Hoe lok ik koolmezen in de tuin?

Koolmezen zijn leuke vogels om in de tuin te hebben. Ze zijn mooi geel gekleurd en de mannetjes hebben een fraaie zwarte stropdas. De koolmees is een van de meest algemene vogels in Nederland. Ze komen dan ook veel in tuinen voor. Maar hoe lok je nu koolmezen in je tuin? Een paar praktische en eenvoudige tips die in elke tuin werken.

#1. Hang een nestkast op

Een nestkast is een ideaal lokmiddel voor koolmezen. Mits het een geschikte nestkast is natuurlijk. Het vlieggat moet voldoende groot zijn (een ouderwetse rijksdaalder of een twee euromunt). En de kast zelf moet ook aan formaateisen voldoen. Een nestkast voor koolmezen betekent dat je in het voorjaar hopelijk een broedpaartje kunt verwelkomen. Dan blijken koolmezen bijzonder nuttig, want ze vangen ontzettend veel schadelijke insecten voor hun jongen. In de winter gebruiken koolmezen een nestkast om in te schuilen.

#2. Biedt voedsel aan

Bijvoederen mag het hele jaar door, zegt Vogelbescherming Nederland. Dit is één van de beste manieren om koolmezen in de tuin te lokken. Plaats een voedertafel en strooi er een mix van zaden op. Liefst met zonnepitten erin. Gedroogde meelwormen doen het ook goed. Of hang een vetbol op, of een pot vogelpindakaas. Of een pindasnoer, altijd leuk om met kinderen te maken. Het leuke van bijvoeren is dat je ook andere vogels in de tuin lokt. Het wordt een gezellige boel.


#3. Plant struiken aan

Vogels houden van een schuilplaats. In mijn tuin zie ik de koolmezen altijd eerst in de magnolia of de gouden regen landen. Ze kijken of er geen kat in de buurt is. Vliegen naar een lagere tak. Kijken weer goed om zich heen. En landen dan pas op de voederplank. Struiken zijn echt heel belangrijk voor een tuinvogel als de koolmees.

#4. Geen katten in de tuin

Dit is haast een dooddoener. Koolmezen en alle tuinvogels zien zichzelf liever niet eindigen als kattenvoer. Ligt er alle uren van de dag een kat op de loer op je gazon, dan kun je de tuinvogels wel vergeten. Het spijt me. Je zult een keuze moeten maken. Of een kat of tuinvogels. Of je kat binnen houden natuurlijk…

#5. Plant de juiste bloemen aan

Koolmezen eten liefst insecten. Plant daarom bloemen en planten in je tuin die insecten aantrekken. Ik las een interview met een tuinvogelconsulent en die adviseert kamperfoelie aan te planten. Die zitten in de zomer vol insecten en daar zitten de koolmezen dan in.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: