden. En dan het liefst witte duiven die je af en toe kunt verhuren aan stelletjes die gaan trouwen. Dat levert nog geld op ook! Geef ze een mandje met witte duiven mee. Zodra ze de duifjes los laten, zullen de witte duifjes weer terugkeren naar het hok (als je ze goed hebt gedresseerd tenminste). Op roofvogels als havik en slechtvalk werken die witte duifjes echter als een magneet. De duifjes vallen immers ontzettend goed op en zijn feitelijk weerloze prooidieren. Mijn schoonvader houdt witte duifjes op zijn tuincomplex buiten het dorp. Echt waar, elke keer dat ik hem spreek is hij weer een paar duifjes verloren aan de havik die in de buurt rondvliegt…

#3. Hang een nestkast op

Over buitengebied gesproken. Misschien grenst je tuin wel aan een boomgaard of een windhaag. Dan kan de torenvalk wel eens heel dichtbij zijn! En een torenvalk, die nestelt in nestkasten. Je kunt overwegen een nestkast voor torenvalken op te hangen. Zeker als je een grote tuin hebt, met een rustige plek waar niet zo heel vaak mensen komen, is dat een goed idee. Ik heb even wat rond gezocht op internet en dit is de goedkoopste torenvalkenkast die ik heb gevonden. Meteen ook bij een gespecialiseerde webshop, altijd goed.

#4. Herken de roofvogels

Het kijken naar roofvogels is een feest. Zo sterk en snel… Maar herken je ze ook? De Roofvogelgids van Lars Gejl is één van de beste boeken voor het herkennen van roofvogels die ik ken. Alle roofvogels in Europa worden er in beschreven én afgebeeld. De imponerende foto’s maken dit boek tot een feest om in te bladeren.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)