Hoe lok ik kauwen en eksters naar mijn tuin?

Nu zul je denken: wat moet ik nu met kauwtjes en eksters in mijn tuin? Deze agressieve vogels ben ik liever kwijt dan rijk. En doe de Vlaamse gaai er ook maar bij, hoewel die natuurlijk best een mooie verschijning is… Deze kraaiachtigen hebben één ding gemeen: ze vreten alles wat ze tegenkomen. Van vetbol, rups tot kleine vogeltjes (als ze de kans krijgen). En toch, kraaiachtigen zijn buitengewoon slimme vogels en als je ze goed bekijk ook ontzettend mooi. En daarom in mijn serie Hoe lok ik… vandaag een artikel met de vraag: hoe lok ik kauwen en eksters naar mijn tuin? Ik leg uit hoe ik dat zie.

Toegegeven: ik kijk ook wel een beetje met een zuur gezicht naar de kauwtjes en eksters die in no time de pot met vogelpindakaas leeg vreten. Nooit gedacht dat een kauw of ekster zulke ingewikkelde capriolen kan uithalen om een portie vet te scoren. En de mezen, mussen, roodborstjes en merels hebben het nakijken…

ekster door sjaak huijer
Fotograaf: Sjaak Huijer

Nuttig, slim en fraai

Maar ja, ook kauwen, eksters en Vlaamse gaaien zijn vogels. En nog inheems ook. Waarom zou ik die nu moeten weren uit mijn tuin? Ze zijn in bepaald opzicht nog nuttig ook. Ik zie elk voorjaar hoe kauwtjes in de buxusplanten landen en daarin op jacht gaan naar de rupsen van de beruchte buxusmot. Nuttig werk, zou ik zeggen. Deze kraaiachtigen zijn bovendien ook nog eens erg slim. En dat is toch ook mooi om te zien? En heb je wel eens een ekster of Vlaamse gaai van dichtbij bekeken? Je staat versteld van het prachtige uiterlijk waarmee de goede Schepper ze heeft bekleed.

Hoe lok ik kauwen en eksters naar mijn tuin?

Tot zover de lofzang en dan nu de vraag: hoe lok ik kauwen en eksters naar mijn tuin? Nou, dat is zo moeilijk niet. Gooi gewoon wat vogelvoer in de tuin. Brood en gekookte aardappelen mag ook. Liefst goed zichtbaar, en ze komen vanzelf. En snel ook!

Wil je in het voorjaar kauwen in de tuin, dan doe je er goed aan om een nestkast voor bosuilen op te hangen. Kauwen (en ook holenduiven) maken graag gebruik van zo’n kast.

kauwen en eksters in de tuin

Hoe bescherm je kleine tuinvogels tegen kauwen en eksters?

En toch, het gevoel dat ik de kleine tuinvogels te kort doe, knaagt ook aan mijn geweten. Hoe ga ik die toch beschermen tegen de agressieve kauwen en eksters? En hoe voorkom ik dat die kauwen en eksters al het vogelvoer naar binnen schrokken en de kleine soorten het nakijken hebben?

Nou, dat is heel eenvoudig. Je plaatst het vogelvoer dat uitsluitend voor de kleine soorten is bedoeld in een metalen beschermkooi. De openingen in de kooi bieden voldoende ruimte voor mezen en mussen om er doorheen te glippen. Maar eksters en kauwen komen er niet in. Laat staan de kat van de buren… Heel handig, zo’n beschermkooi! Je hebt beschermkooien voor ‘strooivoer’ en voor potten vogelpindakaas.

Het voer dat je buiten de beschermkooi plaatst, is bestemd voor alle vogels die je tuin bezoeken. Dus ook voor de kauwen en eksters. Echt waar, het is ook fascinerend om de capriolen van die slimme rakkers te bekijken.

Wil je ontdekken hoe wij mensen in de loop van de geschiedenis zijn gaan denken over raven, kraaien, kauwen en hun soortgenoten, lees dan het boek Raven en kraaien, eksters en gaaien van Johan Boussauw.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)