Hoe lok ik putters in mijn tuin?

De putter is een van de mooiste vinkachtigen in ons land. Zijn rood-wit-zwarte kopje parelt in het licht. De fijne gele streep op de flank die oplicht tegen het zwart op de staart, het is een regelrechte beauty. Niet voor niets dat de putter zeer wordt gewaardeerd door volière-houders. Nu voer ik beslist geen pleidooi om vogeltjes in een kooitje te gaan houden, integendeel. Vogels horen in de vrije natuur en niet in een onnatuurlijke en vaak heel krappe gevangenis. Het zijn bovendien geen voorwerpen waarmee je kunt doen en laten wat je wilt. Het zijn prachtige levende wezens die geboren zijn voor de vrijheid. In mijn veelgelezen serie Hoe lok ik… vandaag de vraag: Hoe lok ik putters in mijn tuin?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoe lok ik putters in mijn tuin?

putter uitsnede

De vraag Hoe lok ik putters in mijn tuin? kwam in mij op toen in ons piepkleine tuintje zowaar een putter neerstreek. Vanuit de ietwat vergane gouden regen hield hij de tuin in de gaten. Na een halve minuut hield hij het voor gezien en vloog hij weg. Weer een nieuwe vogel in onze tuin! De dagen erna hoor ik ze overal om ons heen, behalve in onze tuin. En dat vind ik jammer, want niet alleen de verschijning is mooi, ook de kwinkelerende geluidjes die hij voortbrengt mogen er zijn. Lees hier mijn tips om putters in je tuin te lokken:

N° 1: Zet een elzenboom in je tuin

De els met zijn elzenpropjes is een zeer geliefde boom onder putters. Ze peuteren langdurig aan de opengebarsten elzenpropjes om er de zaadjes van tussenuit te halen. Ze hangen onderste boven aan een tak en houden dat minutenlang vol.

N° 2: Plant zaaddragende bloemen in de tuin

De kaardenbol in wel een van de meest bekende planten waarmee je putters aantrekt. Ook de zonnebloem mag er zijn. Laat de bloemkop met de gedroogde pitten lekker staan. Er komen massa’s vogels op af, waaronder hopelijk ook putters. Misschien weet je ook wel dat putters ook nog een andere naam hebben: de distelvink. Die naam laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Putters zijn ook dol op de zaden van distels. In een veld met distels kunnen zwermen putters bezig zijn met het leeg vreten van de uitgebloeide bloemen. Nu is je eerste reactie misschien een heel afwerende: moet ik nou een stekelige distel in mijn tuin zetten? Bedenk dan dat de bloemen van distels ontzettend mooi zijn. En dat je met distels niet alleen vogels in je tuin lokt, maar ook prachtige insecten.

N° 3: Een beetje bijvoeren kan geen kwaad

Ook putters laten zich gewillig bijvoeren. Een beetje strooivoer op de grond of op het voederhuisje en klaar ben je. Zet je in droge tijden bovendien een waterschaal neer, dan heb je voor de putter ideale omstandigheden geschapen. Je hebt zelfs speciale voedersilo’s voor putters (en sijzen en groenlingen):

voedersilo voor putters

N° 4: Zorg voor schuilplaatsen

Putters zijn onwaarschijnlijk schuw. Zien ze je, dan vliegen ze meteen op. Vaak vliegen ze meteen weg, maar soms verschuilen ze zich in het struweel. Heb je een grote tuin, plant dan eens wat dichte struiken in de tuin. Meidoorn, hazelaar en zuurbes bijvoorbeeld, ideale schuilplekken voor veel vogels, waaronder putters.

N° 5: Voer schelpengrit

jako van gorsel de visdief

Ik bedenk me dit eigenlijk nu pas: tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Of die letterlijk door hun poten zakken. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij.

schelpengrit uitsnede

Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)