koolmees in herfstblad

Hoe lok ik koolmezen in de tuin?

Koolmezen zijn leuke vogels om in de tuin te hebben. Ze zijn mooi geel gekleurd en de mannetjes hebben een fraaie zwarte stropdas. De koolmees is een van de meest algemene vogels in Nederland. Ze komen dan ook veel in tuinen voor. Maar hoe lok je nu koolmezen in je tuin? Een paar praktische en eenvoudige tips die in elke tuin werken in mijn veelgelezen serie Hoe lok ik …

vivara beste nestkastjes koolmees

#1. Hang een nestkast op

Een nestkast is een ideaal lokmiddel voor koolmezen. Mits het een geschikte nestkast is natuurlijk. Het vlieggat moet voldoende groot zijn (een ouderwetse rijksdaalder of een twee euromunt). En de kast zelf moet ook aan formaateisen voldoen. Een nestkast voor koolmezen betekent dat je in het voorjaar hopelijk een broedpaartje kunt verwelkomen. Dan blijken koolmezen bijzonder nuttig, want ze vangen ontzettend veel schadelijke insecten voor hun jongen. In de winter gebruiken koolmezen een nestkast om in te schuilen.

koolmees vogelpindakaas

#2. Biedt voedsel aan

Bijvoederen mag het hele jaar door, zegt Vogelbescherming Nederland. Dit is één van de beste manieren om koolmezen in de tuin te lokken. Plaats een voedertafel en strooi er een mix van zaden op. Liefst met zonnepitten erin. Gedroogde meelwormen doen het ook goed. Of hang een vetbol op, of een pot vogelpindakaas. Of een pindasnoer, altijd leuk om met kinderen te maken. Er zijn zoveel soorten voer… Het leuke van bijvoeren is dat je ook andere vogels in de tuin lokt. Het wordt een gezellige boel.

PS.
In mijn artikel Hoe kan ik de koolmees helpen? laat ik je allerlei hippe en héél voedzame soorten vogelvier zien.

vogeltocht ridderkerkse gorzen crezeepolder

#3. Plant struiken aan

Vogels houden van een schuilplaats. In mijn tuin zie ik de koolmezen altijd eerst in de magnolia of de gouden regen landen. Ze kijken of er geen kat in de buurt is. Vliegen naar een lagere tak. Kijken weer goed om zich heen. En landen dan pas op de voederplank. Struiken zijn echt heel belangrijk voor een tuinvogel als de koolmees.

#4. Geen katten in de tuin

Dit is haast een dooddoener. Koolmezen en alle tuinvogels zien zichzelf liever niet eindigen als kattenvoer. Ligt er alle uren van de dag een kat op de loer op je gazon, dan kun je de tuinvogels wel vergeten. Het spijt me. Je zult een keuze moeten maken. Of een kat of tuinvogels. Of je kat binnen houden natuurlijk…

bloeiende planten westplaat maasvlakte

#5. Plant de juiste bloemen aan

Koolmezen eten liefst insecten. Plant daarom bloemen en planten in je tuin die insecten aantrekken. Ik las een interview met een tuinvogelconsulent en die adviseert kamperfoelie aan te planten. Die zitten in de zomer vol insecten en daar zitten de koolmezen dan in. Maar er zijn véél meer planten die insecten aantrekken en die nog mooi zijn ook of die heerlijk geuren. Wist je trouwens dat sterk geurende bloemen soms muggen afweren? Zeker wanneer de planten naar citroen ruiken?

#6. Voor een beter broedsucces en sterkere botten

Tuinvogels kun je evenals volièrevogels ook vogelgrit voorschotelen. En dat is in onze tuin echt geen luxe! Door milieuvervuiling is er weinig kalk te vinden in de natuur. Maar kalk is ontzettend belangrijk voor vogels! Ze maken er hun eierschalen mee. En ze bouwen er hun botten mee op. Er zijn al koolmezen en andere tuinvogels die zulke zwakke eierschalen opbouwen dat de eieren kapot gaan zodra ze erop gaan zitten. Voer ook de tuinvogels daarom vogelgrit bij. Dat kan het hele jaar door, maar is in het voorjaar natuurlijk wel héél belangrijk. Je kunt ook het schelpengrit van Vivara.nl bestellen. Ik lees op die website dat schelpengrit nog een ander voordeel heeft: strooi het rond je tuinplanten en je houdt de slakken op afstand.

#7. Herken de vogels in je tuin

Wie koolmezen in de tuin heeft, ziet vast ook heel veel andere soorten langskomen. De heggenmus bijvoorbeeld, en de pimpelmees. De staartmees misschien, en de vink? Of de huismus, merel en zanglijster? Maar herken je de vogels in de tuin ook? Herkennen doet nog meer genieten. De gids Vogels in en rond de tuin is een heel toegankelijk en leuk hulpmiddel om tuinvogels te herkennen.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om koolmezen in je tuin te lokken. En wil je ook andere vogels in je tuin lokken, blader dan eens door mijn hele serie Hoe lok ik … Wie weet lukt het je om een ijsvogel, sperwer of specht in je tuin te zien!

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)