Hoe lok ik libellen naar mijn tuin?

Libellen behoren tot de spectaculairste insecten die er zijn. Ze flitsen door de lucht op jacht naar kleinere insecten, of op zoek naar een partner om mee te paren. Soms zitten ze minutenlang doodstil op een tak of blad en dan kun je ze van redelijk dichtbij bewonderen. Bijvoorbeeld door je verrekijker. Vandaag ga ik mijn veelgelezen serie Hoe lok ik … in op de vraag: Hoe lok ik libellen naar mijn tuin?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Hoe lok ik libellen naar mijn tuin?

Op deze manieren lok je libellen naar je tuin:

  1. Zorg voor een groene tuin;
  2. Leg een vijver aan;
  3. Plant insectenrijke planten aan;
  4. Zorg voor windluwe plekjes;
  5. Zorg voor zonnige plekjes.

1. Zorg voor een groene tuin

Eerlijk waar: in een betonnen tuin hebben libellen helemaal niets te zoeken. Ik zal niet zeggen dat er nooit eens een libel naar je tuin afdwaalt, maar hij zal er niet lang verblijven. Er valt immers niets te halen voor de libel! In een groene tuin wemelt het van het leven. Er vliegen kleine vliegjes rond. Vlinders zoeken naar nectar op de bloemen. En misschien heb je wel een insectenhotel opgehangen waar solitaire bijen in leven. Al die andere insecten vormen prooidieren voor de libellen. Dus: wil je libellen in je tuin, zorg dan voor een groene tuin.

2. Leg een vijver aan

Libellen leven het grootste deel van hun leven in het water. Soms wel drie jaar! Ze zijn al die tijd larven die op waterplanten, op de bodem of onder een steen in het water leven. Ze jagen onder water op kleine waterdieren. Wordt het tijd om van larve te veranderen in een imago (een volwassen libel), dan kruipen ze langs een waterplant naar boven en kruipen ze uit hun larvenjas. Opeens zijn het prachtige libellen. Een vijver werkt echt als een magneet op libellen. Ze leggen er hun eitjes in en ze groeien erin op. Doe geen exotische vissen in je tuin. Die eten al het inheemse leven op. Geen waterdieren in uitzetten, is mijn advies. Je zult zien hoe snel de waterdieren jouw tuin weten te vinden!

3. Plant insectenrijke planten aan

Deze tip sluit natuurlijk naadloos aan bij de eerste in dit overzicht. Heb je een groene tuin, plant dan insectenrijke planten aan. Dat zijn meestal inheemse plantensoorten waarvan inheemse insecten afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld om er hun eitjes op te leggen. Of omdat ze zich gespecialiseerd hebben in het zoeken naar nectar of stuifmeel specifiek op die ene plantensoort. Bekijk het aanbod van insectenrijke planten op Vivara.nl maar eens. Met de aanschaf op deze website ondersteun je ook natuurprojecten. En je weet dan ook zeker dat je tuinplanten niet met gif zijn behandeld.

4. Zorg voor windluwe plekjes

Libellen zitten graag uit de wind. Ze zijn vederlicht en als er dan een flinke bries staat, hebben ze het zwaar te verduren. In elke tuin valt wel een wind luwe plek te creëren. Een haag of een rijtje planten kan al voldoende zijn.

5. Zorg voor zonnige plekjes

Dit advies borduurt voort op de vorige tip. Libellen warmen zich heel graag op in de zon. Leg een stapel stenen neer op een plekje waar de zon al vroeg in de morgen op schijnt. Maar eerlijk gezegd hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een schutting doet ook al wonderen. Ik zie heel regelmatig libellen op onze schutting zitten. Vooral ‘s avonds, wanneer de zon nog wel schijnt, maar het al een beetje begint af te koelen. Dan geeft zo’n schutting nog warmte af en daar houden libellen (en ook andere insecten) van.

Ik zou zeggen: ga de uitdaging aan en probeer libellen naar je tuin te lokken. Ik weet zeker dat je zult genieten van deze prachtige insecten! Wil je trouwens meer ontdekken over libellen, lees dan mijn artikel over hoe libellen ademen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)