Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin?

Veel mensen kijken met ontzag naar roofvogels. Wat een kracht en souplesse combineren deze rovers toch! Zie de sperwer door het struweel flitsen. En kijk hoe de woeste havik zich op een meerkoet stort. En dan hebben we het nog niet gehad over de slechtvalk die met honderden kilometers per uur neervalt op zijn prooi. Roofvogels dus. Fascinerend. Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin? Dat is de vraag in mijn rubriek Hoe lok ik… die ik in dit artikel probeer te beantwoorden.

De mooiste boeken over roofvogels

Wil je roofvogels zien, dan wil je ze vast ook leren herkennen. En dat valt soms niet mee, want veel roofvogels vliegen razendsnel voorbij. Of ze blijven op grote afstand waardoor je de details niet goed kunt zien. Een goede roofvogelgids is dan je eerste hulp en gelukkig hoeft zo’n gids niet heel duur te zijn:

recensie Zakgids roofvogels en uilen lars gejl
recensie roofvogelgids lars gejl noordboek
recensie veldgids roofvogels en uilen walther thiede

Hoe lok ik roofvogels in mijn tuin?

#1. Lok veel zangvogels in je tuin

Veel roofvogels eten zangvogels. Denk aan sperwer, havik, boomvalk en slechtvalk. Wil je één van deze soorten dus in je tuin verwelkomen, dan zul je moeten zorgen voor prooidieren. Het liefst levende. En dat betekent dus dat je zangvogels in je tuin moet lokken. Plant dicht struweel aan waarin zangvogels kunnen schuilen. De haagbeuk bijvoorbeeld, en allerlei andere klimplanten. Mussen, mezen en vinken zijn er dol op.

Wat ook helpt, is de aanplant van struiken die lange tijd bessen dragen. Veel vogels zijn namelijk dol op deze vruchten. Welke struiken het goed doen? De meidoorn bijvoorbeeld, en de kardinaalsmuts. Mijn favoriet is de lijsterbes. Daar komen ontzettend veel vogels op af.

hoe lok ik een roofvogel naar mijn tuin torenvalk uitsnede

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zangvogels bij te voeren. Vogelvoer is er in alle soorten en maten, en hoeft beslist niet duur te zijn. Een voederplank midden in de tuin kan door geen enkele sperwer worden gemist. En ook een drinkschaal kan natuurlijk geen kwaad. Daar komen trouwens niet alleen zangvogels in badderen. Zit er een sperwer in de buurt, dan heb je kans dat hij ook een bad komt nemen…

#2. Voer de roofvogels bij

tips om roofvogels te kijken

Sommige roofvogels jagen niet alleen op levende prooidieren. Havik en buizerd blieven ook dood aas. Ken je een jager die wel eens op konijnen jaagt, vraag dan eens een konijntje. Klinkt misschien wat luguber, maar het kan wel werken. Hou er rekening mee dat roofvogels ontzettend schuw zijn. Je moet dus wel van goede huize komen wil je een roofvogel lokken door het neerleggen van dood aas. En vooral: héél veel geduld.

De kans dat je in de bebouwde kom een havik of buizerd in je tuin lokt, is trouwens bijzonder klein. Daar zou ik beslist niet aan beginnen. Woon je echter in het buitengebied en, beter nog, in het bos, dan kun je het zeker proberen. En al helemaal wanneer je havik of buizerd regelmatig ziet vliegen. Het bijvoeren met dood aas is trouwens de grote truc bij veel vogelkijkhutten die je kunt afhuren. Op deze wijze kunnen de verhuurders haast ‘garanderen’ dat er roofvogels naar de hut komen.

Tja, nog een tip waarvan de werking bewezen is: ga duiven houden. En dan het liefst witte duiven die je af en toe kunt verhuren aan stelletjes die gaan trouwen. Dat levert nog geld op ook! Geef ze een mandje met witte duiven mee. Zodra ze de duifjes los laten, zullen de witte duifjes weer terugkeren naar het hok (als je ze goed hebt gedresseerd tenminste). Op roofvogels als havik en slechtvalk werken die witte duifjes echter als een magneet. De duifjes vallen immers ontzettend goed op en zijn feitelijk weerloze prooidieren. Mijn schoonvader houdt witte duifjes op zijn tuincomplex buiten het dorp. Echt waar, elke keer dat ik hem spreek is hij weer een paar duifjes verloren aan de havik die in de buurt rondvliegt…

tips voor het zien van roofvogels

#3. Hang een nestkast op

Over buitengebied gesproken. Misschien grenst je tuin wel aan een boomgaard of een windhaag. Dan kan de torenvalk wel eens heel dichtbij zijn! En een torenvalk, die nestelt in nestkasten. Je kunt overwegen een nestkast voor torenvalken op te hangen. Zeker als je een grote tuin hebt, met een rustige plek waar niet zo heel vaak mensen komen, is dat een goed idee. De gespecialiseerde webshop Vivara.nl biedt een een nestkast voor torenvalken aan. Omdat die niet altijd leverbaar is, kun je ook op Bol.com kijken. Heel eerlijk: het is niet zo heel lastig om zelf een nestkast voor een torenvalk te maken.

Op Vivara.nl kwam ik ook een nestmand tegen voor de boomvalk en ransuil tegen. Dat is natuurlijk ook heel interessant. Hang de nestmand hoog in een boom. Je hebt dan wel een grote tuin nodig met veel bomen. De nestmand ophangen in een park kan natuurlijk ook.